http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1210309994


Міністр юстиції нагородив порушників Конституції

Сергій Дрізо
Міністр юстиції України Микола Оніщук нагородив Почесною грамотою Міністерства керівників територіальних управлінь Департаменту з питань виконання покарань, які припускалися порушення Конституції України. Керівник правозахисної організації „Донецький Меморіал” Олександр Букалов привітав міністра з оригінальним почином Відкритим листом

Міністру юстиції України
Оніщуку М.В.
ВІДКРИТИЙ ВІТАЛЬНИЙ ЛИСТ
МІНІСТРУ ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

Шановний Миколо Васильовичу
Звертаюсь до Вас, шановний Миколо Васильовичу, та щиросердечно вітаю Вас з приводу видання Вами наказу „Про нагородження працівників Державного департаменту України з питань виконання покарань”
Я добре знайомий зі здобутками та досягненнями деяких з нагороджених осіб і хотів би поділитися своїми баченням такої визначної події.
Нагороджені Вами Почесною грамотою Міністерства юстиції України
п. Лопатін, начальник управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області, полковник внутрішньої служби, та
п. Ткач, начальник управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області, полковник внутрішньої служби,
були відповідачами у суді за моїми позовами про ненадання ними інформації про діяльність установ виконання покарань їх областей. Нагороджені посадовці своїми діями порушували Конституцію України, припускалися неправдивих тверджень, свідомо порушували вимоги законів. Протиправність їх дій доведена вироками суду, які набрали чинності (див. додатки).
До того ж п. Лопатін відзначився ще ігноруванням рішення суду, не виконував його доти, допоки прокуратура не взялася за перевірку невиконання судового рішення. Лише таки дії спонукали його до виконання рішення суду (Постанова прокуратури додається). Показово, що рішення суду виконано 21 січня, а Постанова прокуратури датована 23 січня. Очевидно, там чекали, коли п. Лопатін збереться з силами для виконання рішення.
Варто зазначити, що будь-яка засуджена особа в установах Департаменту може отримати дисциплінарне покарання за те, що нетактовно розмовляє з працівником установи, або палить в неустановленому місці, або навіть постіль прибрала „не за зразком”. Я розумію, що зовсім інша річ – начальник управління Департаменту. П.Лопатін та п. Ткач за порушення Конституції не лише не отримали догани – вони наказом, який Ви підписали, відмічені „за вагомий особистий внесок у справу зміцнення законності та правопорядку, зразкове виконання службових обов’язків”.
Вітаю Вас з почином, шановний Миколо Васильовичу – адже Ви створили прецедент, коли Міністр юстиції нагороджує осіб, які доволі зневажливо відносяться до дотримання вимог закону, саме за „зміцнення законності”. Нам давно не вистачало таких „зразків” і цей „вагомий внесок” безперечно буде оцінено як персоналом підпорядкованих згаданим посадовцям установ, так особливо й громадянами, які відбувають покарання в цих установах.
Я впевнений, що видання Вами наказу про нагороду цих посадовців можна віднести до новацій соціально-виховної роботи, адже відзнака міністром будь-якого керівника має неабиякий виховний вплив на підлеглих. А особливо п. Лопатін є фахівцем та неповторним взірцем вельми специфічного ґатунку сумлінності, про яку добре знають його підлеглі.
Заохочення осіб, які мають певний послужний список, не може не впливати й на питання дотримання прав людини. Саме заохочення таких працівників як Лопатін та Ткач може відчутно вплинути на моральну атмосферу у спільноті в’язничного персоналу, який, на відміну, наприклад, від нагородженого п. Лопатіна, роками за доволі символічну зарплатню несе основний тягар буднів служби. І якщо хтось з рядових працівників і порушує іноді закон, зараз їх ці порушення ще мабуть не тягнуть на відзнаку Міністра юстиції. Зате тисячі працівників системи тепер завдяки Вашій ініціативі мають неповторний приклад „зразкового виконання службових обов’язків”
Я вже не кажу про яскравий приклад торжества справедливості, який Ви надали своїм наказом для тих тисяч засуджених, яких за своїми обов’язками, „виховують та виправляють” фахівці на зразок п. Лопатіна та п. Ткача.
Важливо тільки, аби з такими зразками та прикладами, доганяючи пенітенціарні системи цивілізованих країн Європи, ми раптом не дуже випередили їх та не залишили далеко позаду.
Маю Вас запевнити, шановний Миколо Васильовичу, що факт нагородження Вами Почесною грамотою Міністерства юстиції України шанувальників закону з Департаменту не залишиться поза увагою при висуненні кандидатів на Анипремію „Будяк року-2008” у галузі видатних порушень прав людини. Адже Ви так прихильно поставились до подань двічі лауреата цієї Антипремії п. Кощинця. Сам Василь Васильович своїм поданням лише підтвердив, що отримав цю Антипремію заслужено – бо ж яких колоритних своїх підлеглих він представив до нагороди....
Наступним кроком має стати тепер підвищення п. Лопатіну та п. Ткачу звання – їм потрібно давати вже звання генерала.
Оскільки така визначна подія як нагородження Почесною грамотою Міністерства юстиції осіб, які порушували закон, є суспільно важливою, цей лист буде розміщено й на Інтернат-сайті „Тюремний портал” за адресою http://www.ukrprison.org.ua .
Ще раз вітаю Вас Миколо Васильовичу, з оригінальним почином.
З побажанням успіхів у справах підтвердження справедливості та стандартів дотримання прав людини.
Додатки
1. Копія ПОСТАНОВИ Будьонівського суду від 14.09.2007 р. за позовом про неправомірну відмову у наданні інформації начальником Управління Держаного департаменту з питань виконання покарань Чернігівській області
2. Копія ПОСТАНОВИ Будьонівського суду від 22.05.2007 р. за позовом про неправомірну відмову у наданні інформації начальника управління Державного департаменту з питань виконання покарань у Вінницький області
3. Копія ПОСТАНОВИ Прокуратури Чернігівської області від 23 січня 2008 року про відмову у відкритті кримінальної справи за фатом невиконання п. Лопатіним судового рішення

Олександр Букалов
Голова ради правозахисної організації „Донецький Меморіал”
Голова Пенітенціарного Товариства України
Член Громадської ради при Міністерстві юстиції України

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном