http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1333034438


Таємні відео та фото зйомки з-за грат – чи можна їм довіряти?

Олександр Букалов | docudays.org.ua
Круглий стіл з такою назвою пройшов під час Docudays UA 26-го березня. Круглий стіл почався з перегляду фотографій та відеосюжетів, в яких зображені засуджені в тюремних камерах – зі слідами побиття, синцями, порізами.

Громадські активісти Олена Повідайчик та Ігор Гаркавенко привернули увагу учасників до жахливих випадків побиття в’язнів, жорстокого ставлення адміністрації установ до засуджених. На їх погляд, наявність фотосвідчень мало впливає на ситуацію – адміністрація та прокуратура запевняють частіше за все, що перевірили сигнали, але якихось порушень у зв’язку з фотосвідченнями не виявили.

Радник голови Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко розповів про складнощі роботи працівників в’язниць, про цікавість журналістів до скандальних питань та байдужість до багатьох позитивних речей, які відбуваються в системі. Про фото з-за грат сказав, що не варто їм довіряти без перевірок та з’ясування обставин, за яких отримані ті чи інші ушкодження.

Після перегляду фрагменту російського фільму «Фабрика пыток» з кадрами свавільного та брутального побиття особами в камуфляжі в’язнів, які не чинили будь-якого опору, учасники «круглого столу» змогли поспілкуватися з автором фільму Олексієм Соколовим з Єкатеринбургу.

Представник Генпрокуратури Ігор Юшан почав з того, що всі зйомки незаконні. Закон не дозволяє це робити. Він запевнив, що Генпрокуратура перевіряє всі факти, щодо яких отримує звернення.

Проте по реакції багатьох учасників зустрічі відчувалося, що словам представників держструктур не дуже довіряють. Великою мірою тому, що життєвий досвід свідчить про інше – жорстоке поводження за ґратами існує, держслужбовці повинні розслідувати такі випадки, але як пересвідчитись, чи перевірка – справді сумлінна та ретельна? Громадськість це зробити не може - не існує необхідних механізмів, отож громадськосі залишається тільки вірити у сумлінність перевірок самим відомством. Але саме такої довіри і бракує. Є чисельнні приклади поверхових перевірок прокуратурою. А багато добрих справ, які роблять працівники пенітенціарної служби, не відміняють випадків жорстокого поводження.

Часом емоційний накал дискусії зашкалював, але важливо, що вдалося почути точки зору різних сторін. Важкий та важливий діалог відбувся. І хоча сторони не в усіх питаннях знайшли порозуміння, усім було зрозуміло, що саме на шляху діалогу потрібно шукати шляхи вирішення болючої проблеми застосування тортур та протидії їм.


щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном