http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1679001181


Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Івано-Франківська установа виконання покарань (№12)’

Сергій Зуйков, Андрій Діденко, Олексій Ярославцев

11 лютого 2023 року моніторингова група у складі помічника народного депутата України Костянтина Касая, члена громадської ради при Міністерстві юстиції України Сергія Зуйкова, помічника народного депутата України Ярослава Юрчишина, координатора програм ХПГ Андрія Діденка, а також журналіста Інформаційного агентства “Поряд з вами” Олекси Ярославцева здійснила превентивний повторний моніторинговий візит до державної установи “Івано-Франківська установа виконання покарань (№12)”.

Попередній візит відбувся 7 липня 2022 року.

Цьогорічний візит здійснено в рамках проекту “Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні”, що фінансується урядом Данії у партнерстві з DIGNITY — Данський інститут проти катувань.

Метою візиту був збір та аналіз даних щодо дотримання прав людини в установи виконання покарань.

Керівник установи — підполковник внутрішньої служби Атаманюк Володимир Іванович.

Моніторі безперешкодно і швидко потрапили на територію Установи, мали можливість безперешкодно відвідати пости та будь-які інші приміщення, спілкуватися з засудженими, зокрема, на умовах анонімності.

За даними керівництва Установи, на одного представника адміністрації припадає 2,2 ув’язнених (засуджених). В Установі працюють два психолога. Протягом 2022 року до Установи прибули 316 осіб; з них 33 — новоприбулі, та 64 —транзитні. Протягом 2022 року в Установі померло 6 осіб.

Працевлаштовано з числа засуджених — 11 осіб, з них за трудовими договорами — 10. Середньомісячна зарплата засуджених складає 1200 гривен. В Установі працює крамниця.

Читати далі