http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1202714442


У Чернігові пройшов семінар на правозахисну тематику

Алла Лепеха, Чернігівський жіночий правозахисний центр
7 лютого у Чернігові пройшов семінар-тренінг „Як змусити стандарти працювати” в рамках реалізації проекту „Забезпечення соціально-правового захисту співробітників пенітенціарної системи – гарантія дотримання прав засуджених” за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

На семінарі, який відбувся у Чернігівському слідчому ізоляторі, йшла мова про міжнародні стандарти, якими персонал установ виконання покарань повинен керуватись у своїй роботі із ув’язненими та засудженими. Підготували та провели цей семінар-тренінг для співробітників цієї установи представники благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”.

Особливу увагу в ході його роботи було приділено новій редакції Європейських пенітенціарних правил, в яких наголошується на необхідності дотримання прав персоналу, на необхідності інформування громадськості про цілі пенітенціарної системи, про роботу її персоналу з метою кращого розуміння громадськістю ролі пенітенціарних установ в суспільстві.

Співробітники слідчого ізолятору поділились своїм баченням процесу реформування пенітенціарної системи в Україні, застосуванням європейських стандартів поводження з в’язнями у своїй роботі, проблемами дотримання прав персоналу установ виконання покарань.

Адже СІЗО - це «обличчя» кримінально – виконавчої системи, її «ворота», через які весь спецконтингент поступає у виправні колонії. Ці установи виконують величезний об’єм роботи по прийому, розміщенню ув’язнених та забезпеченню судових і слідчих дій. Щорічно рух спецконтингенту в Чернігівському СІЗО складає біля 5 тисяч осіб. Середній строк їх перебування в цій установі - 5-6 місяців.

Для виконання такої роботи в СІЗО повинні працювати люди, які керуватимуться в своїй роботі високими суспільними ідеалами. Специфіка роботи в таких закладах вимагає від них великої фізичної напруги, психологічної готовності до особливих умов праці і повинна відповідно оплачуватись державою.

Соціально незахищений, з невисокою заробітною платою, без перспективи кар’єрного росту працівник кримінально-виконавчої системи не здатний сформувати із злочинця таку особистість, яка б вела правослухняний спосіб життя, дотримувалась правових та інших соціальних норм держави і суспільства.

Про ці та інші проблеми в роботі персоналу слідчого ізолятору йшла мова в ході семінару.