http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1298267880


Тренінг про права людини

Алла Лепеха
17 лютого 2011 року на базі офісу благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» в м.Чернігові відбувся семінар - тренінг „Міжнародні стандарти і права людини в установах виконання покарань України” з представниками неурядових організацій Чернігівської області.
Тренінг організований благодійною організацією «Чернігівський жіночий правозахисний центр» в рамках реалізації проекту «Забезпечення засудженим жінкам та ув’язненим неповнолітнім, особам, звільненим з місць позбавлення волі, доступу до правосуддя через надання правової допомоги». Для участі в тренінгу були запрошені представники більше 20 неурядових недержавних організацій Чернігівської області, члени Чернігівської міської спостережної комісії, Головного управління юстиції в Чернігівській області та Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, керівники виправних установ Чернігівської області.
Учасники тренінгу ознайомилися з рекомендаціями Європейських пенітенціарних правил про основні принципи виконання/відбування покарання та умовами тюремного ув’язнення (прийом, розподіл та розміщення, харчування, медичне обслуговування, побутове обслуговування, контакти із зовнішнім світом і т.д.) Детально аналізувалась відповідність українського законодавства Європейським пенітенціарним правилам щодо умов тримання засуджених.
Перед учасниками тренінгу з інформацією про стан дотримання прав і законних інтересів засуджених виступила начальник Чернігівської виправної колонії №44, підполковник внутрішньої служби Кисельова О.В., яка особливо наголосила на існуючому взаємозв’язку між рівнем правового та соціального захисту персоналу на сучасному етапі розвитку суспільства та дотриманням прав і законних інтересів засуджених.
Про своє бачення ролі громадських організацій в проведенні соціально - виховної роботи із засудженими розповіла Кошіль І.В. – заступник начальника Чернігівської виправної колонії № 44.
В ході проведення тренінгу присутні були ознайомлені зі станом дотримання прав і законних інтересів засуджених в Державній пенітенціарній службі України та Чернігівській області.
Заступник начальника Чернігівського слідчого ізолятора Василенко Б.О. ознайомив присутніх на тренінгу зі специфікою проведення соціально-психологічної та виховної роботи з ув’язненими та засудженими в слідчих ізоляторах.
Своїм баченням причин і умов порушення прав засуджених та мінімізацією цього явища з учасниками тренінгу поділилися Жанковський Р.О. – юрист ММГО «М’АРТ» та Тарасов В.В. – виконавчий директор ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини». Про специфіку надання допомоги ВІЧ-інфікованим розповіла присутнім на тренінгу представник Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» - Зуйок Т.Л.
Про значення надання правової допомоги засудженим і її роль в формуванні правослухняної поведінки, поваги до права та законів з присутніми на тренінгу поділилась юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Піддубна Н.О.
Мазур Л.О. – директор Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розповіла про проблеми соціального супроводу осіб, звільнених з місць позбавлення волі.
В ході тренінгу відбулось обговорення пропозицій громадської організації «Донецький Меморіал» щодо внесення змін до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань.
А.Лепеха, директор БО „ЧЖПЦ”

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном