http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1277379701


У Херсоні впровадили новий підхід до лікування туберкульозу

Володимир Бочаров-Туз | www.civicua.org
Нова ініціатива Всеукраїнської пенітенціарної мережі змогла об'єднати громадських діячів, представників релігійних організацій і медичний персонал для однієї мети - підвищення ефективності лікування туберкульозу в Херсонському протитуберкульозному диспансері.

Реальні масштаби поширення туберкульозу в Україні, активізують до протидії епідемії не тільки лікарів, відповідальних за лікування та профілактику, але і представників громадських та релігійних організацій. Кожен з них розробляє і впроваджує свої підходи в боротьбі з туберкульозом. Одні піклуються про проведення ретельного лікування хіміотерапією, інші проводять інформаційно - освітні заходи для підвищення обізнаності хворих про необхідність високої прихильності до прийому ліків. Треті переконані, що без оздоровлення духу, вилікувати тіло не вдасться. Всеукраїнська пенітенціарна мережа, надаючи допомогу особам, які проходять курс лікування від туберкульозу в пенітенціарних установах і після звільнення, вирішила об'єднати всі підходи. З цією метою в Херсонському протитуберкульозному диспансері щовівторка проводяться групи підтримки, для пацієнтів, що звільнилися з місць позбавлення волі. Активісти організації розробили програму, завдяки якій учасники отримують не тільки інформаційну, але й матеріальну підтримку. До проведення групового спілкування залучені і співробітники лікарні, які інформують учасників про різні аспекти лікування.

Душпастирську роботу проводять представники місцевої релігійної громади. В цілому, такий підхід виявився затребуваним у пацієнтів лікарні. На ці зустрічі регулярно приходять понад 20-ти учасників, більшість з яких звільнилися з установ кримінально-виконавчої системи Херсонської області.

На думку ініціаторів такого підходу, саме спільна діяльність усіх зацікавлених сторін, зможе привести до зміни поведінки пацієнтів на більш відповідальне відношення до лікування і свого здоров'я. Що, в свою чергу, забезпечить підвищення ефективності лікування туберкульозу в Херсонському протитуберкульозному диспансері.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном