http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1223922713


Досвід роботи з ресоціалізації неповнолітніх у Нідерландах

Павлова Євгенія, Луценко Юрій
В рамках реалізації проекту «Ресоціалізація неповнолітніх правопорушників в Україні: розробка та запровадження методології соціально-психологічної роботи» з 29 вересня по 04 жовтня 2008 року проведено навчальний візит членів робочої групи до Королівства Нідерланди.
Проект реалізується Всеукраїнською Фундацією "Захист Прав Дітей" спільно з Державним департаментом України з питань виконання покарань, Міністерством у справах сім’ї, молоді і спорту за фінансової підтримки програм МАТРА Посольства Королівства Нідерланди.
В рамках навчального візиту представники робочої групи від української сторони мали можливість ознайомитися із системою пенітенціарної та постпенітенціарної роботи з неповнолітніми, котрі опинилися у конфлікті із законом. Головний акцент було зроблено на вивченні досвіду роботи з ре соціалізації таких неповнолітніх.
Головне досягнення системи ювенальної юстиції у Нідерландах, на думку практичних працівників, полягає у налагодженні ефективного та вчасного обміну інформацією між усіма її суб’єктами. Зокрема, розроблено електронну форму, яку заповнює працівник поліцейського відділку у який було доставлено неповнолітнього. Всі служби мають доступ до цієї форми та вносять наявну у них інформацію стосовно особистісних характеристик дитини та особливостей її мікросоціального оточення. У спеціально створеній установі "Будинку захисту" проходить обговорення індивідуального плану дій стосовно кожного неповнолітнього, а також самої ситуації, яка вимагає втручання конкретних спеціалістів.
Під час відвідування виховних установ закритого типу для неповнолітніх правопорушників учасники візиту оглянули приміщення в яких утримуються засуджені, ознайомилися з методикою психолого-педагогічного впливу з метою корекції поведінки неповнолітнього.
Крім цього, учасникам було запропоновано ознайомитися з практикою діяльності будинку для бездомних дітей у м. Утрехті. Дані заклади забезпечують належні умови для проживання дитини і фінансуються з місцевого бюджету. Хоча собівартість утримання дітей у подібних закладах досить висока, уряд передбачає, що їх закриття призведе до зростання кількості злочинів, що скоюються неповнолітніми. (Для порівняння, собівартість утримання неповнолітнього у спеціальній виховній установі закритого типу у Королівстві Нідерланди становить від 350 до 650 євро на добу.
Основне навантаження щодо забезпечення і організації ефективного процесу ресоціалізації неповнолітніх покладено на працівників служби пробації, які в більшості випадків мають освіту соціального працівника. Важливу роль у цьому процесі відіграють спеціалісти, які надають додаткові послуги (психіатричні, психологічні, соціальні, педагогічні та ін.)
Отриманий в ході навчального візиту досвід планується імплементувати в діяльність органів і установ, у полі діяльності яких знаходиться неповнолітній правопорушник. Зрозумілим і закономірним залишається те, що процеси трансформації мають ураховувати як макро процеси так і особливості функціонування кожної окремої структури як компоненту ювенального правосуддя.

коментарі

29.04.2010 | anatoly
хотілося б і надалі співпрацювати з Вашою фундацією,я є учасником семінару"права дитини в україні",школи міста Кременчук входять до мережі громадських організацій ,завдяки нашій співпраці у минулому.


щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном