http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1305181877


Правозахисники хочуть розслідування побиття у СІЗО Сімферополя

Володимир Притула | www.radiosvoboda.org
Сімферополь – Представники Харківської правозахисної групи наполягають на негайному розслідуванні інформації про жорстоке і масове побиття в’язнів слідчого ізолятора у Сімферополі. Вони повідомили, що отримали цю інформацію з кількох джерел, і за нею двоє ув’язнених скалічені, четверо жорстоко побиті, а одного кинули у карцер. Офіційні особи Державної пенітенціарної служби України спростовують дані правозахисників.

Координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко розповів, що спершу надійшла інформація про прибуття напередодні травневих свят на територію Сімферопольського слідчого ізолятора близько 40 озброєних автоматами бійців спецпідрозділу Державної пенітенціарної служби.

У правозахисників одразу виникли побоювання щодо безпеки в’язнів, оскільки незадовго до цього після їхніх скарг перевіркою керівного апарату Держслужби, проведеною спільно з прокуратурою Криму, були виявлені численні зловживання з боку керівництва Сімферопольського СІЗО, що стало приводом для звільнення керівного складу установи.

А 6 травня, за словами Андрія Діденка, з неперевірених, але різних джерел стало відомо, що бійці спецпідрозділу Державної пенітенціарної служби, які перебували на території Сімферопольського СІЗО, побили ув’язнених. Масштаби цього поки що не відомі і з’ясовуються правозахисниками, але вони дізналися прізвища семи потерпілих, із яких Сергій Руденко отримав травми ніг, а іншому в’язневі Сергію Козлову пошкодили нирку.

Спецконтингент хоче дискредитувати адміністрацію?

Представник кримського управління Державної пенітенціарної служби Микола Шищенко категорично спростовує інформацію правозахисників: «Про те, що хтось був побитий – жодного такого факту зареєстровано не було. У карцер нікого не саджали».

Микола Шищенко каже, що сам спілкувався з тюремними лікарями і відвідав карцер.

Разом з тим в офіційному прес-релізі кримського управління мовиться, що в Сімферопольському СІЗО напередодні травневих свят розпочалася операція «Щит», і за її першими результатами в осіб, які утримуються під вартою, вилучено багато мобільних телефонів, DVD-програвачі, колючо-різальні предмети та інше.

Проведення режимних заходів, передбачених українським законодавством, викликає незадоволення серед спецконтингенту Сімферопольського СІЗО, що намагається «дискредитувати законні вимоги представників адміністрації», мовиться у прес-релізі.

Чи відреагують державні інституції?

Координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко каже, що ця інформація потребує як ретельної перевірки, так і негайної реакції з боку прокуратури і керівництва Державної пенітенціарної служби: «Ми хочемо створити мобільну групу, яка була б здатна перевірити ці факти. Зараз ми намагаємося знайти підтримку народних депутатів України, намагаємося залучити апарат Уповноваженого з прав людини, щоб, поки ця інформація свіжа, зафіксувати ці катування, якщо вони були, і вимагати від Прокуратури адекватної реакції».

Андрій Діденко повідомив, що у середу в Києві Харківська правозахисна група проведе круглий стіл, де порушить питання про цей інцидент.

Про це того ж дня також говоритимуть і в Сімферополі на прес-конференції керівників кримського управління Державної пенітенціарної служби України

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном