http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1213440007


Регіональний Центр Соціальної Адаптації. Благодійна організація

Адреса організації:
вул.Івана Франка 1,
м.Львів, 79005, 
тел./факс: 75 -10 –51.
Гнат Ігор  – директор організації

Регіональний Центр соціальної адаптації створено у вересні 1989 р. Він є громадська благодійна організація.

Напрямки діяльності Центру:

·  соціальна адаптація осіб, що повернулись з місць позбавлення волі.

·  надання допомоги жінкам, які потерпають від насилля, допомога біженцям, та пошукачам притулку, надання допомоги особам, що повернулись з місць позбавлення волі.

В організації працює 17 працівників. До Центру входять:

·  Притулок соціальної адаптації для сиріт та одиноких і тих, хто втратив соціально-корисні зв’язки, що повернулись з місць позбавлення волі; 

·  пункт тимчасового розміщення біженців та шукачів притулку;

·  кризовий стаціонар для жінок, які потерпають від насилля, були жертвами торгівлі людьми.

Створений Центром 2 лютого 1994 року Притулок соціальної адаптації для сиріт та одиноких, які звільнились з місць позбавлення волі за час існування прийняв 1026 чоловік, з них 626 осіб проживали у Притулку рік і більше, 390 осіб – до трьох місяців. Серед клієнтів Притулку була переважна кількість чоловіків (753 осіб) та 273 жінки. Наразі (станом на жовтень 2003 року) в Притулку перебуває 38 осіб, серед яких – 6 жінок. 132 особи стали клієнтами Притулку протягом 2003 року після того, як їх було звільнено з місць покарання. Більшість з осіб, які знаходять допомогу в Притулку, отримали інформацію про його існування ще під час перебування у місцях позбавлення волі. Притулок розташований у Львівській області, на колишній ракетній базі недалеко від м. Броди, він займає загальну територію в 17 га. Адреса Притулку: Львівська обл., м. Броди, об’єкт 580.

Клієнтами Притулку соціальної адаптації можуть бути чоловіки та жінки віком від 18 років, які звільнились з місць позбавлення волі і не мають близьких родичів, місця проживання, роботи. В Притулку створені усі умови для проживання громадян, які повернулись з місць позбавлення волі, та потребують допомоги в адаптації до умов норм суспільства. На території Притулку знаходиться гуртожиток, який розрахований на одночасне перебування у ньому 40 осіб. Мешканці  гуртожитку розміщаються у 2- та 3-містних кімнатах., які обладнані необхідними меблями. Гуртожиток забезпечений водою та електроенергією.

У Притулку працює їдальня. На його території розміщений медичний пункт, у якому мешканці, які потребують цього, можуть отримати первинну медичну допомогу.

Мешканцям Притулку надаються такі послуги:

·  проживання на території Притулку,

·  медичне обслуговування,

·  триразове повноцінне харчування,

·  відновлення всіх необхідних документів (паспорту, трудової книжки, водійських прав та ін.),

·  юридичні та психологічні консультації,

·  допомога одягом та взуттям,

·  курси газоелектрозварників.

Для мешканців Притулку, за можливістю, організується працевлаштування у сільськогосподарських підприємствах Львівської та сусідніх областей в якості сезонних робітників. Для забезпечення Притулку також створено: майстерню по ремонту автомобілів. На цих дільницях проводяться ремонтні роботи на потребу Притулку. Виконуються також роботи на замовлення місцевого населення.

Штат Притулку складається з шести постійних працівників. За потребою до роботи в Притулку залучаються спеціалісти.

Центр з другої половини 2001 року запровадив нову форму професійної підготовки клієнтів Притулку. В червні 2001 року на базі Притулку відкрито курси електрогазозварювальників. Навчальна програма на курсах розрахована на 3 місяці, одночасно проходити навчання можуть 10 чоловік. Центр отримав ліцензію Міністерства освіти України на ведення курсової підготовки з правом надавати особам, які пройшли курсову підготовку, документи державного взірця. Навчання на курсах проводиться силами власних спеціалістів Центру та залучених кадрів. За час існування курсів на них навчалось 67 чоловік.

З 11 по 13 жовтня 2001 року у Львові Центром було проведено Всеукраїнський семінар на тему: “Соціальна адаптація осіб, які повернулися з місць позбавлення волі”. До участі в семінарі були запрошені начальники обласних управлінь соціального захисту населення . У роботі семінару також взяли участь: заступники міністра Міністерства праці та соціального захисту населення, заступник голови Державного Департаменту з питань виконання покарань, представники недержавних організацій, які планують провадити роботу з проблематики семінару.

В ході роботи семінару було розглянуто ряд важливих питань, які стосувалися проблеми соціальної адаптації осіб, які повернулися з місць покарання, в суспільстві. Представники Центру поділилися практичним досвідом з виконання програм соціальної адаптації вказаної категорії осіб.

Для учасників семінару було організовано виїзд до Притулку соціальної адаптації.

Матеріали про роботу Центру постійно публікуються  в регіональних та республіканських ЗМІ: газетах, журналах, а також транслюються на телебаченні. Протягом 2001 року майже усі центральні українські телеканали подавали інформацію про існування та роботу Притулку соціальної інформації для осіб, які були позбавлені волі. Інформування громадськості є важливим елементом роботи Центру щодо здійснення програми соціальної адаптації колишніх ув’язнених.

Наразі організація виконує проект “Адаптації осіб, що повернулись з місць позбавлення волі”

Діяльність організації спрямована на сиріт, одиноких осіб, що втратили суспільно-корисні соціальні зв’язки, які повернулись з місць позбавлення волі.

Центр співпрацює з Управлінням  виконання покарань у Львівській області.

Готові поділитись досвідом роботи з організації соціальної адаптації та діяльності Притулку.

 

Спонсори організації:

Карітас Австрії,
Карітас Чехії
МФ “Відродження”.