http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1222237133


В’язні засудили свого „захисника”

20minut.ua
Ленінський районний суд Вінниці задовольнив позов двох ув’язнених Стрижавської виправної колонії (СВК) №81 до керівника Вінницької правозахисної групи (ВПГ) Дмитра Гройсмана. Про те, що суд відбувся та ухвалив рішення 18 вересня, „засуджений” правозахисник дізнався лише зі стрічки новин інформаційного агентства.

У червні Дмитро Гройсман повідомив громадськість, що ВПГ отримала інформацію про надзвичайну подію в СВК №81 „про те, що протестуючи проти нелюдського ставлення адміністрації ВК №81, засуджені Сергій Шевченко та Денис Іванишин скоїли акти самокаліцтва, заподіявши собі різані рани”. Ці двоє ув’язнених звернулися до суду з позовом до Дмитра Гройсмана, в якому вони вимагали від нього спростувати інформацію в ЗМІ щодо їх „самокаліцтва”. Окрім цього, вони просили суд стягнути з координатора ВПГ моральну шкоду - по дві тисячі гривень на користь кожного із позивачів.

Це було вже друге засідання суду у справі Дмитра Гройсмана.

- Повістка на перше, у серпні, прийшла до нас у день самого засідання, - розповідає Дмитро Гройсман. - А цього разу ми отримали повістку за день до суду. Я був у відрядженні в Хмельницькому і телеграмою попросив суд перенести розгляд справи на наступний тиждень. Жодної відповіді до сьогодні ми не маємо.

Начальник СВК №81 Магомед Магомаєв підтвердив „20 хвилинам”, що дійсно двоє ув’язнених колонії виграли в суді справу проти Гройсмана.

- Суд задовольнив усі їх вимоги, у тому числі й компенсацію моральної шкоди, - наголосив пан Магомаєв. – Але я начальник колонії і в особисте життя в’язнів не втручаюсь, тому якось коментувати це рішення суду не буду.

Дмитро Гройсман каже, що після того, коли ВПГ отримає заочне рішення суду, він звернеться до Ленінського районного суду із заявою про перегляд заочного рішення та попросить про повторний судовий розгляд справи.

- Якщо ж із тексту рішення суду буде видно, що суддя очевидно порушив принципи процесуального права, ми звернемося до обласної прокуратури із заявою про притягнення судді до кримінальної відповідальності, - сказав координатор ВПГ.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном