http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1219727739


Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Івано-Франківській області.

КОРОТКА ІСТОРИЧНА ДОВІДКА ПРО УПРАВЛІННЯ ДДУПВП

  Перші згадки про пенітенціарні установи Івано-Франківщини датуються 1906 року. За радянських часів в області було збудовано Коломийську виправну колонію в 1961р., Галицьку виправну колонію у 1979р., Долинський виправний центр у 1984р., створені також підрозділи кримінально-виконавчої інспекції.

  Історія створення управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Івано-Франківській області розпочалася 3 1939р., коли у м.Станіславі (з 09.11.1962р. – Івано-Франківськ) було створено відділ виправно-трудових установ при УВС, якому підпорядковувалась установа (в даний час СІЗО). У 1961 р. у підпорядкування ВВТУ УВС увійшло щойно створене на базі фанерного заводу Станіславського облміськпаливпрому підприємство (теперішня Коломийська виправна колонія №41).

  У 1979 р. в підпорядкування ВВТУ УВС поступає лікувально-трудовий профілакторій, створений в с.Маріямпіль на базі дитячого будинку для дітей-сиріт (теперішня Галицька виправна колонія №128).

У 1984 р. в підпорядкування ВВТУ УВС поступає лікувально-трудовий профілакторій, створений у лісовому масиві на території колишнього військового містечка на відстані 5 км від села Тростянець та 20 км від районного адміністративного центру м. Долина (теперішній Долинський виправний центр №118).

З 1939 по 1976рр. відділ виправно-трудових установ УВС був розташований у приміщенні УВС. З 1976р. відділ перейшов у новозбудоване приміщення УВС, що розташоване по вул. Є.Коновальця (сучасна назва). Тоді відділ займав лише кілька кімнат чотириповерхового адміністративного будинку.

З 1989р. відділ виправно-трудових установ УВС було перейменовано у відділ по виправних справах УВС облвиконкому, він має уже три поверхи адміністративного будинку, четвертий поверх займає гуртожиток СІЗО.

У травні 1994 р. відділ по виправних справах УВС перейменовано у відділ виконаня покарань УВС в Івано-Франківській області, а з 1998р., у зв’язку з виходом з підпорядкування Головного управління виконання покарань МВС України з підпорядкування МВС, відділ перейменовано на управління  Департаменту в Івано-Франківській області, а з 2005 року в управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Івано-Франківській області.

З 2001 р. весь адміністративний будинок, окрім правого крила четвертого поверху, переходить у розпорядження управління. Приміщення приведено у відповідність до норм та наказів ДДУПВП.

В управлінні організовано один відділ та десять секторів, на даний час працює 49 чоловік. До його складу входять дві установи виконання покарань, слідчий ізолятор, виправний центр, 19 підрозділів КВІ.

У різні роки управління очолювали:

О.М.Криль, С.Т.Олексюк, П.І.Гурза, Р.П.Туревич, О.П.Беспятов, А.П.Гурза, О.В. Ляхін, В.А.Чиснюк, А.О.Бойко, Д.Д.Футулуйчук.

На даний час його очолює Підручний Степан Іванович.