http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1296034696


На прощу до Зарваниці

Наталія Ткач
Початок зародження Зарваниці пов’язують з появою чудотворної ікони Божої Матері, яка у надзвичайний спосіб з’явилася київському ченцю, котрий утікав від Батиєвої навали. Монах знайшов яскраво сяюче над лісом джерело. Саме тут, на галявинці, поруч із тихоплинною Стрипою спорудив він церкву та монастир. До цієї святині в західній Україні з’їжджаються мешканці з усіх куточків світу. Історія Зарваниці триває ось уже сім з половиною сторіч.
Традиційною стала в ці святкові різдвяні дні поїздка в Марійський духовний комплекс кращих вихованців Бережанської виховної колонії. Ось уже вкотре екскурсія організовується при сприянні громади та священнослужителя УКГЦ, капелана колонії, священика церкви Пратулинських мучеників о.Михайла Бугая.
Адміністрацією колонії досить часто застосовується передбачена кримінально-виконавчим кодексом така норма заохочення, як надання права відвідування культурно-видовищних і спортивних заходів за межами виховної колонії в супроводі працівників колонії. Тому до події готувалися уважно і працівники колонії, вибираючи найкращих, найсумлінніших вихованців, і хлопці.
І ось очікуваний день. Весь шлях від Бережан до Зарваниці в автобусі панував піднесений настрій. Волонтери громади УГКЦ, молоді хлопці та дівчата, які також взяли участь в екскурсії, закликали вихованців до щирої молитви та колядки.
Екскурсія розпочалася з місцевої парафіяльної церкви Пресвятої Трійці, де вихованці притулилися і помолилися до чудотворної ікони Матері Божої. Перебуваючи в церкві хлопці вислухали історію створення духовного комплексу і зокрема історію чудотворної ікони від настоятеля храму о.Петра. Розповідаючи про цілющі властивості та чудодійну силу ікони священнослужитель наголосив на тому, що кожна людина на своєму життєвому шляху грішить, кожна може схибити, але усвідомивши і попросивши зцілення у Матері Божої, його можна отримати. І не важливо, якого ти віросповідання чи яке місце займаєш у соціумі: головне щиро вірити, молитися і просити прощення та зцілення як у рідної матері. Тисячі християн знаходили в Зарваниці духовне та тілесне оздоровлення упродовж сторіч, і кожен вихованець, прикладаючись до ікони, вірив у Господнє прощення для себе.
О.Михайло, який керував екскурсією, розповів вихованцям про безліч випадків зцілення, які відбулись на цій духовній землі, а також ознайомив із більшістю місць Марійського центру: собором Зарваницької Матері Божої, Підземною церквою, капличками над джерелом і з монахом, найбільшою спорудою комплексу - дзвінницею.
Вихованці та працівники прикладалися до чудотворних ікон Пречистої Діви Марії і Розп’ятого Спасителя, слухали розповіді семінаристів та зцілювали тіло та душу живильною водою. Найбільш вразило вихованців розмаїття вертепів, які сповіщають про прихід Ісуса Христа на світ, а також каплиця із монахом, який, за переказами, обов’язково здійснить задумані із щирою вірою бажання.
На завершення екскурсії хлопці відвідали джерело Святої Анни та послухали розповіді про дива, створені ним та цілющі властивості його води.
Перебування в чудотворному місці, де відчувається особиста Божа присутність, надовго залишиться в пам’яті вихованців, а духовна атмосфера цього місця породила у багатьох із них бажання відвідати це місце в майбутньому ще раз.
Повернувшись в установу хлопці ділилися враженнями та емоціями від побаченого, переказували своїм ровесникам почуте, описували пережите. Таке святе місце не може не зворушити сердець, і, як результат, безліч прохань від інших вихованців колонії про можливість взяти участь в подібному заході. Сподіваємось, що він неодмінно відбудеться.

Наталія Ткач
старший інспектор із СВПР Бережанської виховної колонії

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном