http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1209396009


Збаразька виправна колонія (№ 63)

47341, с. Доброводи Збаразького району Тернопільської області
Амброз Дмитро Васильович
тел. (035) 504-94-86

Колонія розташована на території села Доброводи. Її історія почи­нається наказом МВС УПСП № 025 від 22.01.1962 р."Про організацію промислової виправно-трудової колонії № 63 УВС Тернопільської об­ласті" встановлено ліміт наповнення 1100 чоловік.

Засуджені працювали в кар'єрі на базі заводу стінматеріалів, добу­вали камінь для будівництва приміщень установи, УВС, для відбудови народного господарства країни.

Під керуванням Ф. П. Чеха чоловічу колонію було реорганізовано, і з березня 1964 р. у ній відбували покарання засуджені жінки, які підля­гали утриманню в установі загального режиму.

При установі у 1984 р. відкрито міжобласну протитуберкульозну лікарню для засуджених жінок, хворих на туберкульоз.

Наказом № 165 ДДУПВП від 29.11.1999 р. установа перейменована на Збаразьку виправну колонію Тернопільської області.

Наказом № 211 ДДУПВП від 27.09.2002 р. Збаразька ВК переймено­вана на Збаразьку виправну колонію управління ДДУПВП в Тернопіль­ській області.

На території установи розміщено 7 житлових гуртожитків, 2 з яких відведено під лікувальний заклад. За територією забороненої зони розміщена дільниця соціальної реабілітації

Медичне обслуговування засуджених здійснюється працівниками лікувального закладу при установі для жінок, засуджених до позбав­лення волі, які хворі на туберкульоз та дерматовенерологічні захво­рювання, та амбулаторно-профілактичним відділенням при лікуваль­ному закладі.

У колонії організовано агроцех, функціонує міні-пекарня.

Підприємство установи спеціалізується на швейному виробниц­тві. Так, 86 відсотків загального обсягу складає швейна продукція, ре­шту - фасування лаврового листа (11,3%) та виготовлення тротуарної плитки - (2,7%).

У 2005 р. введено в експлуатацію дві нові швейні лінії.

На підприємстві Збаразької ВК проводиться професійно-технічне навчання спецконтингенту.

Відправлення релігійних потреб відбувається в молитовній кімнаті установи.

У різні роки установу очолювали:

Л. Байдюк, В. І. Селезньов, Ф. П. Чех, В. М. Борченко, І. Й. Костолович, В. К. Патенко, В. А. Бадира, М. С. Думановська, Н. Д. Денчук, Ю. О. Остапишен, В. М. Огерук, Г. В. Когут.

На даний час її очолює Д. В. Амброз.