http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1293095497


20 грудня 2010 року проведені тренінги з неповнолітніми, які утримуються в Чернігівському СІЗО

В.Бадира
В рамках реалізації проекту «Забезпечення засудженим жінкам та ув’язненим неповнолітнім, особам, звільненим з місць позбавлення волі, доступу до правосуддя через надання правової допомоги» в Чернігівському слідчому ізоляторі пройшли тренінги з неповнолітніми, які там утримуються

У слідчих ізоляторах найбільш вразливою категорію ув’язнених є неповнолітні, як в питаннях правового самозахисту, так і в питаннях знання своїх прав та обов’язків під час тримання в цій установі. Незнання своїх прав та обов’язків, погане знання правил внутрішнього розпорядку цих закладів часто призводить до виникнення конфліктних ситуацій.
На жаль, широкого розповсюдження набули в підлітковому середовищі антисуспільні стандарти поведінки і „цінності” кримінальної субкультури. Загальною рисою неповнолітніх, які скоїли злочини, стала крайня агресивність. Більшість із них росли і виховувались в неповних та неблагополучних сім’ях. Рано відбулося знайомство зі спиртними напоями та наркотиками.
Враховуючи біологічні, психологічні та соціальні особливості неповнолітніх, закон про кримінальну відповідальність забезпечує їх посилену кримінально-правову охорону, він також передбачає особливості притягнення їх до відповідальності, звільнення від відповідальності, призначення покарання, звільнення від покарання і його відбування. Ця позиція держави базується на міжнародно-правових актах, зокрема Декларації прав дитини, в Преамбулі до якої зазначається, що неповнолітні потребують спеціальної охорони і захисту, включаючи належний правовий захист.
Члени благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» бачать своїм завданням не тільки дати неповнолітнім певні правові знання та розуміння права, але й вважають за необхідне сприяти формуванню у них готовності до правослухняної поведінки у суспільстві на основі шанобливого ставлення до права.
20 грудня 2010 року представники благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» спільно з Головним управлінням юстиції в Чернігівській області та Чернігівським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді підготували та провели тренінги з різними категоріями неповнолітніх, які утримуються в Чернігівському слідчому ізоляторі, на тему «Особливості відбування покарання у вигляді позбавлення волі неповнолітніми»:

- з тими, вироки відносно яких вступили в закону силу, під час якого засуджені були ознайомлені з особливостями виконання відбування покарання у виховних колоніях, застосування умовно-дострокового звільнення від покарання та залишення у виховних колоніях після досягнення 18-річного віку.

- та з неповнолітніми, кримінальні справи яких розслідуються та перебувають на розгляді в судових органах – про права та гарантії осіб, взятих під варту. Вони були ознайомлені із обов’язками ув’язнених, які передбачені чиним законодавством та правовими наслідками недотримання правил поведінки.

Перед неповнолітніми виступив Антоненко Олександр, який мав проблеми з законом, неодноразові судимості, вживав наркотики, але став на шлях виправлення та повернувся до загальноприйнятого соціально-нормативного життя.
Представники благодійної організації вручили до Дня Святого Миколая подарунки неповнолітнім, які утримуються в Чернігівському слідчому ізоляторі.


В.Бадира, директор благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр»

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном