http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1344315138


Омбудсменом розпочато провадження з метою перевірки законності дій підрозділів спеціального призначення у Копичинській виправній колонії №112

ombudsman.gov.ua
З метою термінової перевірки інформації, поширеної в мережі Інтернет щодо масового побиття засуджених у Копичинській виправній колонії №112 Тернопільської області, працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму було здійснено візит без попередження у цю установу.

У ході перевірки інформації було опитано сім засуджених, чиї прізвища були згадані на Інтернет-ресурсах, а також інших засуджених які, за їхніми словами, також зазнали побиття.

Під час поверхневого огляду зазначених осіб у чотирьох із них було виявлено різні тілесні ушкодження, зокрема:

-в двох різані рани передпліч. У ході опитування засуджені пояснили, що такі дії вони вчинили собі на знак протесту, щоб запобігти застосуванню до них та інших засуджених фізичної сили з боку працівників підрозділу спеціального призначення;

- в одного – різані рани передпліч та шиї. У письмовому поясненні засуджений зазначив, що заподіяв собі тілесні ушкодження після побиття його працівниками підрозділу спеціального призначення. Після аналізу відповідного відеозапису, зробленого під час проведення обшуку, було з’ясовано, що фізична сила до нього застосовувалася з метою припинення його протиправних дій, направлених на заподіяння собі тілесних ушкоджень.

- в одного з засуджених – легкі тілесні ушкодження, які, відповідно до пояснень адміністрації установи, він отримав у зв’язку з небажанням залишити камеру, перешкоджанням проведенню обшуку та вчиненням фізичного опору.

Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини було розпочато провадження з метою перевірки законності дій працівників підрозділів спеціального призначення під час проведення обшуку. В рамках провадження Уповноваженим було направлено відповідні запити до прокуратури Тернопільської області та керівництва Державної пенітенціарної служби України.
Зокрема, у своєму листі до керівництва Державної пенітенціарної служби України Уповноважений з прав людини звертає увагу на неправомірність використання підрозділів спеціального призначення за відсутності відповідного нормативно-правового регулювання їх діяльності, адже на момент проведення вищезгаданих дій Міністерством юстиції України було скасовано державну реєстрацію наказу Державного департаменту України з питань виконання покарань від 10.10.2005 № 167 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.02.2006 за № 138/12012) «Про затвердження Положення про підрозділ спеціального призначення», яким визначено порядок використання зазначених підрозділів в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах. Зазначений наказ 14.01.2008 року було виключено з Державного реєстру нормативно-правових актів.