http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1233904297


Суд визнав, що побиття в’язнів відбувалося законно

Центр правовой помощи жертвам пыток и жестокого обращения | hrlawyers.khpg.org
Постановление Шепетовского районного суда от 30 декабря 2008 года по жалобе на постановление прокуратуры от 7 февраля 2007 года об отказе в возбуждении уголовного дела по факту массового избиения заключенных специальными подразделениями в масках в Изяславской колонии № 31
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 грудня 2008 року м. Шепетівка
Суддя Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Губіш О.А., при секретарі Гавриловій Н.К., з участю Шепетівського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Янцеловського М.Ф., розглянувши скаргу адвоката Бущенко А.П., діючого в інтересах Шмигленко Юрія Євгеновича, на постанову помічника Шепетівського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Стасюк В.Л. від 7 лютого 2007 року про відмову в порушенні кримінальної справи , -

встановив:
Скаржник Бущенко А.П., як особа, що представляє інтереси Шмигленко Юрія Петровича, одного з потерпілих в результаті масового побиття засуджених, яке мало місце 22 січня 2007 року в Ізяславській колонії № 31, просить скасувати вказану постанову, якою було відмовлено в порушенні кримінальної справи відносно посадових осіб Ізяславської ВК № 31, співробітників груп швидкого реагування Шепетівської ВК № 98, Замкової ВК № 58, Хмельницького слідчого ізолятора та підрозділу спеціального призначення Управління ДДУВП в Житомирській області зв ст.ст. 364, 365 КК України за відсутністю в їх діях складу злочину, посилаючись на те, що постанова була винесена не уповноваженою на те, особою -помічником Шепетівського прокурора прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Стасюк В.Л., в порушення вимог ст.ст. 54, 58 КПК України , п. 58 Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Державного департаменту України з питань виконаня покарань № 275 від 25.12.2003р.
Крім цього, зазначив, що у постанові зазначено, що перевірка не підтвердила факту масового побиття заcуджених, які знаходились в той день в Ізяславській колонії №31, хоча громадяни Товсултанов, Баташев М.С., Шорбан І.В., Ткаченко О., Обрежа В., а крім них і Кара бет В.Н., Книшев К.Г., Ткаченко О.Ю., Іванов А.С. скаржились в різну установи, та своїми поясненнями ствердили протилежне.
Поряд з цим, вважає, що матеріали на підставі яких помічником Шепетівського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Стасюк В.Л. винесено постанову про відмову про порушення кримінальної справи, не є належними, оскільки останній посилається на пояснення тих засуджених, які заперечували факт масового побиття засуджених, зокрема, на пояснення Товсултанова, хоча в подальшому він та інші робили зовсім інші заяви, про те, що пояснення про заперечення факту масового побиття були отримані в результаті того, що прокуратура не вжила відповідних заходів безпеки, які б унеможливили б в подальшому побиття засуджених працівниками „ГДУПВИН", які продовжували періодично наносити тілесні ушкодження засудженим і після 27 січня 2007 року, що стверджено поясненнями Товсултанова, Книшева, Баташева М.С. та інших. А тому, обставини, при яких від засуджених були отримані пояснення, що факту масового побиття не було, не дають підстав вважати такі
добровільними, тим більше, що в подальшому вони були спростовані цими та іншими засудженими.
Проведена перевірка не охопила всіх обставин масового побиття засуджених, які мали місце не тільки в Ізяславськів ВК № 31, а в послідуючому і в Хмельницькому СІЗО, Ровенському СІЗО, Львівському СІЗО, про що заявляли Баташев М.С., Товсултанов А.У., Торбан І.В., Книшев К.Г., Карабет В.Н., Іванов А.С. А тому, просив постанову скасувати, а матеріали направити в Генеральну прокуратуру України для організації додаткової перевірки.
Адвокат Бущенко А.П. в судове засідання не з"явився, в адресованій суду заяві просив суд розгляд скарги провести за його відсутності, доводи викладені в скарзі підтримав повністю.
Шепетівський прокурор з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Янцеловський М.Ф., щодо скасування постанови з підстав наведених у скарзі Бущенко А.П. заперечив, зазначив, що наведені ним доводи є безпідставними. Так, спірна постанова винесена Шепетівського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Стасюк В.Л. правомірно, оскільки останній при проведенні обшуку 22.01.2007 року в Ізяславській ВК присутнім не був. Норми КПК та п.58 Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Державного департаменту України з питань виконаня покарань № 275 від 25.12.2003р., на які посилався скаржник як на підставу своїх доводів, передбачають лише сповіщення прокурора про проведення обшукових заходів, а не зобов'язують його безпосередньо приймати участь у їх проведенні. Крім цього, зазначив, що згідно наказу Генерального прокурора України від 26.12.2005р. № 7 „Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов"язаних з обстеженням особистої свободи громадян", перевірка в порядку ст. 97 КПК України та проведення досудового слідства у кримінальних справах про злочини, вчинених у виправних колоніях в тому числі і працівниками цих установ, здійснюється виключно прокуратурою з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.
Крім цього, зазначив, що перевірка по факту проведення 22.01.2007 року загального обшуку в Ізяславській виправній колонії № 31 була проведена з врахуванням всіх обставин. Так, в ході перевірки було встановлено, що. під час обшуку засуджені Сак С.В., Кувшинов А.В., Пригара В.О., Баташев М.С., Книшов К.Г., Яковлєв Р.А., Обрежа В.В., Глушук 0.0. вчинили фізичний опір обшуковій групі, протидіяли проведенню особистих обшуків, ображали працівників адміністрації, в зв"язку з чим до них було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби. Відповідно до актів судово-медичних досліджень від 02.02.2007 року у засуджених Пригари В.О., Баташева М.С., Книшова К.Г., Яковлєва Р.А., Кувшинова А.В. виявлено легкі тілесні ушкодження, у вигляді крововиливів м"яких тканин, сідниць розмірами від 3 на 4 см, до 9 на 2 см, крім цього у Яковлєва Р. А. крововилив правої гомілки, а в Кувшинова А.В. садна голови. Тілесних ушкоджень у засудженого Глушук О.О. не було виявлено. Проведеними судово-медичними дослідженнями осіб, етапованих до Хмельницького СІЗО, крім засуджених Пригари В.О., Баташева М.С., Книшова К.Г., Яковлєва Р.А., Кувшинова А.В., будь-яких тілесних ушкоджень не виявлено. Засуджені Товсултанов А.У. , Данилюк О.В., Плохоа Є.Л. та інші, а всього 20 осіб, яких 22.02.2007 року відповідно до дозволу Державного департаменту України з питань виконання покарань було етаповано до Рівненського СІЗО факт заподіяння засудженим тілесних ушкоджень заперечили. До медичної частини установи засудженні щодо надання медичної допомоги з приводу заподіяння їм тілесних ушкоджень з 22.01.2007 року не звертались.
Крім цього, в ході перевірки були опитані крім засуджених також посадові особи Ізяславської ВК № 31, посадові особи, які здійснювали контроль за проведенням обшуку, члени групи швидкого реагування Шепетівської виправної колонії № 98, які факт масового побиття засуджених заперечили, ствердивши, що застосування фізичної сили та спецзасобів проводилось виключно у відповідності до нормативних актів, якими керуються посадові особи Держдепартаменту, і по відношенню до окремих осіб. Поряд з цим зазначив, що після винесення постанови від 07.02. 2007 року, дії посадових осіб ДДУПВП щодо зазначеного факту неодноразово перевірялись і по ним виносились висновки, щодо правомірності дій останніх в обстановці, що склалася. Також, просив суд врахувати ту обставину, що згідно постанови помічника Шепетівського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Стасюк В.Л. від 29.08.2007 року, винесеної за результатами перевірки за зверненям засудженого Шмигленко Ю.Б. в порушенні кримінальної справи відносно посадових осіб Ізяславської виправної колонії № 31, підрозділу спеціального призначення при управлінні ДДУВП в Житомирській області та співробітників груп швидкого реагування Замкової ВК № 58, Шепетівської ВК № 98 і слідчого ізолятора № 29 м. Хмельницького за ст.cт. 364, 365 КК України - відмовлено за відсутністю в їх діях складу злочину.
Заслухавши думку Шепетівського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Янцеловського М.Ф., дослідивши матеріали скарги, наглядового провадження № 032-07 за відмовними матеріалами 1/04-07 по факту проведення 22.01.2007р. загального обшуку в ІВК № 31, вважаю, що скаргу слід залишити без задоволення.
На підставі викладеного, керуючись ст. 236-2 КПК України,

постановив:
Скаргу адвоката Бущенко А.П., діючого в інтересах Шмигленко Юрія Євгеновича, на постанову помічника Шепетівського прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Стасюк В.Л. від 7 лютого 2007 року про відмову в порушенні кримінальної справи - залишити без задоволення.
Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Хмельницької області через Шепетівський міськрайонним суд протягом 7 діб з дня її винесення.

Копія вірна:
Суддя Шепетівського міськрайсуду
О.А.Губіш

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном