http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1210339506


Повідомлення - молнія про надзвичайну ситуацію в ІТТ УМВС України в м.Севастополь

Людмила Коваль | maidanua.org
09 травня 2008 року

ПОВІДОМЛЕННЯ-МОЛНІЯ

про надзвичайну ситуацію в ІТТ УМВС України в м.Севастополь

ПОПРИ РІШЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ У СПРАВІ ЯКОВЕНКО ПРОТИ УКРАЇНИ, В СЕВАСТОПОЛЬСЬКОМУ ІТТ ПРОДОВЖУЮТЬСЯ ЖОРСТОКІ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

Вінницька правозахисна група отримала надзвичайно тривожну інформацію про ситуацію, що склалася останнім часом в ізоляторі тимчасового тримання (ІТТ) УМВС України в м.Севастополі. За інформацією, яку ми отримали із надійних джерел, в ІТТ утримують до шести осіб хворих на відкриту форму туберкульозу, хворим не надається медична допомога у обсязі, який є відповідним тяжкості захворювання, відсутнє відповідне посилене харчування. Деякі затримані всупереч вимогам ЗУ «Про попереднє ув‘язнення» утримуються в ІТТ по кілька років (зокрема громадянин Єрмієв Володимир Олександрович, 1971 р.н.).

Вінницька правозахисна група отримала інформацію і про те, що скарги затриманих, адресовані прокурору не реєструються, що ставало причиною акцій непокори затриманих. Ми стурбовані і повідомленнями про те, шо ШЕСТЕРО НЕПОВНОЛІТНІХ затриманих протестуючи проти морального та психічного тиску, який чинився на них в ізоляторі порізали собі вени, після цього уникаючи розголосу про цю надзвичайно подію адміністрація ІТТ перевела затриманих до інших спец установ, але трьох осіб було жорстоко побито співробітниками міліції, побито настільки, що СІЗО Сімферополя відмовилося приймати затриманих, і конвой був змушений повернути їх до ІВС. Враховуючи великий ризик рецидиву насильства щодо затриманих неповнолітніх ми вирішили оприлюднити їхні імена:

1. Балачук Максим Вікторович 1990 р.н.

2. Корпенко Іван Васильевич 1990 р.н.

3. Лобов Дмитро Павлович 1992 р.н.

Ми звертаємо увагу на те, що Європейський суд з прав людини уже виносив рішення у справі «Яковенко проти України», про порушення в Севастопольському ІТТ права людини на свободу від жорстокої принижуючого поводження (Ст.3 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод). Проте держава проігнорувала рішення суду і продовжує знущатися над затриманими.

Ми закликаємо:

1. Уповноваженого ВР України з прав людини, Генеральну прокуратуру України – негайно направити у Севастополь комісію для вивчення ситуації, яка склалася і розслідування повідомлень про факти порушень прав затриманих.

2. Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС МВС України і Помічника Міністра внутрішніх справ України в м.Севастополі Ольгу Василівну Вілкову (8-068-4783243) негайно провести перевірку повідомлень про порушення умов тримання осіб в ІТТ м.Севастополь. Відсторонити на час проведення службової перевірки Начальника ІТТ м.Севастополь п.Коломійця від виконання службових обов‘язків. Негайно допустити в ІТТ м.Севастополь представників ЗМІ, пред‘явити затриманих Балачук, Корпенко і Лобова, дати можливість поспілкуватися із хворими на туберкульоз, які утримуються в ІТТ.

3. Ми направили запит безпосередньо до Комітету із запобігання катуванням Ради Європи з проханням негайно здійснити візит до Севастопольського ізолятора тимчасового тримання.

4. Ми просимо представників ЗМІ м.Севастополь та всієї України звернути увагу на інформацію про порушення прав затриманих в севастопольському ІТТ. Вимагайте правдивої інформації, вимагайте зустрічі із затриманими, просіть про коментарі правозахисних організацій, наполягайте на доступі всередину ІТТ!

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном