http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1213723920


Верховній Раді рекомендують узаконити право ув язених на конфіденційну переписку з адвокатом.

Людмила Коваль | portal.rada.gov.ua
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права осіб, які тримаються під вартою, та засуджених осіб на безперешкодне листування з адвокатом
Законопроектом (реєстр. №2460), поданим Кабінетом Міністрів, передбачається доповнити Закон "Про попереднє ув'язнення" та Кримінально-виконавчий кодекс України нормами, якими забороняється перегляд адміністративними органами установ виконання покарань та місць тримання під вартою кореспонденції, яку засуджені та особи, що тримаються під вартою, відправляють адвокату або отримують від нього.
Необхідність прийняття законопроекту пов'язана з тим, зазначали члени Комітету, що положення чинного законодавства, а саме Закону "Про попереднє ув'язнення" та Кримінально-виконавчого кодексу України, не відповідають статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка була ратифікована Верховною Радою України 17.07.1997р.
Відповідно до цієї статті Конвенції договірні сторони зобов'язані забезпечити, зокрема, право особи на безперешкодне та конфіденційне листування з адвокатом.
Члени Комітету звернули увагу на те, що чинне законодавство передбачає категорії кореспонденції засуджених і осіб, що тримаються під вартою, які не підлягають перегляду адміністрацією установ виконання покарань. Зокрема, це пропозиції, заяви і скарги, адресовані Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Європейському суду з прав людини, а також іншим відповідним органам міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, уповноваженим особам таких міжнародних організацій, а також прокуророві.
Проте, вони відзначили, що не закріплена заборона перегляду кореспонденції, яку засуджені та особи, що тримаються під вартою, отримують від цих органів, а також кореспонденції між засудженим чи особою, що тримається під вартою, та адвокатом.
Народні депутати підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, "усуне проблеми при практичному застосуванні положень чинного законодавства та дозволить уникати констатації Європейським судом з прав людини порушення Україною статті 8 Конвенції та витрат з державного бюджету на виплати сум справедливої сатисфакції, присуджених Європейським судом".

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном