http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1206625869


Інформаційна довідка про робоче засідання Громадської ради при ГУ МВСУ у Львівській області 4 березня 2008 року.

Михайло Васюта
4 березня 2008 року відбулось чергове робоче засідання Громадської ради при ГУ МВСУ у Львівській області.

На засіданні було обрано нового співголову ГР зі сторони міліції - Василя Михайловича Пісного, генерал-майора, начальника Головного управління. Члени ГР інформували нове керівництво управління про основні напрямки роботи ради. Серед них обговорили роботу ГР в Дрогобичі, оскільки в цьому регіоні відбулось ряд резонансних злочинів у 2007 році і під час розслідування цих справ мали місце факти порушення прав людини у частині недопущення адвокатів до затриманих. З метою дотримання прав людини в роботі дрогобицької міліції було проведено навчання для працівників райвідділу щодо дотримання прав людини в роботі міліції, почастішали виїзди мобільної групи у Дрогобич. Кожного другого вівторка з 17.00 до 19.00 у Дрогобицькому райвідділі відбувається прийом громадян членами ГР. Найближчим часом передбачено провести два заходи для покращення взаємодії місцевої міліції та громади Дрогобитчини . Перший - це круглий стіл із залученням представників міліції, громадських правозахисних організацій та місцевої влади, другий - це проведення громадських слухань про проблеми роботи міліції в Дрогобицькому районі.

На засіданні зазначалось про більш активну участь в робочих групах по напрямках членів ради зі сторони міліції, які не завжди ефективно взаємодіють із правозахисними організаціями.

На виконання Указу Президента від 7 лютого 2008 року «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення громадян», на засіданні ради було вирішено залучати двох членів Громадської Ради до спільних прийомів разом із начальником управління для допомоги у більш повному розгляді заяв громадян. Нагадаємо, що члени ГР є присутні на всіх прийомах громадян як з начальником, так і його заступниками. Таке рішення було прийнято ще 10 листопада 2006 року. Також, щотижня відбуваються виїзди у райони Львівської області для прийомів громадян, куди теж залучається представник ГР. Також ГР відновила спільний розгляд заяв із залученням заявника, працівників ОВС та членів ГР. Було відзначено про позитивний досвід прийому громадян, який проходив у м. Винники у лютому 2008 року спільно із мером міста, прокурором та начальником міліції Личаківського району,із залученням членів ГР. Серед розглянутих заяв значна частина стосувалась роботи міських депутатів та комунальних служб, щодо роботи міліції, то було звернуто увагу на дві справи, які взяті під контроль ГР.

Після моніторингу виборів 30 вересня 2008 року Громадянською мережею ОПОРА було відзначено про порушення виборчих прав та умов праці працівників міліції на території України. Тому, ще на засіданні 8 грудня 2007 року було вирішено створити робочу групу по підготовці змін до виборчого законодавства у частині захисту прав працівників ОВС. Члени ГР розповіли про перші заходи, які проводились з цього приводу та розширили склад робочої групи із числа працівників міліції.

Засідання Громадської Ради було вирішено проводити в останній тиждень місяця.