http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1359449881


Тренінг «Право на інформацію» для засуджених

Алла Лепеха
Тренінг організований благодійною організацією «Чернігівський жіночий правозахисний центр» в рамках реалізації проекту «Реалізація програми соціальної адаптації та соціального супроводу осіб, які звільняються з місць позбавлення волі, у Чернігівській області», пройшов 22 січня 2013 року в Чернігівській виправній колонії №44, де утримуються неодноразово засуджені жінки.
Тема тренінгу; „Право на інформацію”. Кількість засуджених жінок, які стали учасниками тренінгу -19 осіб. Крім того, в його роботі прийняли участь: заступник начальника Чернігівської виправної колонії №44, керівники відділень, з яких звільняються засуджені, члени Чернігівської міської спостережної комісії.
В ході тренінгу засуджені були ознайомлені з основними положеннями Міжнародних стандартних правил поводження з в’язнями та Європейських пенітенціарних правил про право на інформацію. Відповідно до міжнародних стандартів всі засуджені в письмовій формі та усно повинні бути поінформовані про Правила внутрішнього розпорядку та про їхні права та обов’язки в пенітенціарній установі, про порядок подання пропозицій, заяв і скарг, а також про організацію особистого прийому засуджених керівництвом установ.
Заступник голови Чернігівської міської спостережної комісії Кропива Г.М. надав інформацію засудженим про законодавче регулювання їх права на інформацію про свої права та обов’язки, порядок і умови виконання/відбування покарання. У своєму виступі він зазначив, що чинним Кримінально-виконавчим кодексом України передбачено, що засуджені користуються всіма правами людини та громадянина, гарантованими Конституцією України, за винятком обмежень, визначених цим кодексом, законами України і встановлених вироком суду, а також те, що вони мають право на отримання інформації про свої права та обов’язки, порядок і умови виконання/відбування призначеного судом покарання.
В ході тренінгу засуджені були ознайомлені з основними положеннями Законів України «Про звернення громадян» та «Про інформацію».
Для засуджених було підготовлено роздаткові матеріали, в яких містились основні нормативно-правові документи, які регламентують процес соціальної адаптації звільнених осіб, порядок реєстрації за обраним місцем проживання, отримання втрачених документів, інше.
При підведенні підсумків тренінгу було перевірено якість засвоєних знань. Кожній із звільнених осіб були передані адреси, прізвища, ім’я, по-батькові посадових осіб, які очолюють спостережні комісії, центри зайнятості, центри соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, міграційну службу того регіону, де засуджені мають намір проживати після звільнення.
Вони також отримали відповіді на запитання, які стосувалися гарантій їх права на інформацію.
* * *
Метою проекту «Реалізація програми соціальної адаптації та соціального супроводу осіб, які звільняються з місць позбавлення волі у Чернігівській області», що здійснюється благодійною організацією «Чернігівський жіночий правозахисний центр» за підтримки Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду “Відродження” є створення умов для соціальної реабілітації та адаптації осіб, які звільняються з Чернігівської виправної колонії № 44, шляхом обладнання кімнати підготовки до звільнення, надання правової, соціально-психологічної та медичної допомоги.