http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1301843232


Час змін у кримінально-виконавчій службі

 В агенції «Українські новини» 30 березня відбулась прес-конференція «В’язнична система України: час змін». Її провів керівник донецької правозахисної організації «Донецький Меморіал» Олександр Букалов. Він повідомив журналістам про зміни, які відбулися в кримінально-виконавчій системі України протягом 2010 року, звернув увагу на найбільш болючіші питання діяльності відомства. Він навів статистичні дані щодо кримінально-виконавчої системи за 2010 рік (див. повний текст статті «Ув’язнені та засуджені в установах департаменту: статистика-2010»  у розділі „Статистика системи покарань”) Прес-реліз додається.

Прес-конференція підготовлена  в рамках проекту  «Підвищення рівня захисту прав ув’язнених: шляхи та методи», який виконується за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерланди.

Правозахисна організація „Донецький Меморіал”
Пенітенціарне Товариство України
 

Тел./факс  8-062-304-1471   www.ukrprison.org.ua
а/с 4836, Донецьк, 83092 

30 березня 2010 року  Контактна особа  Букалов Олександр,  099-709-5679

  

ЧИСЕЛЬНІСТЬ В’ЯЗНІВ В УКРАЇНІ ЗРОСТАЄ.
ПОРУШЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ щодо в’язнів не виправляються.
Громадський контроль дотримання прав в’язнів недостатній.

30 березня в Києві відбулася прес-конференція правозахисної організації „Донецький Меморіал” на тему «В’язнична система України: час змін», на якій була представлена інформація про зміни, які сталися у кримінально-виконавчій системі України протягом 2010 року.

Число ув’язнених в Україні зростає

У 2010 році другий рік поспіль продовжується ріст чисельності в’язничного населення в Україні – після шести років неухильного зменшення. Ріст за 2010 рік склав 4,27%, або на 6 311 осіб. При цьому чисельність засуджених зросла до 113 917. а число мешканців СІЗО – до 39363 осіб, тоді як два роки тому була 34 148 осіб. На 100 тис. населення в Україні за ґратами тримається 336 осіб (минулого року - 321 особа, позаминулого році 314 осіб), що маже втричі перевищує показник у країнах Західної Європи.

Порушення прав засуджених

Помітних змін на краще у сфері дотримання прав людини в установах виконання покарань впродовж 2010 року не відбулося. Зберігається високий рівень порушень прав засуджених. Це стосується не тільки умов тримання, але й поводження персоналу з ув’язненими. Як і у попередні роки, можна стверджувати, що повага до гідності людини досі не стала домінуючим чинником кримінально-виконавчої політики, а існуюча практика поводження із ув’язненими побудована на суворому вимаганні з боку адміністрації установ беззаперечної покори ув’язнених. Це доповнюється відсутністю ефективного механізму подання скарг.

Переведення засуджених як інструмент покарання

Процедури розміщення засуджених до колоній та їх переміщення підпорядковані в першу чергу виключно інтересам відомства, засудженим часто безпідставно відмовляється у переведенні їх для відбування покарання ближче до місця мешкання рідних.

 Смертність в установах не зменшується.

Кількість смертних випадків в установах департаменту в 2010 році зросла (808 осіб, минулого року 761 особа, у 2008 – 765 осіб), кількість випадків суїциду, як і минулого року, склала – 44 випадки ( у 2008 – 40). Кількість хворих на активну форму туберкульозу поступово зменшується (5 486 осіб, минулого року 5 667 осіб, у 2008 році  6079 осіб). Вперше за останні роки не зросла кількість ВІЛ-інфікованих осіб – 6020, тоді як минулого року - 6069 осіб. Медичні послуги на вкрай мінімальному рівні. Медичні працівники не є незалежними від в’язничного керівництва, вони є працівниками відомства і в критичних випадках нерідко нехтують або змушені нехтувати професійною сумлінністю на користь вимог в’язничного керівництва.

 Проблеми довічно ув’язнених осіб.

Чисельність довічно ув’язнених осіб на 01.01.2011 сягнула 1696. Умови їх тримання надто суворі, що аж ніяк не сприяє збереженню їх соціальних навичок. Частина з них тримається в умовах СІЗО, відомство не встигає будувати нові приміщення для їх утримання. Відсутня суспільна дискусія про проблеми їх утримання.

Правова допомога засудженим практично відсутня.

Засуджені позбавлені доступу до правової допомоги. Відсутність необхідної літератури в бібліотеках установ доповнюється низьким рівнем правової обізнаності персоналу та його небажанням сприяти наданню правової допомоги засудженим з боку громадських організацій та юристів.

Громадський контроль установ обмежений.

Взаємодія з громадськістю, в першу чергу, з неурядовими організаціями, почала у 2010 році розширятися, почастішали спільні заходи, обговорення нагальних питань розвитку системи. Нове керівництво відомства демонструє налаштованість на співпрацю. Проте Громадський контроль дотримання прав засуджених та ув’язнених, а також діяльності установ виконання покарань не має належного законодавчого закріплення і фактично дуже обмежений.

В соціальних питаннях щодо засуджених порушується Конституція.

Залишається дискримінація та порушення Конституції у питанні оплати праці засуджених. Їм не сплачуються внески до Пенсійного фонду попри відсутність законодавчих підстав для цього. В результаті при звільненні до всіх проблем з облаштуванням, відновленням документів та пошуком роботи людині необхідно десь заробити кошти та внести їх до Пенсійного фонду за час роботи у місцях позбавлення волі.

Засудженим, які отримали право на пенсію під час відбування покарання, не нараховується пенсія. Майже жодна державна інституція не бажає бачити ці проблеми та вирішувати їх. 

В департаменті з питань виконання покарань залишається гострою кадрова проблема. У 2010 році відбулися значні зміни у керівництві відомства. Рівень соціальної захищеності персоналу залишається неприпустимо низьким.

Завершується підготовка шостої щорічної Доповіді „Донецького Меморіалу” „Дотримання прав ув’язнених в Україні-2010”. Її повний текст буде розміщено на сайті Тюремний портал  www.ukrprison.org.ua

   * * *

Громадська правозахисна організація „Донецький Меморіал”, створена у 1989 році, переймається проблемами діяльності кримінально-виконавчої системи України, моніторингом дотримання прав ув’язнених.  


Прес-конференція підготовлена громадською правозахисною

організацією «Донецький Меморіал» в рамках проекту

«Підвищення рівня захисту прав ув’язнених: шляхи та методи».

який виконується за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерланди