http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1209364172


Торезька виправна колонія (№28)

86600 м. Торез Донецької області, вул. Широка
начальник виправної колонії Прозоров Володимир Георгійович
(062) 543-45-06

Торезька виправна колонія № 28  Управління Державного Департаменту Україниз питань виконання покарань у Донецькій області

Торезька виправна колонія №28 заснована у 1957р. як колонія загального режиму з плановим наповненням - 500 чоловік. До 1960р. це була колонія загального режиму, з 1960 по 1963 роки – особливого режиму, з 1963р. по 1995р. – суворого режиму, а з початку 1995р. – стала колонією посиленого режиму.

У різні роки установу очолювали: Борисов І.С., Белевщук О.І., Беділо В.Ю.

На даний час установу очолює Прозоров Володимир Георгійович.

На кінець 2007р. наповнення колонії – 1510 чоловік. Загальна площа земельної ділянки складає 20,1212 га. За ініціативою начальника колонії й за рахунок виробничих ресурсів по усьому периметру колонії та у особо контрольних у режимному плані об’єктів встановлена система відеонагляду.

 Адміністрація колонії у повсякденній діяльності вміло керує і спрямовує працю всіх служб установи на виконання виробничо–господарських та оперативно – службових завдань. Постійно вживаються заходи на зміцнення підприємства колонії, обновлення промислового обладнання, виготовлення нових виробів, які користуються попитом. Вживаються також заходи, які спрямовані на зміцнення тримання та ізоляції засуджених.

 На момент створення колонії власного підприємства не існувало. Спецконтингент використовувався на контрагентських роботах. У 1961р. була створена невелика підприємницька база. Засуджені виготовляли вагонні стяжки, будівельні скоби, ящичну тару. З 1966р. почався розвиток та переобладнання підприємства, внаслідок якого з 1968р. тут почали виготовляти продукцію для потреб сільського господарства – аспираційної системи і водонапірні вежі «Рожновського». У 1971р. розпочато виготовлення блочних теплиць. Багатий внесок у розвиток матеріальної бази установи, утворення високопрофесійного колективу зробив колишній керівник підрозділу полковник вн. служби Борисов Іван Сергійович.

 На протязі 70-х років у виробництві колонії відбулися поважні зміни. Були збудовані два цехи, інструментальна дільниця, компресорна, насосна та ін. Ведуче місце в обсязі підприємства зайняла продукція машинобудування та металообробки. Було розпочато випуск вентиляторів, молокоприймальних баків, сільгосптехніки. У 1981р. розпочали виготовляти корпуса, фільтри, вузли гідравлічних мішалок. Разом з Харківським велозаводом виготовлялось 5 видів велобагажників. Державне замовлення підприємства складало на той час 85% від усього обсягу виробництва.

 На початку 90-х років довгострокові зв’язки з підприємствами Росії були перервані. Почався спад розвитку підприємства. У 1998р. керівництвом колонії було прийнято рішення про переорієнтування виробництва на виготовлення продукції для потреб регіону, у першу чергу – для вугільної промисловості. Було встановлено технічне обладнання, придбане нове – волочильний стан, прес – автомат для просічки затяжки, обладнання для виготовлення круп, розпилу лісу. Відкрита лінія для виготовлення руберойду. Почали виготовляти стінні набори з природного каменю, гранітну брущатку.

 У теперішній час у Торезький виправної колонії №28 досить розвинене підприємство, яке випускає різноманітну продукцію: рештак шахтний „СП-202”, сітки «Рабиця» з дроту та тросу, огородження з колючого дроту. 3 виду шахтних затягувань, протягання дроту, рідке мило, швейні вироби, виконуються разові замовлення та інша продукція.

 Медична частина збудована у 1983р. і містить 18 палат на 72 ліжка, обладнаний стоматологічний, маніпуляційний, рентгенодіагностики, фізіотерапевтичний кабінети.

 У колонії працює бібліотека, клуб для засуджених , розрахований на 520 місць. Проводяться концерти з залученням професійних артистів, конкурси художньої самодіяльності, спортивні змагання.

 У житловій зоні устатковані кабінет психолога і кімната психоемоційного розвантаження, де психологічна служба проводить бесіди з засудженими.

 З метою поліпшення побуту працівників, збудовані п’ять 24-х квартирних будинків та 2 котеджі. Значна увага приділяється поліпшенню охорони колонії. Так, ще у 1999р. були придбані коні і на теперішній час патрулювання за межами зони здійснюється кінниками.