http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1670672859


ЄСПЛ застосував Правило 39 щодо довічника

ХПГ-інформ

Вчора, 9 грудня, Європейський суд з прав людини ухвалив термінове рішення за Правилом 39 щодо Віталія Матухна, хворого на рак довічника. Відповідно до цього рішення, Уряд України має забезпечити чоловіка належним медичним оглядом, щоб оцінити його поточний стан здоров’я, надати йому необхідну медичну допомогу та визначити медичний заклад, в якому можуть надати хворому медичну допомогу належного рівня.

Нагадаємо, засуджений довічно Віталій Матухно, стверджує, що не вчиняв злочину, за який його карають. У нього — страшна хвороба: рак кореня язика четвертої стадії. Стан здоров’я Віталія вкрай тяжкий. Адміністрація багатопрофільної лікарні №19 клопотала про його звільнення за станом здоров’я. 

Але 13 жовтня 2022 року Галицький районний суд не задовольнив заяву Матухна про звільнення за станом здоров’я. Незважаючи на висновк ЛКК та той факт, що захворювання Віталія входить до затвердженого переліку захворювань, які є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення, суд пристав на бік прокурора, який  заявив, що “Матухно В.В. отримує в лікарні установи симптоматичне лікування, яке здійснюється за державний рахунок; його стан здоров’я підтримується лікарями на належному рівні та не перешкоджає утриманню в установі виконання покарань”.

Що ж, як бачимо, ЄСПЛ із цим твердженням прокурора не згодний. Ні, стан здоров’я смертельно хворої людини не підтримується на належному рівні, а симптоматичне лікування — це не те, що потрібно людині, коли йдеться про життя і смерть. 

12 грудня 2022 року о 14:30 в приміщенні Львівського апеляційного суду відбудеться апеляційний розгляд справи під головуванням судді Гончарук Л.Я. за участі суддів Стельмах І.О. та Патрика І.В. 

Дуже не хочеться, щоб повторилася трагедія, яка сталася з хворим на рак 4 стадії Володимиром Рубченком. Він помер 6 вересня, в день свого звільнення за станом здоров’я за рішенням суду, так і не побачивши свободу. 17 серпня ЄСПЛ вказав Уряду терміново надати заявнику стаціонарне лікування відповідно до виявленого у нього онкологічного захворювання. Але було вже пізно.