http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1378398287


Європа закликає Україну боротися з жорстоким поводженням з ув’язненими

Україна має посилити боротьбу із жорстоким поводженням з ув’язненими.
Про це йдеться у доповіді Комітету Ради Європи з попередження катувань і нелюдського або принижуючого гідність поводження, оприлюдненому в четвер.
Доповідь підготовлена за підсумками візиту в Україну, який пройшов із 1 по 10 грудня 2012 року, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Комітет, зокрема, рекомендує провести зміни на найвищому рівні й розробити етику культури серед тюремного персоналу, поліпшити відносини між персоналом і ув’язненими (у тому числі, це передбачає й боротьбу з корупцією) і посилити роль медичного персоналу в профілактиці з жорстоким поводженням.

Крім того, Комітет рекомендує чіткіше визначити межі застосування сили й поліпшити підготовку її застосування, забезпечити ефективне розслідування випадків можливого поганого поводження, зокрема, шляхом негайного створення національної групи, що спеціалізується на розслідуванні подібних справ, а також розбудовувати ефективний національний превентивний механізм.

Комітет зазначає, що у своїй відповіді українська влада надали інформацію про заходи, початі для вирішення деяких термінових проблем, порушених у доповіді, зокрема, проти катувань, у сфері боротьби з корупцією у виправних колоніях і інших пенітенціарних установах.

У ході торішнього візиту місія європейців відвідала 4 колонії в Дніпропетровській, Харківській і Вінницької областях. Особлива увага приділена результатам їхнього візиту у Качанівську колонію та Харківську лікарню "Укрзалізниці", де на той момент утримувалася прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Качанівська колонія виявилася найбільш благополучною з відвіданих, зазначили європейські експерти, пише "Комерсант-Україна".

Однак, за словами членів місії, "значне число опитаних ув’язнених досі пам’ятають крики Юлії Тимошенко, коли її переміщували за межі колонії... Юлія Тимошенко в окремому інтерв’ю заявила, що її бив персонал колонії, переважно в живіт, а її руки були зв’язані, у результаті вона кричала від болю".

"Серйозні побоювання викликають отримані місією заяви про те, що потенційних свідків залякували, змушуючи їх відкликати свої свідчення, що підтверджують версію пані Тимошенко", - говориться у звіті.