http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1211969172


Громадський контроль діяльності закритих закладів: досягнення та проблеми

Сергій Дрізо
Громадська правозахисна організація „Донецький Меморіал” в рамках виконуваного спеціального проекту, який підтримується міжнародним фондом „Відродження”, провела 22 травня 2008 року „круглий стіл” на тему «Громадський контроль діяльності закритих закладів: досягнення та проблеми».
Мета заходу – обговорити у колі спеціалістів стан громадського контролю діяльності закритих закладів у регіоні, виявити проблеми, запропонувати шляхи їх вирішення.
До участі у „круглому столі” були запрошені представники Мінпраці та соціальної політики, Мін’юсту, Департаменту з питань виконання покарань, спостережних комісій регіону, Громадських рад при управлінні ГУМВС Україні в Донецькій області та управління Департаменту з питань виконання покарань, мобільної групи при ГУМВС, громадські організації.
Зустріч була організована та проведена за участю прес-служби ГУМВС України у Донецькій області.
Голова ради „Донецького Меморіалу” ознайомив учасників заходу з метою та завданням громадського контролю діяльності закритих закладів, зі станом законодавчого забезпечення діяльності інституцій, які за законом мусять здійснювати такий контроль. Він також розповів про підсумки проведення подібних „круглих столів” у Сімферополі та Луганську, які були проведені у лютому-березні п.р.
Про діяльність Мінпраці та соціальної політики у вирішення питань осіб, які звільняються з місць позбавлення волі розповів Кондратенко О. Він повідомив, що у Міністерстві у 2004 році створено спеціальне управління, яке займається проблематикою колишніх в’язнів. Наразі в країні створено 51 установа для бездомних осіб, 38 установ для осіб, які звільнилися та один центр соціальної адаптації.
За даними Департаменту з питань виконання покарань, в Україні є 165 спостережних комісій, за даними регіональних підрозділів Міністерства їх 657. В них працюють понад 6400 осіб Зараз в країні приймаються нормативні документи, які сприяють вирішенню питань звільнених осіб, підтримується прийняття нових документів, спрямованих на захист прав цієї вразливої групи громадян. Актуальним вбачається й прийняття оновленого варіанту Положення про спостережні комісії, який більше відповідає реаліям сьогодення.
Член мобільної групи при ГУМВС у Донецькій області Пефтієв Олег розповів про діяльність мобільної групи, характер перевірок, типові порушення у діяльності райміськорганів внутрішніх справ. Другий член мобільної групи Андрій Шульга, викладач Донецького інституту внутрішніх справ, додав, що поки що у діяльності мобільної групи бракує зворотного зв’язку, інформації про виправлення виявлених порушень. Він т акож додав, що особливістю візитів є проведення анонімного анкетування працівників міліції щодо їх ставлення до порушень прав людини у діяльності органів міліції, а також дотримання їх прав.
Про завдання своєї діяльності розповів Милостний Олексій Вікторович, помічник міністра служби регіонального контролю Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС апарату міністра.
Про діяльність Громадської ради при ГУМВС у Донецькій області розповіла Неля Євсюкова, секретар ради. Вона повідомила про ініціативи, якими опікується рада, зокрема про питання дорожньої безпеки громадян ат виявлення паспортів осіб, затриманих міліцією.
Підсумовуючи обговорення питань дотримання прав людини у діяльності органів внутрішніх справ, Олександр Бука лов додав, що готується інформаційна брошура про діяльність мобільної групи, а з помічником міністра обговорюються питання проведення семінарів для працівників райвідділів міліції про міжнародні стандарти дотримання прав людини. Він також наголосив на тому, що активність громадських організацій доволі низька, коли справа торкається якоїсь конкретної роботи, а не тільки розмов про поганий стан з дотриманням прав людини.
Про вирішення питань дотримання прав людини в установах кримінально-виконавчої системи розповів в.о. начальника управлінця обласного управління Департаменту з питань виконання покарань Михайло Матангин. Він відмітив, що коли громадська рада при управління Департаменту очолювалась колишнім працівником системи, вона фактично не працювала. Тільки після його заміна робота пожвавішала. Натомість активність громадськості невелика. Управління проголосило свою згоду щотижня по четвергах залучати до виїздів у колонії представників громадських організацій, проте цією пропозицією майже жодна з громадських організацій, на жаль, не скористалася
Більш детально про роботу Громадської ради при управлінні Департаменту розповіла голова ради Кузьмінова Людмила.
Представник спостережної комісії Будьонівського району м. Донецька Зубков зауважив, що громадська організація, яку він представляє у комісії, раніше отримувала кошти від підприємств на свою діяльність і могла допомагати звільненим засудженим. Зарах підприємства коштів вже не дають, і працювати стало надзвичайно важко.
Про діяльність обласної спостережної комісії розповів її секретар С.Асламов. Він відмітив тривалий час її бездіяльності і пов’язав його з проблемами у керівництві облдержадміністрації, з плинністю кадрів в його управлінні ОДА.
На важливі моменти діяльності громадських інституцій, які опікуються проблемами захисту прав людини, звернули увагу керівник обласного відділення ветеранської організації, член обласної спостережної комісії В. Прокопчук та І. Нізовцева.
На питання О.Букалова про те, чи є актуальним створення мобільних груп у системі Департаменту виконання покарань, М.Матангин відповів, що він не вважає таку ініціативу актуальною для системи виконання покарань
Підсумовуючи виступи щодо питань громадського контролю в діяльності установ виконання покарань, О.Букалов зауважив, що спостережні комісії залишаються надто слабким механізмом захисту прав ув’язнених. Великою мірою це відбувається через те, що діяльність в комісіях є безоплатною. Тому неможливо вимагати відповідальної роботи в такій структурі, особливо коли обсяг такої роботи надто відчутний., як це є в комісіях, на територіях адмінодиниць яких розташовані установи виконання покарань.
На зустрічі були обговорені й інші питання практики громадського контролю у регіоні, стан законодавчої бази та необхідність її удосконалення. Сподіваємось, що на ній також будуть вироблені конкретні пропозиції у цих питаннях. Орієнтовний порядок денний заходу додається
На завершення „круглого столу” були обговорені та схвалені наступні рекомендації (пропозиції)

Міністерству праці та соціальної політики, Мін’юсту, Департаменту з питань виконання покарань – активізувати зусилля з просування прийняття оновленого варіанту Положення про спостережні комісії
Мінфіну – зайняти конструктивну позицію у питанні прийняття оновленого варіанту Положення про спостережні комісії

Обласній спостережній комісії – узагальнювати регулярно досвід роботи місцевих спостережних комісії, а на своїх засіданнях регулярно розглядати питання дотримання прав людини в установах та здійснювати громадський контроль у місцях позбавлення волі

Громадській раді при ГУМВС в Донецькій області –
- сприяти виданню інформаційної брошури про досвід роботи мобільної групи,
- регулярно висвітлювати у ЗМІ діяльність Громадської ради та мобільної групи
- підготувати та направити до МВС пропозиції з вирішення проблеми зникнення паспортів у затриманих міліцією осіб
- активніше брати участь членам ради від громадських організацій у прийомах громадян керівництвом управління

Департаменту з питань виконання покарань - приділяти серйозну увагу питанням впровадження громадського контролю установ виконання покарань та не обмежуватись запевненнями про його підтримку у системі

Кожний учасник заходу отримав роздаткові матеріали, які містили, зокрема, текст Положення про спостережні комісії, текст Постанови Кабміну від 15 жовтня 2004 р. N 1378 та ПОРЯДОК проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, типове Положення про Громадську раду при територіальному органу управління Департаменту.
Проведений „круглий стіл” безумовно сприятиме став позитивним кроком у розвитку ідей залучення громадськості до прийняття рішень органами влади та у діяльності із захисту прав громадян в регіоні.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном