http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1453382098


Цього року Президент помилував 67 засуджених

www.president.gov.ua
Із червня 2015 року відбулося п’ять засідань Комісії при Президентові України у питаннях помилування, створеної в травні. За її пропозиціями Президент помилував 67 осіб. Водночас 1260 засудженим було відмовлено в задоволенні клопотань. Про це на брифінгу повідомив керівник Департаменту з питань помилування Адміністрації Президента України Олександр Букалов.

Загалом, за період із 6 лютого 2014 до 10 грудня 2015 року Департамент отримав 4 137 звернень щодо помилування 3249 осіб.

Оскільки понад рік помилування не відбувалися, то статистичні дані про цей період варто наводити окремо. Отже, за 16 місяців до першого засідання Комісії 9 червня 2015 року надійшло 3313 звернень про помилування 2540 осіб (у середньому щомісяця надходило по 206 звернень щодо 158 осіб).

Після першого засідання Комісії протягом наступних шести місяців – до моменту проведення п’ятого засідання на початку грудня 2015 року — надійшло 824 звернення щодо 709 осіб (в середньому щомісяця по 136 звернень щодо 118 осіб). Комісією на першому засіданні були ухвалені рішення щодо 891 особи, а на чотирьох наступних засіданнях з липня по грудень – щодо 436 засуджених. Значний обсяг звернень надійшов від родичів засуджених, їхніх захисників, народних депутатів і громадських організацій за відсутності звернення самої засудженої особи, про яку вони клопочуть. Їм були надані роз’яснення, що ініціювати клопотання про помилування має безпосередньо сам засуджений. Адже тільки в такому випадку Департамент з питань помилування отримує від установи виконання покарань комплект документів, які дозволяють повноцінно розглянути клопотання та ухвалити обґрунтоване рішення щодо можливості застосувати акт помилування. Для цього Департаменту потрібне звернення самого засудженого, копія вироку, анкета засудженого, дані про стягнення та заохочення, медичні довідки, характеристика установи тощо.

Цьогоріч Президент помилував 25 жінок та 42 чоловіків. При цьому повністю звільнено від відбування покарання та вийшли на волю 18 осіб, ще для 49-тьох суттєво зменшені терміни покарання.

Майже третина з них – люди пенсійного віку. У переважної більшості з помилуваних лише одна судимість. Особам, які мають не одну судимість, скоїли тяжкі чи особливо тяжкі умисні злочини (розбої, зґвалтування, вбивства, збут наркотичних засобів тощо), було відмовлено в задоволенні клопотання.

Часто звертаються також засуджені, які скоїли хоч і нетяжкий злочин, але фактично відбули дуже нетривалий термін покарання.

Серед помилуваних у 2015 році немає довічно засуджених, хоча було отримано кілька клопотань від таких осіб, які вже відбули по 20 років покарання.

Досі помилування є єдиним законодавчо визначеним шляхом для довічно засуджених осіб отримати шанс вийти на волю.

Розуміючи значний суспільний інтерес до своєї роботи, Департамент з питань помилування намагається зробити її максимально прозорою. На сайті Президента України публікуються всі Укази про помилування. І хоча вони не містять прізвищ, суспільству повідомляється про факт помилування та кількість помилуваних осіб.

На початку жовтня в Департаменті відбувся День відкритих дверей. Представники громадських організацій, парламентарії та журналісти мали можливість детальніше ознайомитись з роботою Департаменту з питань помилування та Комісії, з її особливостями та підходами до розгляду клопотань засуджених.

“Ми вважаємо, що про діяльність інституту помилування варто більше повідомляти громадськості, обговорювати дискусійні питання удосконалення процедури розгляду клопотань про помилування”, — каже керівник Департаменту Олександр Букалов