http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1225347704


Традиції департаменту проти традицій злодійських?

За даними, які потребують підтвердження, після подій 20 жовтня (голодування засуджених) із Маневицької виправної колонії № 42 (Волинська область) вивезено з 22.10.08 по 23.10.08 приблизно десять засуджених,
Щоб решта засуджених не мала можливості бачити події, що відбуваються в житловій зоні колонії, всі засуджені були 24.10.08 виведені в промислову зону, Від засуджених установи надходить інформація про спроби скоєння суїциду тими засудженими, яких адміністрація відправляла на етап ввечері 23.10.08 та яких готували до етапування 24.10.08. До деяких з засуджених, яких відправляли на етап, за неперевіреною інформацією, застосовувалось фізичне насилля, зокрема, до засудженого К.(повне прізвище є у редакції порталу).
Згідно останніх даних, отриманих від засуджених колонії, які потребують підтвердження, 24.10.08 ввечері та 25.10.08 перший заступник начальника управління департаменту у Волинській області І.А. Стефановський викликав засуджених та застосовуючи до них незаконні методи дізнання, вимагав повідомити, в кого є мобільні телефони, і хто телефонує за межі колонії, інформуючи про все, що діється в колонії. Інформація та інтерв’ю, які надавали рідні засуджених були записані телевізійними каналами 1+1, НТН, СТБ.
Голова спостережної комісії при Волинській облдержадміністрації, перший заступник голови Волинської ОДА Заремба В. М. 24 жовтня 2008 року дав вказівку заступнику голови цієї комісії Радощуку О.О., начальнику відділу по роботі із правоохоронними органами та мобілізаційною роботою Волинської ОДА, про те, щоб він разом з членом обласної спостережної комісії Корнієвським Г. О. відвідали колонію і перевірили інформацію, що надходить від засуджених.
Управління департаменту з питань виконання покарань у Волинській області надало свій автомобіль для Радощука О.О., а Корнієвському Г. порадили їхати власним транспортом. Після прибуття Корнієвського Г. до колонії з’ясувалося, що за наказом Стефановського І. А. його не пропускають до штабу. Не допоміг і дзвінок на мобільний Радощуку О.О. про те, що колега по комісії прибув і знаходиться біля входу в установу, очікуючи, щоб його пропустили. Радощук сказав: "А що Вам тут дивитись?". Це вже не вперше дії Радощука суперечать його статусу як члена спостережної комісії та дискредитують діяльність спостережної комісії.
Корнієвський провів під установою декілька годин, але до колонії його так і не пропустили.
Рідні засуджених, які перебували 24.10.08 біля колонії, стали свідками епізоду, коли біля 16 години до Корнієвського Г. підійшов Ковальчук Петро Андрійович 1983 р.н., що проживає в м. Луцьк, який повідомив, що із колонії вийшов Стефановський І.А., із яким вони знайомі, разом із людиною в формі в званні підполковника, із відео камерою в руках. Стефановський підійшов до Ковальчука П.А. та сказав «жульйо, ти ще своє получиш», на що Ковальчук відповів: «не погрожуйте мені», Стефановський підійшов в притул і вдарив його головою в обличчя. Це відбувалось біля колонії в присутності свідків. Після цих дій Стефановський разом із підполковником повернулися до колонії. Як повідомив Ковальчук, це була оперативна розробка із спробою спровокувати його і зразу зафіксувати це на відео. Начальник колонії Макарчук О.В. передзвонив до Маневицького райвідділу міліції і повідомив, що одним із пікетувальників колонії, був побитий Стефановський. Розслідуванням скарги зайнялась прокуратура смт. Маневичі. Після запрошення Ковальчука П.А до міліції ним була написана скарга в міліцію про нанесення йому тілесного ушкодження Стефановським І.А. при свідках. Невідомо як далі будуть розвиватись події, тому що Стефановський І.А. перший заступник начальника УДДУПВП у Волинській області і сам родом із смт. Маневичі, але в перший день інциденту працівники Маневицького райвідділу міліції і Маневицької прокуратури діяли згідно чинного законодавства.

Повідомлення підготовлено за інформацією референта голови правління Міжнародного Товариства Прав Людини –Українська секція, координатора роботи, у Волинській області Георгія Корнієвського

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном