http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1208668934


ДЕПАРТАМЕНТ ЗНОВУ ПОРУШИВ ПРАВА В’ЯЗНІВ СВОЇМ НАКАЗОМ

Бадира В.А., юрист благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”
11.01.2008 Державний департамент України з питань виконання покарань видав наказ №1 „Про затвердження інструкції про роботу відділів установ виконання покарань та слідчих ізоляторів по контролю за виконанням судових рішень”.
Наказ зареєстрований в Мінюсті України 8 лютого 2008 року за №109/14800.
В даному наказі мав би бути відображений порядок надання засудженим короткочасових виїздів у зв’язку з винятковими обставинами та порядок видачі засудженого або особи, взятої під варту, яка померла, родичам для поховання.
Відповідно до статті 111 Кримінально-виконавчого кодексу України засудженим, які тримаються у виправних колоніях мінімального рівня безпеки, дільницях соціальної реабілітації виправних колоній середнього рівня безпеки та виховних колоніях, може бути дозволено короткочасові виїзди за межі колонії на території України у зв’язку з винятковими обставинами (смерть або тяжка хвороба близького родича, що загрожує життю хворого, стихійне лихо, що спричинило значну матеріальну шкоду засудженому або його сім’ї).
Норми частини 2 статті 111 Кримінально-виконавчого кодексу України передбачають порядок розгляду заяви засудженого про порядок виїзду та містять оцінюючі підстави, які враховуються при наданні короткочасового виїзду та визначають посадових осіб, які мають право надати дозвіл на короткочасовий виїзд.
Відповідно до частини 3 статті 111 Кримінально-виконавчого кодексу України передбачається, що порядок надання засудженим короткочасових виїздів у зв’язку з винятковими обставинами визначається нормативними актами Державного департаменту України з питань виконання покарань.
До прийняття наказу ДДУПВП №1 від 11.01.2008 „Про затвердження інструкції про роботу відділів установ виконання покарань та слідчих ізоляторів по контролю за виконанням судових рішень” цей порядок визначався наказом ДДУПВП від 23.03.2000 року №38дск. У зв’язку з прийняттям наказу №1 від 11.01.2008р., зареєстрованого в Мінюсті України 8 лютого 2008 року, наказ ДДУВПВ від 23.03.2000 року №38дск втратив чинність, а в наказі ДДУПВП №1 від 11.01.2008 р. не міститься положень про порядок надання засудженим короткочасових виїздів у зв’язку з винятковими обставинами.
Відсутність нормативно-правового регулювання порядку надання засудженим короткочасових виїздів у зв’язку з винятковими обставинами може призвести до порушення їх законних прав та інтересів, а відсутність порядку видачі померлого засудженого родичам для поховання призводить до порушення прав родичів.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном