http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1238010402


Засуджені колонії №6 підтримали рішення Всесвітньої організації охорони здров’я

Бочаров-Туз Володимир
Ще в 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила туберкулез «глобальним надзвичайним станом», а день 24 березня «Всесвітнім днем боротьби із туберкульозом». Цю дату було обрано з нагоди історичної події – саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу («паличку Коха»).
Офіційно епідемію туберкульозу в Україні було визнано в 1995 році. З того часу темпи розповсюдження захворювання лише набирають обертів. Протягом останніх років Україна входить до країн з досить великим рівнем захворюваності на туберкулез (81 випадок на 100 тис. населення) і саме за цим показником займає сьоме місце в Європейському регіоні.
Кількість хворих та динаміка розповсюдження туберкульозу в установах пенітенціарної системи значно вища ніж у «вільному» суспільстві. Так, захворюваність в тюрмах приблизно в 50 разів вища ніж на волі а смертність в 30 разів вища (за даними проекту «Зупинимо туберкульоз»).
Оскільки Кіровоградська область входить до трійки областей України, в яких фіксуються найвищі показники захворюваності, проведення інформаційно-просвітницьких заходів, саме серед тюремного населення є досить актуальним та потрібним.
Тому, Кіровоградське Обласне Відділення «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», ініціювало проведення акції присвяченій Всесвітньому дню боротьби із туберкульозом в міській колонії №6. До участі в заході долучились волонтери групи взаємодопомоги «Надія+» для ВІЛ-інфікованих засуджених. Своє участю в акції вони вирішили підтримати рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо відзначення Дня боротьби із туберкульозом. Зрозуміло, що засудженим, які тримаються в установах середнього рівня безпеки (які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі) складно розповісти щось нове про це захворювання. Тим більш, що майже половина із них вже перехворіли туберкульозом. Тому перед заходом було проведено опитування, щодо визначення інформаційних потреб ув’язнених відносно туберкульозу. Найбільш потрібною та корисною інформацією виявились законодавчі основи щодо лікування хвороби та соціальних пільг, які передбачені правовим полем України. Учасники цікавились своїми правами та реальним станом щодо їх виконання із боку держави. Під час інтерактивного спілкування були розглянуті деякі аспекти лікування туберкульозу та обов’язки хворих щодо відповідального ставлення до стану свого здоров’я.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном