http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1270564342


Тримання під вартою осіб, хворих на туберкульоз

В слідчих ізоляторах області виділено 51 камера, де тримається 291 хворий на активний туберкульоз, в тому числі в Донецькому СІЗО – 118 хворих, в Артемівському СІЗО – 140 хворих, в Маріупольському СІЗО – 33 хворих.
За минулий рік в ці установи надійшло з ізоляторів тимчасового тримання (ІТТ) ГУМВС області 199 хворих з установленим діагнозом активного туберкульозу. Крім цього, в СІЗО було виявлено при первинному медичному обстеженні 241 хворого на активний туберкульоз. Також за цей період після знаходження в СІЗО протягом трьох місяців, туберкульоз було виявлено ще у 81 заарештованого.
За два місяці 2010 року ситуація з госпіталізацією хворих наступна: надійшло з ІТТ області 29 хворих з установленим діагнозом активного туберкульозу. Крім цього, в СІЗО було виявлено при первинному медичному обстеженні 51 хворий на активний туберкульоз. Також за цей період після знаходження в СІЗО протягом трьох місяців туберкульоз було виявлено ще у 24 заарештованих.
За час дії Програми ситуація з питання, що розглядається, змінилася:
- Постановою Ворошилівського районного суду м. Донецька від 16.05.2007 р. визнано протиправними дії посадових осіб УДДУПВП в Донецькій області щодо відмови в прийнятті слідчо-заарештованих хворих на туберкульоз в слідчі ізолятори області.
- Прокуратура Донецької області в своєму листі від 29.02.2008 р. №16-125 вих-08 в облдержадміністрацію запропонувала на підставі діючого законодавства відкрити дільницю слідчого ізолятора на території Жданівської ВК № 3 для лікування осіб, узятих під варту, і засуджених,
стосовно яких вироки судів не набрали чинності.
- В протоколі № 1-08 від 26.02.2008 р. засідання обласної міжвідомчої комісії по боротьбі з туберкульозом у Донецькій області доручено начальникам управлінь МВС України у Донецькій області та ДДУПВП в Донецькій області, за участю начальника відділу взаємодій з правоохоронними
органами ОДА, при залученні фахівців Донецької обласної прокуратури створити міжвідомчу групу по узгодженню спільних пропозицій щодо відомчих зобов'язань підпорядкування служб при здійсненні ізоляції та лікування хворих на туберкульоз осіб, взятих під варту. Також доручено
УДДУПВП в Донецькій області вивчити питання щодо можливості створення на базі запропонованих вільних приміщень обласної комунальної власності централізованої обласної спец лікарні для хворих на туберкульоз слідчо-заарештованих.
- УДДУПВП в Донецькій області 25.07.2008 р. №12-8438 направило в Департамент листа з клопотанням про внесення доповнень в відомчі нормативно-правові акти стосовно лікування слідчо-заарештованих хворих на туберкульоз, для організації дільниці СІЗО на території Жданівської ВК № 3.
- В своєму листі від 17,09.2008р. № 8/22-2685 голова міжвідомчої комісії по боротьбі з туберкульозом звернулась в прокуратуру області з проханням сприяти у розв'язанні питання тлумачення чинної в Україні нормативно-правової бази стосовно дотримання законодавства щодо створення дільниці СІЗО в Жданівській ВК № 3.
- В своїй відповіді від 15.10.2008 р. № 16-577 вих-08 прокуратура доповіла, що до внесення змін до наказу ДДУПВП від 30.12.2003 р. № 280 направлення ув'язнених, взятих під варту, хворих на туберкульоз з СІЗО в Жданівську ВК № 3 не можливе та суперечить нормативним актам.
- УДДУПВП в Донецькій області 22.10.2008 р. направило в Департамент листа № 12-11854 з клопотанням про внесення доповнень в відомчі нормативно-правові акти стосовно лікування слідчо-заарештованих, хворих на туберкульоз, для організації дільниці СІЗО на території Жданівської ВК № 3.
- Департамент своїм наказом від 25.11,2009 р. № 275 затвердив зміни до Положення про дільницю СІЗО на території виправної колонії. Наказ зареєстрований в Міністерстві юстиції 12.01.2010 року та погоджений Головою судової палати Верховного суду України.
18.02.2010 року керівництво Управління спільно з БФ „Розвиток України" та головою координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу обласної держадміністрації Петряєвою О.Б. обсудили подальші кроки щодо створення дільниці слідчого ізолятору для осіб, взятих під варту, хворих на активну форму туберкульозу, на базі протитуберкульозної лікарні Жданівської ВК № 3. Попередньо БФ „Розвиток України" дав згоду на фінансування проектних робіт по реконструкції приміщень, що маються для створення такої дільниці.
Крім цього, Управління департаменту 01.02.2010 року направило в обласну протитуберкульозну клінічну лікарню для погодження проект спільного наказу по затвердженню Плану заходів управління ДДУПВП у Донецькій області, ГУМВСУ у Донецькій області та управління охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації щодо обмеження поширення туберкульозної інфекції у місцях позбавлення волі та установах ГУМВС.
Також, в третій декаді лютого поточного року в області проходила ознайомча місія команди МSF (Лікарі без кордонів) - міжнародної благодійної громадської організації, до мети якої входило вибрати регіон України для подальшої своєї роботи. 02.03.2010 року МSF надала голові Департаменту з питань виконання покарань свій звіт, в якому було указано, що „Попередню пропозицію, яку буде доведено до МSF (штаб-квартира в Брюсселі) буде зосереджено на проекті в Донецькій області. Пенітенціарна система цього регіону є найбільшою в Україні і містить найбільшу кількість пацієнтів, які гостро потребує адекватної діагностики й лікування."

Пропозиції в рішення засідання спостережної комісії при облдержадміністрації:
1. Провести скоріше погодження та прийняття спільного наказу по затвердженню Плану заходів управління ДДУПВП у Донецькій області, ГУМВСУ у Донецькій області та управління охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації щодо обмеження поширення туберкульозної інфекції у місцях позбавлення волі та установах ГУМВС.
2. При офіційній згоді БФ „Розвиток України" про виділення фінансування на проектні роботи для створення дільниці слідчого ізолятору в ЖданівськіЙ ВК № 3, спостережній комісії при облдержадміністрації допомогти УДДУПВП в Донецькій області зустрітися з профільними комітетами обласної Ради для можливого винесення питання про фінансування (пайового) з обласного бюджету на створення дільниці слідчого ізолятору для осіб, взятих під варту, хворих на активну форму туберкульозу на базі протитуберкульозної лікарні Жданівської ВК № 3.

Начальник управління ДДУПВП в Донецькій області полковник вн. сл. О.І. Чепак

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном