http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1209386729


Слов’яносербська виправна колонія (№60)

93711 с. Лозовське Слов"яносербського району Луганської області
начальник виправної колонії Лосєв Михайло Олександрович
(064) 252-63-37

  Історія Слов’яносербської виправної колонії №60 розпочинається з видання наказу Міністра внутрішніх справ УРСР від 31 липня 1958 року № 201 «Про організацію ВТК УВС Луганської області при Комісарівському шахтобудуправлінні тресту «Кадієвшахтобуд».

  Пункт перший цього наказу санкціонував організувати з 5 серпня 1958 року контрагентську виправно-трудову колонію при Комісарівському шахтобудуправлінні тресту  «Кадієвшахтобуд» на 70 чоловік. А пунктом другим наказу було вказано присвоїти номер 60. Але вже 29 листопада 1958 року згідно наказу МВС УРСР колонія була передислокована в селище шахти «Тошківська» міста Кадіївки (теперішній Стаханов) для трудового використання в Первомайському шахтобудівельному управлінні.

  Як видно з цих документів, що формально Слов’яносербська ВК-60 розпочала функціонувати як контрагентська дільниця по відбудові та побудові нових шахт Донбасу. Фактично ж, починаючи з 1957 року велися підготовчі роботи на місці, де колонія розташована і тепер.  Виконувались земляні роботи, завозився грунт, готувалась площа для споруди. Хутко велось будівництво установи, одночасно будувалась житлова та робоча зона, рота охорони та житлові приміщення для службовців.

  В цей час починаючи з моменту створення, начальником колонії був майор внутрішньої служби Аграненок Леонід Якович, який в займаній посаді працював до кінця 1961 року.

  Для організації трудової діяльності засуджених в 1959 році було засноване хімічне підприємство по переробці капрону та поліетилену. На даному підприємстві засуджені мали змогу працювати повний робочий день та вносити вклад в економіку держави. На підприємстві поряд хімічними виробами були організовані ділянки по виробу товарів широкого вжитку. Славились товари та вироби з лози, з рідкого скла. В той час для потреб Луганської промисловості виготовляли електроди, дерев’яні ящички для  Луганської кондитерської фабрики.

  В 1961 році був освоєний цех по виготовленню сітки із колючого дроту. Щомісяця підприємством перевиконувались трудові завдання.

  Основу виправної роботи з засудженими складає організація трудового процесу на виробництві. За підсумками роботи  установа посідала 1 місце серед колективів області, та була нагороджена перехідним Червоним прапором Управління області.

5 березня 1961 року з дозволу прокуратури та спостережної комісії колонія була визначена особливим видом режиму.

З кінця 1961 року до середини 1963 року виконували обов’язки начальника колонії майор внутрішньої служби Царенко І.П. та Світличний Ф.Т.

В липні 1963 року колонію очолив Єрмак Михайло Васильович, який керував колонією до 1974 року. За ці роки побудували пресовий цех та освоєно виробництво виробів з пластмаси, що дозволило суттєво збільшити обсяги виробництва і забезпечити високоефективне працевлаштування засуджених. Це виробництво організовували директор Константинов А.І., майстри Степанів А.Л., Нестеренко М.А. Була обладнана науково-технічна лабораторія і укомплектована фахівцями, що дозволило проводити хімічний та інші аналізи сировини для оперативного вирішення технологічних проблем. Колонія успішно співпрацювала з меблевими та взуттєвими підприємствами, виконуючи великі обсяги їх замовлень по виготовленню різноманітних деталей і фурнітури для їх виробництва.

З 1974 до травня 1994 року колонію очолював полковник внутрішньої служби Косогляд Вадим Іванович. В цей час продовжувалось нарошювання виробничої бази. Було збудовано цех вакуумної формовки, освоєно випуск електромагнітів. Відповідальними за освоєння даної продукції був старший майстер виробництва Сочнев В.Г.  Продукція підприємства колонії стала конкурентноспроможною та її поставляли навіть в Федеративну Республіку Німеччини. Також була створена потужна база складського господарства.

В 1987 році було здано в експлуатацію нове сучасне приміщення штабу та вартове приміщення, а також освоєно виробництво сітки з шахтного тросу. Побудовано дільницю по виготовленню стінових блоків, будівництво якої очолював головний інженер по виробництву Молла О.І..

З 1994 до 2005 року начальником колонії був полковник внутрішньої  служби Ніколаєв Сергій Григорович. Необхідно відзначити, що це перший з начальників колонії, який пройшов у ній всі щаблі від начальника загону, керівника режимною службою, заступника з режиму і оперативної роботи.

В структурі виробництва і організації колонії починаючи з середини 90-х років минулого століття відбулися суттєві зміни. Як у всьому народногосподарському комплексі розпалося ряд існуючих виробничих зв’язків. Складне економічне становище спонукало до перебудови виробництва, пошуку джерел забезпечення харчування та вирішення комунально-побутових умов для засуджених.

Важливим являється те, що вдалося зберегти базу в пресовому та поліетиленовому цехах, що дозволяє виконувати замовлення з давальницької сировини. Активну участь в  цьому приймає заступник начальника установи підполковник внутрішньої  служби Романюк Ю.С. та  механік поліетиленового цеху Тесля В.І., працюючий на даній дільниці з 1978 року. 

Далі були освоєні нові виробництва: виготовлення паперової тари, будівничих виробів тощо. Значна робота проводилась по створенню і постійному розширенню підсобного господарства. Це дозволило забезпечувати засуджених своєю овочевою продукцією. Побудована їдальня для засуджених.

У 2000 році в експлуатацію було введено дільницю приміщень камерного типу на 198 місць, де відбувають покарання чоловіки, згідно статті 140-КВК України, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

В 2002 році створена нова пекарня, що повністю задовольняє потреби в хлібі,  в будівництві яких приймав участь заступник начальника установи підполковник внутрішньої  служби Мицик О.В.

  У зв’язку з мораторієм на скасування в Україні смертної кари у 2004 році введено в дію сектор для тримання засуджених до довічного позбавлення волі. Колонії наказом Державного Департаменту було надано статус колонії максимального рівня безпеки.

  В 2005 році начальником колонії був призначений підполковник внутрішньої служби Лосєв Михайло Олександрович, який очолює установу і в даний час.

На сьогоднішній день в установі вирішуються питання щодо поліпшення економічного та побутового стану. Для успішного вирішення побутових питань на території колонії функціонує банно - пральний комбінат, торгівельна точка та їдальня для осіб позбавлених волі, проводиться робота по постійному розширенню підсобного господарства.

В житловій зоні працює медико - санітарна частина, ізолятор на 70 місць для інфікованих хворих. Всі будови відповідають сучасним вимогам.

Для поліпшення морально-психологічного клімату в середовищі засуджених та виходячи з вимог кримінально-виконавчого законодавства на території житлової зони колонії на території звичайних жилих приміщень обладнана кімната психоемоційного розвантаження.

Збудовано та восени 2005 року освячено православну каплицю Анастасії Узорешительниці, де православні священнослужителі проводять богослужіння та бесіди із засудженими, на території сектору для тримання засуджених до довічного позбавлення волі обладнана кімната для виправлення засудженими релігійних обрядів з додержанням режимних вимог.

Здійснюється великий обсяг робіт в напрямку підвищення культури на об’єктах установи. Проведені роботи по естетичному оформленню спальних приміщень та локальних дільниць.

Виходячи із завдань сьогоднішнього дня керівництво колонії поширює роботу по створенню робочих місць, розширенню матеріальної частини утримання засуджених.

 

СТРУКТУРА ПЕРСОНАЛУ УСТАНОВИ

Персонал установи, його кількісний склад затверджено Державним департаментом України з питань виконання покарань та викладено у Штатному розкладі установи з урахуванням особливостей несення служби та планового наповнення установи засудженими.

 

1. ВІДДІЛ НАГЛЯДУ І БЕЗПЕКИ.

Штатний розклад відділу передбачає посади: начальник відділу, старший інспектор, інспектор, черговий помічник начальника установи, заступник чергового помічника начальника установи та молодших інспекторів.

Функціональні обов'язки особового складу відділу чітко розподілені між кожним співробітником.

Задачі відділу:

забезпечення нагляду та постійного контролю за поведінкою засуджених в місцях їх проживання та праці, попередження та припинення з їх боку протиправних дій, забезпечення вимог ізоляції засуджених та безпеки персоналу так засуджених.

 

2. ВІДДІЛ ОХОРОНИ

Штатний розклад відділу передбачає посади: начальник відділу, заступник начальника відділу, старший інспектор з організації служби, озброєння та спецзасобів, старший інженер групи інженерно-технічних засобів охорони та зв’язку, начальників чергових варт, молодший інспектор з озброєння та спецзасобів, молодший інспектор кінолог, водій-співробітник, телефоністка, технік зв’язку,  молодший інспектор технік з обслуговування ІТЗО та молодших інспекторів.

Функціональні обов'язки особового складу відділу чітко розподілені між кожним співробітником.

Задачі відділу:

забезпечує охорону та оборону об’єктів, здійснює перепускний режим на об’єкті, що охороняється, конвоювання засуджених, а також проводить переслідування та затримання засуджених, які вчинили втечу з під варти відбиття озброєного нападу на об’єкт, що охороняється.

 

3. ОПЕРАТИВНИЙ ВІДДІЛ.

Штатний розклад відділу передбачає посади: начальник відділу, старший оперуповноважений та оперуповноважений.

Задачі відділу:

пошук і фіксація фактичних даних про протиправну діяльність окремих осіб та груп в метою забезпечення безпеки засуджених, персоналу колоній та інших осіб, виявлення, попередження і розкриття злочинів, вчинених у колоніях, а також порушень встановленого порядку відбування покарання, вивчення причин і умов, що сприяють вчиненню злочинів та інших правопорушень, надання правоохоронним органам, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, допомоги в розкритті, припиненні та попередженні злочинів.

 

4. МЕДИЧНА ЧАСТИНА.

Штатний розклад відділу передбачає посади: начальник відділу, лікар-терапевт, лікар-психіатр, лікар – психіатр – нарколог, лікар-стоматолог, лікар-рентгенолог, фельдшер, лаборант, рентгенолаборант провізор-фармацевт, медична сестра.

Задачі відділу:

надання невідкладної медичної допомоги, лікувально-профілактична та санітарно-протиепідемічна робота.

 

 

5. ВІДДІЛ ПО КОНТРОЛЮ ЗА ВИКОНАННЯМ СУДОВИХ РІШЕНЬ.

Штатний розклад відділу передбачає посади: начальник відділу, інспектор з контролю за виконанням судових вироків, фотограф 0,5 ст.

Задачі відділу:

контроль за виконанням судових рішень, обліково-реєстраційна робота з особовими справами засуджених, підготовка матеріалів на помилування, та переведення засуджених, а також законністю надання пільг та звільнення засуджених.

 

6. ВІДОМЧА ПОЖЕЖНА ОХОРОНА.

Штатний розклад відділу передбачає посади: начальник відділу, командир відділення – водій.

 Задачі відомчої пожежної команди:

протипожежна профілактика на об’єктах установи, захист життя співробітників та засуджених, додержання вимог попередження нещасних випадків під час пожежі та надзвичайних обставин.

 

7. ВІДДІЛ ІЗ СОЦІАЛЬНО-ВИХОВНОЇ ТА ПСИХОЛОГІЧНОЇ РОБОТИ.

Штатний розклад відділу передбачає посади: начальник відділу, старший інспектор, старший інспектор з питань підготовки до звільнення, інспектор відділу, психолог та начальник відділення соціально-психологічної служби.

Задачі відділу:

створення умов для виправлення і ресоціалізації засуджених, запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, а також запобігання тортурам та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню із засудженими. Діяльність персоналу установи та інших соціальних інституцій для досягнення мети виправлення і ресоціалізації засуджених. Спрямувати роботу на формування та закріплення в засуджених прагнення до заняття суспільно корисною діяльністю, сумлінного ставлення до праці, дотримання вимог законів та інших прийнятих у суспільстві правил поведінки, підвищення їх загальноосвітнього і культурного рівнів, стимулювання правослухняної поведінки засуджених.

 

8. ВІДДІЛ ІНТЕНДАНТСЬКОГО  ТА ГОСПОДАРСЬКОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

Штатний розклад відділу передбачає посади: начальник відділу, старший інспектор, інженер з організації комунально побутового та інтендантського забезпечення, комендант, він же технік-доглядач, експедитор з перевезення вантажів, завідувач їдальні, завідувач складу, комірник, вантажник.

Задачі відділу:

створення необхідних житлово-побутових умов, що відповідають правилам санітарії та гігієни, організація харчування засуджених, забезпечення їх речовим майном, постільною білизною та жорстким інвентарем, організація гігієнічних заходів для засуджених та забезпечення роботи крамниці

 

9. ВИРОБНИЧИЙ ПІДРОЗДІЛ.

Штатний розклад передбачає посади: головний інженер, юрисконсульт юридичної групи, інженер з мобілізаційної роботи цивільної оборони групи з МР та ЦО.

Задачі:

залучення засуджених до суспільно-корисної праці з урахуванням наявних виробничих потужностей, забезпечення безпечних умов праці, їх належної охорони та ізоляції в цехах та дільницях підприємства.

 

Керівництво СЛОВ’ЯНОСЕРБСЬКОЇ ВИПРАВНОЇ КОЛОНІЇ №60

Начальник установи, він же директор підприємства установи підполковник внутрішньої служби ЛОСЄВ МИХАЙЛО ОЛЕКСАНДРОВИЧ

перший заступник начальника установи він же заступник начальника установи  з нагляду, безпеки, охорони  та оперативної роботи  майор внутрішньої служби АНТОНОВ СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ

Заступник начальника установи із соціально-виховної та психологічної роботи, він же начальник відділу соціально-виховної  та психологічної роботи старший лейтенант внутрішньої служби ГУКОВ ВАСИЛЬ СЕМЕНОВИЧ