http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1223126567


Громадська рада при Департаменті – чи є, чи нема.

Катя Кот
Громадська рада при Департаменті залишається глухою до звернень правозахисників, занепокоєних випадками порушення прав людини в установах виконання покарань
Наводяться тексти п’яти листів до Голови Громадської ради при Департаменті з питань виконання покарань І.В.Штанько, які всі залишились без відповіді.

"ДОНЕЦКИЙ МЕМОРИАЛ"
№ 97 від 18 липня 2007 р.
Голові Громадської Ради
при Департаменті з питань виконання покарань Штанько І.В.
Шановний Іване Васильовичу!
Останнім часом до правозахисних організацій надходять численні повідомлення про ймовірне жорстоке поводження із засудженими в установах кримінально-виконавчої системи України. Офіційної інформації від Департаменту про масові заворушення, їх причини, а також про форми та способи вирішення цих конфліктних ситуацій, вкрай обмаль. До того ж, результати розслідувань офіційно не оприлюднюються. Тому немає впевненості, що персонал та адміністрація установ завжди повною мірою дотримуються норм та стандартів поводження із засудженими, а перевірки ймовірних порушень проводяться ретельно сумлінно та неупереджено..
Серед останніх подій, які набули широкого розголосу – події в Ізяславлі у січні цього року, у Бучі у червні. Проте на низку питань щодо перебігу подій від Департаменту інформація так ще й не надана. Останні факти – це інформація про побиття засуджених Повідайчика О. та Базика С., які перебували в УВП-1 (Вінниця). Розслідування цих подій відбувається надто формально, до них не залучені громадські організації, інші незалежні інституції. Керівництво відомства реагує на звернення громадськості вкрай повільно. Більше того, під час відвідин установи УВП-1 народний депутат Катерина Левченко бачила синці на тілах цих засуджених. При цьому в.о. першого заступника відомства п. Ільтяй, який те ж їх бачив, цього не заперечував, коли п. Левченко розповідала про бачене. Натомість з часом він змінив позицію і став наполягати на тому, що не бачив того, що бачив.
Відповіді Департаменту на запити щодо подібних подій надто не конкретні, часом породжують більше запитань, ніж дають змогу зрозуміти, що і як насправді відбувалося. Складається враження, що керівництво відомства дуже не зацікавлене в неупередженому розслідуванні повідомлень про ймовірне жорстоке поводження в його установах.
Ми вважаємо вкрай актуальним терміново розглянути ці факти за безпосередньою участю представників громадськості, аби з’ясувати, чи насправді відбувалися порушення стандартів поводження із засудженими з боку персоналу установ ДДУПВП.
Оскільки в деяких випадках мова йде про життя людини, вважаємо негайність скликання засідання Громадської Ради виправданою та доцільною. Зволікання в реагуванні на деякі з цих фактів вкрай небезпечні, перш за все для окремих засуджених, а в певною мірою – й для суспільства.

Звертаємось до Вас як до громадянина, вповноваженого Вашим статусом Голови Громадської ради реагувати на питання можливого порушення прав людини в установах Департаменту, з наполегливим проханням виявити громадянську відповідальність та ініціювати позачергове засідання Громадської ради при Департаменті.
Просимо також обов’язково запросити на це засідання осіб, які добре поінформовані про окремі факти ймовірного жорстокого поводження – матерів засуджених Базика С. та Повідайчика О., Коваль Людмилу, Левченко Катерину, Геля Андрія, Букалова Олександра, Захарова Євгена. Вашу позицію просимо повідомити за електронними адресами:
[email protected] та [email protected]
або за поштовою адресою
Букалову О. а/с 4836, Донецьк, 83092
Олександр Букалов, «Донецький Меморіал», Пенітенціарне Товариство України
Людмила Коваль, Всеукраїнська громадська організація „Альянс Майдан”.

"ДОНЕЦКИЙ МЕМОРИАЛ"
№ _155 від 22 жовтня 2007 р.
Голові Громадської ради при Державному
департаменті України з питань виконання
покарань ШТАНЬКО І.В.
Шановний Іване Васильовичу!
Я хотів би висловити Вам вдячність за ті зустрічі, які відбулися у нас останнім часом.
Я радий, що з Вашим приходом до Громадської ради при Державному департаменті України з питань виконання покарань вона стала діючою структурою.
Сподіваюсь, що вона й надалі активно працюватиме та розглядатиме актуальні питання діяльності кримінально-виконавчої системи. Дуже хотілося б, аби Громадська рада приділила особливу увагу співпраці з різними правозахисними організаціями, і не тільки тими, які, за словами заступника Департаменту, „позитивно висвітлюють” його діяльність. Важливим є й залучення ресурсів громадських організацій для вирішення актуальних питань, зокрема, ознайомлення персоналу установ з міжнародними стандартами тримання та поводження із засудженими. Мені здалося з наших розмов, що Ви прихильно ставитеся до таких ідей.
Враховуючи випадки, коли керівництво департаменту ігнорувало ініціативи громадських організацій, уникало взаємодії без достатніх для того причин, мені вбачається важливим розглянути питання щодо засад їх співпраці та взаємодії, шляхів подолання перешкод та непорозумінь у їх взаємовідносинах..
У зв’язку з цим я знову повторюю свою пропозицію про якнайскоріше проведення відкритого засідання Громадської ради із запрошенням на неї правозахисників, які не входять до її складу, таких, як Євген Захаров, Катерина Левченко, Валентина Бадира, Людмила Коваль.
Дуже сподіваюсь, що така зустріч відбудеться скоро, ще восени, оскільки зволікання у проведенні такого засідання може породжувати сумніви у щирості запевнень про співпрацю з широкою громадськістю та негативно позначатиметься на взаємодії.
Хотілося б, щоб прийняті Громадською радою рішення надали змістовні та конструктивні відповіді на нагальні питання взаємодії установ та органів кримінально-виконавчої системи з провідними правозахисними організаціями.

Сподіваюсь на Вашу відповідь у розумні строки, яку Ви можете надіслати за адресою

Букалову О. а/с 4836, Донецьк, 83092
З надією на подальшу плідну співпрацю
Олександр Букалов
голова ради «Донецького Меморіалу»,
голова Пенітенціарного Товариства України

"ДОНЕЦКИЙ МЕМОРИАЛ"
№ _170 від 14 листопада 2007 р.
Голові Громадської ради при Державному
департаменті України з питань виконання
покарань ШТАНЬКО І.В.
Шановний Іване Васильовичу!
На мій запит щодо підготовки проекту Інструкції про порядок відвідування установ виконання покарань і слідчих ізоляторів я отримав відповідь за підписом начальника управління охорони, нагляду і безпеки Державного департаменту України з питань виконання покарань майора внутрішньої служби О.І.Кислова, в якій зокрема сповіщається про те, що даний проект Інструкції був узгоджений з Громадською радою при Департаменті. У зв’язку з даною відповіддю, а також відповідно до ст. 34, 40 Конституції України, ст.5, 9, 28, 29, 32, 33 Закону України "Про інформацію", прошу Вас надати наступну інформацію:
1. Якого числа відбулося засідання Громадської ради, на якому було узгоджено зазначений проект Інструкції про порядок відвідування установ виконання покарань і слідчих ізоляторів?
2. Чи були проголошені під час розгляду проекту окремі думки членів Громадської ради?
3. Якими є результати голосування за узгодження даного проекту?
Оскільки підготовка відповіді на ці питання не потребує значених витрат часу та залучення ресурсів, прошу її надати у термін, який не перевищую 10 днів, як про це йде мова у Законі України „Про інформацію”.
Відповідь прошу надіслати за адресою
а/с 4836, Донецьк, 83092
Нагадую, що мною досі не отримана відповідь на мій попередній лист до Вас № 155 від 22 жовтня 2007 р.
З надією на подальшу плідну співпрацю
Олександр Бука лов голова ради «Донецького Меморіалу»,

"ДОНЕЦКИЙ МЕМОРИАЛ"
№ 177 від 24 листопада 2007 р.
Голові Громадської Ради
при Департаменті з питань виконання покарань
Штанько І.В.
Шановний Іване Васильовичу!
Ми разом з Людмилою Коваль зверталися до Вас як до Голови Громадської Ради при Департаменті з питань виконання покарань 18 липня 2007 листом № 97 з приводу ініціювання позачергового засідання Громадської ради при Департаменті. Ми писали Вам, що „останнім часом до правозахисних організацій надходять численні повідомлення про ймовірне жорстоке поводження із засудженими в установах кримінально-виконавчої системи України. Офіційної інформації від Департаменту про масові заворушення, їх причини, а також про форми та способи вирішення цих конфліктних ситуацій, вкрай обмаль. До того ж, результати розслідувань офіційно не оприлюднюються. Тому немає впевненості, що персонал та адміністрація установ завжди повною мірою дотримуються норм та стандартів поводження із засудженими, а перевірки ймовірних порушень проводяться ретельно сумлінно та неупереджено. Відповіді Департаменту на запити щодо подібних подій надто не конкретні, часом породжують більше запитань, ніж дають змогу зрозуміти, що і як насправді відбувалося. Складається враження, що керівництво відомства дуже не зацікавлене в неупередженому розслідуванні повідомлень про ймовірне жорстоке поводження в його установах.”
Ми наполягали на тому, що вкрай актуально терміново розглянути відомі факти ймовірних порушень прав людини працівниками відомства за безпосередньою участю представників громадськості, аби з’ясувати, чи насправді відбувалися порушення стандартів поводження із засудженими з боку персоналу установ ДДУПВП.
Пройшло чотири місяці. З’явилися нові факти ймовірних порушень прав ув’язнених, які викликають занепокоєння. Проте Ваша позиція та відношення до негайності розгляду цих питань на Громадській раді, на жаль, не проголошена. Ми можемо знову повторити, що „зволікання в реагуванні на деякі з цих фактів вкрай небезпечні, перш за все для окремих засуджених, а певною мірою – й для суспільства.”

Звертаємось повторно до Вас як до громадянина, вповноваженого Вашим статусом Голови Громадської ради реагувати на питання можливого порушення прав людини в установах Департаменту, з наполегливим проханням виявити громадянську відповідальність та ініціювати позачергове засідання Громадської ради при Департаменті.
Пропонуємо також обов’язково запросити на це засідання осіб, які добре поінформовані про окремі факти ймовірного жорстокого поводження – матерів засуджених Базика С. та Повідайчика О., Коваль Людмилу, Левченко Катерину, Геля Андрія, Букалова Олександра, Захарова Євгена. Вашу позицію просимо повідомити за електронними адресами:

[email protected] та [email protected]
або за поштовою адресою
Букалову О. а/с 4836, Донецьк, 83092
Олександр Букалов, «Донецький Меморіал», Пенітенціарне Товариство України
Людмила Коваль, Всеукраїнська громадська організація „Альянс Майдан”.

"ДОНЕЦКИЙ МЕМОРИАЛ"
№ _180 від 3 грудня 2007 р.
Голові Громадської ради при Державному
департаменті України з питань виконання
покарань ШТАНЬКО І.В.
Шановний Іване Васильовичу!
З липня по листопад 2007 року я звертався до Вас чотири рази, на жаль, на жодний з моїх листів я не отримав від Вас будь-якої відповіді. Я не знаю обставин, які призводять до того, що мої листи залишаються без відповіді, мені здавалося, що наші зустрічі останнім часом не дають приводу для ігнорування моїх звернень.
Особливо мене турбує відсутність реакції на пропозицію провести термінове засідання Громадської ради у розширеному складі. З липня ц.р., коли я вперше звернувся з такою пропозицією, сталося чимало подій, які на мою думку, лише підтверджують нагальність такої зустрічі. Відсутність реакції на ці пропозиції насторожує і змушує шукати відповіді, чому Громадська рада при Департаменті продовжує мовчати, коли відбуваються серйозні події в установах, пов’язані з дотриманням або не дотриманням прав людини. Бездіяльність ради чим далі, тим стає красномовнішою.
Не отримав я й відповіді на питання щодо узгодження Громадською радою проекту Інструкції про порядок відвідування установ виконання покарань і слідчих ізоляторів. Я отримав листа за підписом начальника управління охорони, нагляду і безпеки Державного департаменту України з питань виконання покарань О.І.Кислова, в якому він стверджує, начебто Громадська рада узгодила цей проект 26 вересня. Насправді у цю дату відбувалося засідання Громадської ради? Я звернувся до Вас з офіційним запитом листом № 170 від 14 листопада відповідно до ст. 34, 40 Конституції України, ст.5, 9, 28, 29, 32, 33 Закону України "Про інформацію", та просив надати наступну інформацію:

1. Якого числа відбулося засідання Громадської ради, на якому було узгоджено проект Інструкції про порядок відвідування установ виконання покарань і слідчих ізоляторів?
2. Чи були проголошені під час розгляду проекту окремі думки членів Громадської ради?
3. Якими є результати голосування за узгодження даного проекту?
Сподіваюсь, що відповіді на свої запити та звернення я зможу отримати якнайближчим часом
З надією на подальшу плідну співпрацю
Олександр Букалов
голова ради «Донецького Меморіалу»,

"ДОНЕЦКИЙ МЕМОРИАЛ"
№ 18 від 24 січня 2008 р.
Координатору діяльності Громадської ради
при Державному департаменті України
з питань виконання покарань Свєтлаку О.В.
вул. Мельникова, 81 04050, Київ
Копія для відома: Міністру юстиції України Онищуку М.В.

Шановний Олександре Володимировичу!

Громадська правозахисна організація “Донецький Меморіал” уважно ставиться до діяльності Громадської ради при Державному департаменті України з питань виконання покарань, яку очолює шановний п. Шанько І.В. Дві особисті мої зустрічі з ним склали враження, що він налаштований активно працювати та вирішувати питання, які належать до компетенції Громадської Ради.
Разом з тим з липня по грудень 2007 року я п’ять разів звертався до п.Штанько І.В. На жодний лист відповіді не отримав. Така відсутність реакції дивує та турбує. Вона дисонує з запевненнями голови Громадської ради про активну співпрацю. До того ж ненадання запитуваної інформації не можна вважати законним. Нагадую Вам, що ст. 33 Закону України „Про інформацію” вимагає:
Термін вивчення запиту на предмет можливості його задоволення не повинен перевищувати десяти календарних днів.
Протягом вказаного терміну державна установа письмово доводить до відома запитувача, що його запит буде задоволено або що запитуваний документ не підлягає наданню для ознайомлення.
Задоволення запиту здійснюється протягом місяця, якщо інше не передбачено законом.
Підкреслена норма закону є обов’язковою до виконання.
У зв’язку з вищенаведеним прошу Вас як працівника Департаменту, який є координатором діяльності Громадської ради, сприяти отриманню відповідей на питання, які містяться у листах нашої організації. Сподіваюсь, що отримаю зазначені відповіді протягом розумного терміну.
Вашу відповідь, а також запитувану інформацію прошу надіслати за адресою

а/с 4836, Донецьк, 83092, Букалову О.
Додаток. Копії листів від 18 липня, 22 жовтня, 14 та 24 листопада, 3 грудня 2007 р.
Голова ради правозахисної
організації „Донецький Меморіал”
голова Пенітенціарного Товариства України

Олександр. БУКАЛОВ

коментарі

04.10.2008 | Громов
Все это фонари п.Б-лов. Наверное надо зарубежные гранты хоть как то отрабатывать, вот и вся причина "звернень".


щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном