http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1209364369


Сніжнянська виправна колонія (№127)

Адреса установи: вул. Центральна,10, сел. Гірницьке, м. Сніжне, Донецької обл. 86591
начальник виправної колонії Ніколаєнко Світлана Вікторівна
(062) 565-50-33

Сніжнянська виправна колонія №127 Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань у Донецькій області

Сніжнянська виправна колонія №127 організована у 1974р., як лікувально – трудовий профілакторій, на базі Гірняцької середньої школи, з лімітом наповнення – 200 осіб з числа чоловіків - хронічних алкоголіків. На базі профілакторію було організовано машинобудівельне підприємство 7 групи і розміщена швейна дільниця з пошиття спецодягу.

 У лютому 1980р. профілакторій був перепрофільований на жіночий з лімітом наповнення 360 осіб. Для завантаження працею спецконтингенту виділено замовлення окружного управління матеріально – технічного і військового спорядження МВС на пошив одягу для потреб спецконтингенту, робочих халатів для «Укрглавспецодягу».

 У 1992р. ЛТП -26 було перепрофільоване у чоловічій. У 1997р. – на колонію – поселення УВП -127.

 У 2000р. установа була перепрофільована в виправну колонію загального режиму для засуджених жінок. У зв’язку зі зміною режиму утримання були введені в експлуатацію додаткові інженерно – технічні засоби ізоляції спецконтингенту, посилені і нарощені інженерно – технічні споруди.

В різні періоди часу колонією керували:

Тростянській В.П., Бєленко В.І., Заболоцький М.П., Хархорін М.Ю., Партико О.І.

На даний час установу очолює  Ніколаєнко Світлана Вікторівна

 Загальна площа колонії складає 12712252 кв. м. На даний період відбувають покарання 290 засуджених жінок.

 Основним видом діяльності державного підприємства Сніжнянської ВК №127 є виготовлення робочого одягу. Крім того, підприємство виробляє товари широкого вжитку ( постільна білизна, військова форма), надає послуги промислового характеру.

 З першого вересня 2005р. в установі працює учбовий центр для навчання засуджених професії швачки з видачею в подальшому свідоцтва відповідного зразка. Фінансування на створення і поточні потреби центру здійснюються щомісяця з коштів держбюджету України.

 На баз колонії організоване загальноосвітнє навчання. На даний час у 8-12 класи з вечірньою формою освіти зараховано до навчання біля 100 засуджених. З метою координації процесу загальноосвітнього навчання виписується газета «Освіта України».

 Адміністрація установи сприяє забезпеченню релігійних потреб засуджених. Святенники 6 релігійних організацій надають допомогу у виправленні та перевихованні засуджених: проводять духовно – виховну роботу, індивідуальні бесіди, організовують показ християнських фільмів.

 Стимулювання правослухняної поведінки засуджених здійснюється за допомогою програм диференційованого виховного впливу – «Освіта», «Професія», «Правова освіта», «Духовне відродження» та ін.

 Корисна ініціатива засуджених реалізується шляхом їх участі у роботі гуртків за інтересами - «Українська вишиванка» і «Українознавство», шаховому гуртку та самодіяльних організацій. В установі відбуваються спортивні змагання, конкурси, олімпіади, вікторини. В житловій зоні установи знаходиться бібліотека, в якій нараховується близько 4 тис. примірників художньої і духовної літератури.

 Громадський вплив є одним з основних засобів виправлення і ресоціалізації засуджених. За допомогою благодійної організації «Клуб Світанок» організовується інформаційно-освітня діяльність з питань СНІДу, підвищується рівень знань, змінюються погляди на життя. Всі етапи розвитку установи пов’язані з конкретними іменами її керівників та рядових співробітників, завдяки наполегливій праці яких виконувались показники виробничо–господарської та оперативно – службової діяльності. Ц е колишні начальники, хто тривалий час працював в колонії та ветерани: Р.З.Білоусова, Л.І. Переверзева, В.В.Єршов та інші.

Нинішньому поколінню співробітників випало працювати в час становлення пенітенціарної системи України. Втілюються в життя принципово нові ідеї співробітництва, гуманізації процесу виконання покарань. Завдання, які стоять сьогодні перед колективом, складні і їх виконання потребує чималих зусиль. І лише наполегливою, кропіткою працею можна досягти намічених результатів у нелегкій, але потрібній для держави роботи.