http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1243942227


Побиття у Кіровоградському СІЗО

kirovograd.net
Матір хлопця, якого побили у Кіровоградському СІЗО: Лікарі не дають ніяких гарантій, що мій син виживе

В реанімаційному МКЛ №1 м.Кіровограда помирає 22-річний Анатолій Левчун , якого було по-звірячому побито в Кіровоградському СІЗО. Матері та родичам, які бачили сліди побоїв керівництво лікарні забороняє здійснити фотозйомку тіла ще живого сина!
29 травня 2009 року
Громадянин України Анатолій Левчун, 1987 року в задовільному стані 08 квітня 2009 року був поміщений до Кіровоградського СІЗО Державного Департаменту України з питань виконання покарань (м. Кіровоград, вул. Куропятникова, 50, начальник СІЗО Ботузов Сергій Іванович, т.(052) 224-78-77). Сьогодні Анатолій Левчун в критичному стані без свідомості перебуває в реанімації інфекційного відділення МКЛ №1, м.Кіровограда.

Мати Анатолія - пані Наталія Анатоліївна (80982244477) отримала сина вчора на ношах, все тіло сина вкрите свіжими синцями та засохлою кров‘ю, на задній частині тіла величезний пролежень, що свідчить про те, що Анатолій не вставав і не перекладався принаймні 10 днів, і це при тому, що за словами співробітників СІЗО, погіршення здоров‘я пана Левчуна відбулося за кілька діб до звільнення.

Як неофіційно повідомили Вінницькій правозахисній групі джерела в медичних колах Кіровоградщини: шанси на виживання пана Левчуна залишаються мізерними, одночасно «певні держслужбовці чинять неймовірний тиск на керівництво лікарні» з метою всіляко запобігти належному документуванню слідів катувань на тілі хворого Левчуна. Матері, яка є законними представником пана Левчуна, начмедом лікарні було категорично заборонено здійснити фотографування та відео зйомку свого сина в приміщенні палати лікарняної палати.

Вінницька правозахисна група має обґрунтовані підстави підозрювати, що пан Левчун зазнав в Кіровоградському СІЗО поводження, що відповідає визначенню катувань, в розумінні Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Ми переконані, що прокуратура Кіровоградської області, яка уже продемонструвала відсутність волі та професіоналізму, коли саботувала проведення ефективного розслідування повідомлення про масове побиття затриманих в Знам‘янському ІТТ Кіровоградської області в грудні 2008 року, не буде і цього разу справедливо та неупереджено перевіряти повідомлення про можливі катування громадянина Левчуна. Тому ми вимушені звернутися безпосередньо до Уповноваженого Верховної Ради України Ніни Іванівни Карпачової з проханням невідкладно направити в Кіровоград представників Секретаріату Уповноваженого для належного документування повідомлення про катування громадянина Левчуна.

Вінницька правозахисна група звертається до Мінісстерства охорони здоров‘я України з вимогою негайно забезпечити адвокату п.Левчуна та його матері можливість провести фото та відеозйомку пацієнта Левчуна, який перебуває в приміщення палати інтенсивної терапії МКЛ №1 м.Кіровограда, та забезпечити його огляд комісією у складі хірурга, нейрохірурга та травматолога. Ми закликаємо МОЗ України невідкладно направити в Кіровоград комісію для вивчення стану та якості надання медичної допомоги СІЗО м.Кіровограда.

Вінницька правозахисна група закликає усіх небайдужих журналістів України висвітлювати повідомлення про катування в установах тюремної системи України. Ми просимо журналістів зв‘язатися із мамою пана Левчуна – Наталією Анатолієвною (80982244477) для отримання оновленої інформації.

Вінницька правозахисна група заявляє, що і надалі буде використовувати усі технічно можливі засоби для отримання і поширення суспільству інформації про стан дотримання прав людини в установах кримінально-виконавчої системи.

Представник Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛСНІД на Кіровоградщині Володимир Бочаров-Туз прокоментував для сайту «весь Кіровоград» дану ситуацію.

За його словами, Україна нині готується до візиту представників Європейської комісії із запобігання тортурам, і по всій державі відбуваються випадки нелюдського катування засуджених. Таким чином, на думку представників громадських та правозахисних організацій, відбувається залякування засуджених у різноманітних закладах, адже представники комісії не попереджають зарані, до якої саме колонії завітають із дослідженням ситуації із тортурами. Кіровоградщина, таким чином, у черговий раз виставляє себе у дуже негарному світлі – як регіон, де порушуються основні права та свободи людини, зокрема – свобода від катування та нелюдського поводження.

«Нараз ми не отримали підтвердження катування Анатолія Левчуна, але вже навіть тенденції, що спостерігаються в Україні, свідчать про погіршення ситуації із захистом прав засуджених у нашій державі», - відзначив Володимир Бочаров-Туз

Нагадаємо, що Європейська комісія вже відзначала наявність повідомлень з України про тортури у в'язницях. Про це йдеться у доповіді щодо прогресу України у виконанні Плану дій в рамках Європейської політики сусідства, представленій сьогодні.

«Тортури та погане поводження при затриманнях поліцією є темою частих повідомлень, хоча і в дещо меншому ступеню, ніж в минулому», - зазначається в доповіді. Разом з тим Єврокомісія наголошує, що погані умови утримання ув'язнених залишаються приводом для хвилювання.

У документі також звертається увага на те, що передачу пенітенціарних закладів Міністерству юстиції від Міністерства внутрішніх справ з метою посилення громадянського контролю так і не було завершено.

Кореспондентам «весь Кіровоград» вдалося зв'язатись з матір'ю Наталією Левчун, вона зазначає, що прогнози лікарів не втішні. «Вечері лікарі кажуть, що не дають ніякої гарантії, що моя дитина доживе до ранку, а ось зранку знов ніяких гарантій чи переживе він цей день» - зазначає Наталя Анатоліївною – мешканка Світловодська, Кіровоградської області. Говорити з якого приводу син Анатолій потрапив до Кіровоградського СІЗО поки що не хоче, але завтра вона приїздить до Кіровограда, в лікарню до сина і пообіцяла зустрітися з нашим кореспондентом.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном