http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1213440270


ТОТЕМ. Центр молодіжних ініціатив, Херсон

Адреса організації:
73000, м. Херсон, вул. Чекістів 2, оф.30
Тел. (0552) 26-60-72
e-mail: [email protected]
Олена Афанасьєва, виконавчий директор
Ірина УхварінА, заступник директора
із зв’язків з громадськістю,
координатор програм роботи
з пенітенціарною системою

Центр молодіжних ініціатив “ТОТЕМ” є громадською організацією. Вона є добровільною, незалежною, неприбутковою. Засновників та членів об’єднує розуміння необхідності постійної та цілеспрямованої роботи з молоддю, підтримки раціональних молодіжних ініціатив, пропозицій та проектів, бажання сприяти соціальному та культурному прогресу у суспільстві.

Об’єднання прогресивної молоді, яке назвалося студією “Тотем”, утворилося у 1996 році.  Як молодіжна громадська організація, Херсонський міський Центр молодіжних ініціатив “Тотем” зареєстрований 31 серпня 1999 року.

Місія організації: Сприяння найбільш повній самореалізації молодих людей в суспільстві, що передбачає як формування активної громадянської позиції, так і реалізацію творчого потенціалу.

З Управлінням державного Департаменту України з питань виконання покарань ЦМІ „Тотем” співпрацює з 2000 року.

У Херсонській області 5 виправних колоній, в яких відбувають покарання від 6 до 10 тисяч засуджених. Коли ці люди звільняються, то їм важко орієнтуватися в суспільному житті: після звільнення багато з них не тільки не здатні самостійно вирішувати власні проблеми і захищати свої права, але й не мають уявлення, послугами яких організацій і служб можуть скористатися.

В останні роки з’явилася позитивна тенденція розвитку партнерства Управління державного Департаменту України з питань виконання покарань (УДДУ ПВП) з державними службами і громадськими організаціями. ЦМІ „Тотем” бачить роль громадських організацій у подальшому розвитку співпраці з пенітенціарною системою задля її подальшої демократизації і реформування згідно з європейськими стандартами. Особливої уваги потребують ті, хто звільняється після відбуття покарання, адже сил і ресурсів УДДУПВП не достатньо для того, щоб допомогти на етапі ресоціалізації.

В цій сфері своїм найбільшим досягненням ЦМІ „Тотем” вважає налагодження партнерства громадських організацій, державних служб і УДДУ ПВП в сфері забезпечення і розширення прав осіб, які звільняються з установ пенітенціарної системи, а саме:

- Участь в роботі Громадської ради при Управлінні Державного департаменту України з питань виконання покарань в Херсонській області.

- Моніторинг дотримання прав людини в пенітенціарній системі (у співпраці з НУО „Донецький Меморіал”.

- Залучення журналістів до висвітлення проблем і досягнень у реформуванні і демократизації пенітенціарної системи.

Спільні проекти ЦМІ „Тотем” з УДДУ ПВП в Херсонській області:

- Консультації для засуджених по правам і обов’язкам, можливостям працевлаштування після звільнення, подоланню наркозалежності (за участю залучених фахівців).

- Зустрічі з творчими колективами.

- Цикл радіопрограм і газетних публікацій про рівень дотримання прав засуджених.

- Брошури для тих, хто відбуває покарання, і тих, хто готується до звільнення.

- Тренінги для неповнолітніх в слідчому ізоляторі з показом і обговоренням анімаційних фільмів про права дітей.

- Відеофільми „Покарання волею” (2003 р.) і „Двері” (2007 р.). про шляхи ресоціалізації після звільнення. Проекти протидії епідемії ВІЛ/СНІДу і формування толерантності до ВІЛ-позитивних: консультації для засуджених і персоналу, інформаційні матеріали, інтерактивні вистави „Простягни руку!”.- Тренінги для персоналу колоній щодо співпраці з НУО.