http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1316343415


«Музика допоможе в одужанні тим, хто оступився»

Юрій Чумак
7 вересня в Харкові стартував новий для України соціально-реабілітаційний проект «З музикою в серці», спрямований на соціальну реабілітацію засуджених.

В рамках цього проекту симфонічний академічний молодіжний оркестр «Слобожанський» завітав до Олексіївської виправної колонії (№25).

Перед початком концерту для журналістів, яких зацікавила ця неординарна подія, було проведено брифінг за участі заступника голови Харківської облдержадміністрації В.В. Хоми, начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області А.Є. Сліпченка та начальника ВК №25 В.Г. Хирного.

«Ми сподіваємося, що цей концерт дасть серйозний позитивний ефект, – зазначив заступник голови ХОДА Василь Хома. – Особи, які перебувають у місцях позбавлення волі, знаходяться в ізоляції від суспільства і втрачають соціальні зв’язки. А одним із таких зв’язків є музика, що супроводжує людину все її життя. Важливо, щоб сьогоднішній концерт відновив цей соціальний зв’язок. Обласна державна адміністрація підтримує це починання управління Пенітенціарної служби України. Ми вважаємо, що треба розвивати цю ініціативу, і всіляко будемо цьому сприяти».

«Одним із наших обов’язків є створення всіх умов, щоб люди, які перебувають у виправних колоніях, дійсно могли виправитися, змінитися на краще. Сьогоднішнє дійство спрямований саме на ці цілі, Концерт у 25 колонії є пілотним. Ми подивимося, наскільки засудженим сподобається цей захід, наскільки він знайде відгук у їхніх душах. Усім людям необхідний хоча б тимчасовий легкий дотик до вищого мистецтва. Наші засуджені не повинні бути позбавлені цієї можливості», – підкреслив начальник управління Анатолій Сліпченко.

«Ми робимо все, щоб засуджені мали змогу, перебуваючи в колонії, зустрічатися із прекрасним, – зауважив начальник Олексіївської ВК (№25) Віктор Хирний. Для них проводяться й поетичні вечори, й зустрічі із відомими музиками, й сеанси гри в шахи. Але нинішній концерт за своєю масштабністю, кількістю залучених музикантів, підбором класичного репертуару, безсумнівно є непересічним. Ми дуже сподіваємося, що він знайде відгук у душах засуджених і наших співробітників, що прийшли послухати митців».

Концерт пройшов, як то кажуть, на одному диханні. У програмі прозвучала популярна класична музика, твори Й. Штрауса, І. Дунаєвського, А. Хачатуряна, І.С. Баха, П. Чайковського. Музиканти грали натхненно, засуджені та співробітники колонії слухали, затамував подих. По закінченні кожної композиції лунали гучні аплодисменти вдячної публіки.

Сюрпризом для всіх присутніх стало виконання засудженим Геннадієм Котовим пісні «Журавлі» під супровід симфонічного оркестру. Сам Геннадій співає у вокально-інструментальному ансамблі колонії, однак, у концерті такого високого рівня, звісно, ніколи раніше участі не приймав. Видно було, що Геннадій дуже хвилюється, але, незважаючи на це, він добре проспівав та заслужив оплески із зали.

По закінченні концерту вдячні слухачі вручили виконавцям запашний коровай.

«Музика є в душі кожної людини, – вважає художній керівник оркестру «Слобожанський», професор, Народний артист України Гаррі Абаджян. – І в душах людей, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, музики, можливо, приховано багато, просто її потрібно допомогти знайти. Ось «Слобожанський» і вирішив взятися за цю складну справу – спробувати достукатися до сердець засуджених, торкнутися струн людяності і добра в їх душах, показати їм інший, чудовий світ – світ класичної музики Думаю, що музика допоможе в одужанні тим, хто оступився».

Довідка: Оркестр «Слобожанський» є єдиним професійним колективом в своєму роді. Тут працюють яскраві музиканти з усієї України, велика частина яких є лауреатами національних і міжнародних конкурсів. У 1994 році на Європейському міжнародному фестивалі в Копенгагені «Слобожанський» був визнаний «Кращим молодіжним симфонічним оркестром Європи», а в 2008 отримав звання «академічний», ставши, таким чином, єдиним академічним молодіжним оркестром в країні.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном