http://ukrprison.org.ua/index.php?id=1401742039


Як голосували у місцях несвободи Чернігівщини

Віктор Тарасов | www.khpg.org
Від голосу кожного виборця залежить доля всієї країни. Тому на позачергових виборах Президента України Чернігівський громадський комітет захисту прав людини реалізовував ініціативу щодо сприяння вільному волевиявленню прав виборців у спеціальних установах, тобто в місцях несвободи (в розумінні Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань), а також здійснював моніторинг дотримання цих прав за підтримки IFES-Україна.

Специфіка виборчого процесу у місцях несвободи

Особливість місць несвободи та перебування там осіб характеризують 3 основних критерії:
1. Особи там знаходяться за рішенням судового або певного адміністративного органу.
2. Особи перебувають під повною опікою держави.
3. Особи, що там утримуються, позбавлені волі або обмежені в свободі пересування.

Тому перед громадськими правозахисними організаціями та адміністрацією таких установ стоїть завдання максимально сприяти вільному та усвідомленому вибору вразливих осіб, щоб кожен голос виборця був почутий і врахований. Щоб вони могли брати участь у суспільно-політичному житті країни і виконати свій громадянський обов’язок нарівні з іншими виборцями, які знаходяться на волі.

Виборчий процес та голосування в пенітенціарних та соціально-медичних закладах має свої особливості. З одного боку, через свій правовий або медичний статус, стан здоров’я та вік, виборці в таких установах обмежені в доступі до інформації про кандидатів та їх програми, у комунікації із зовнішнім світом та в способах захисту своїх виборчих та інших прав - у випадку їх порушення.

Для прикладу, під час цієї виборчої кампанії, в двох цільових пенітенціарних установах Чернігівської області (в жіночій колонії та СІЗО) тільки представники штабу Ю. Тимошенко висловили бажання та знайшли час провести агітаційну роботу із засудженими та ув’язненими виборцями.

А під час інтерв’ювання спецконтингенту Прилуцької виховної колонії, де біля 70 хлопців віком від 18 до 22 років мали голосувати вперше, абсолютна більшість юнаків заявили, що візьмуть участь в голосуванні, але не визначилися зі своїм вибором, не знають деталей та особливостей процедури голосування. Дехто з вихованців колонії взагалі не міг назвати прізвища жодного з кандидатів.

З іншого боку, результати виборів в таких установах завжди викликали багато питань та сумнівів через високий відсоток підтримки провладних сил або кандидатів, у порівнянні із середнім по регіону та державі.

Так, у 2010 році на президентських виборах в Чернігівському СІЗО та жіночій колонії перемогла Ю. Тимошенко. В 2012 році на парламентських виборах по мажоритарному округу на цих дільницях перемогу здобув висуванець Партії регіонів, тодішній 1-й заступник губернатора С. Прокопенко.

Особливістю виборів в пенітенціарних установах також є висока або майже абсолютна явка виборців в порівняння із звичайними виборчими дільницями. З одного боку, це пояснюється загальною практикою, коли такі виборці під конвоєм по-камерно або загонами приводяться до приміщення для голосування. І виборцю, який, приміром, через якісь причини не бажає брати участь в голосуванні, дуже важко донести свою позицію до адміністрації, під повним контролем якої він перебуває. З іншого боку, вибори є значною подією для життя засуджених та ув’язнених, які знаходяться в ізоляції, тому участь в голосуванні є для них, певною мірою, засобом дозвілля.

Голосування у місцях несвободи Чернігівщини

Щодо безпосереднього моніторингу цьогорічного процесу голосування на зазначених дільницях, спостерігачі Чернігівського громадського комітету захисту прав людини також фіксували 25 травня 2014 р. окремі порушення та особливості.

Зокрема, безпосередніми об’єктами моніторингу в день голосування стали спеціальні виборчі дільниці, а саме у Чернігівському слідчому ізоляторі, Чернігівській жіночій виправній колонії, Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні, а також звичайна виборча дільниця у Чернігівському геріатричному пансіонаті, оскільки виборці в цій установі також мають особливо вразливий статус.

У Чернігівській жіночий колонії та в СІЗО голосування фактично закінчилося вже об 11.00. Порушень не було зафіксовано, окрім спроби одного з членів комісії в жіночій колонії зайти в кабінку для голосування та допомогти у заповненні бюлетеню слабозорій засудженій. Але ця спроба була попереджена іншими членами комісії.

Також у слідчому ізоляторі адміністрація заборонила офіційним спостерігачам проводити фото-відео зйомку в приміщенні для голосування (з огляду на особливий статус ув’язнених осіб), в той час як в жіночий колонії таких перепон не було.

Щодо соціальних та медичних закладів, тут основною проблемою є безпорадний та неадекватний стан окремих осіб. Наприклад, в геріатричному пансіонаті з 350 виборців більше половини через стан здоров’я голосували в палатах. Окремі з них навіть не могли самі розписатися про отримання бюлетеню та поставити позначку в бюлетені. Членам комісії доводилося вдаватися до допомоги одного з "ходячих" виборців, який супроводжував членів комісії, та допомагав немічним здійснити процедуру волевиявлення. Адже закон забороняє це робити членам комісії або спостерігачам.

Також під час голосування в палатах був зафіксований факт наявності перед голосуванням у виборця похилого віку папірця, на якому було написано прізвище одного з кандидатів (вочевидь, для того, аби не забути, за кого саме голос віддати).

У Чернігівському геріатричному пансіонаті вже станом на 9.00 ранку ряд виборців-чоловіків заходили до приміщення для голосування з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Також фіксувалося перебування в кабінах для голосування по 2 особи.

В свою чергу в Чернігівській психоневрологічній лікарні, окремі виборці, які не визнані недієздатними в судовому порядку, а тому мають право голосувати, все ж таки через свій психічний стан не орієнтувалися, що відбувається, псували бюлетені, забували їх в кабінках, кидали їх мимо скриньок. Багатьох хворих через їхній стан взагалі не виводили на голосування, тому загальна явка на цій спеціальній дільниці склала тільки 57%.

Отже, громадські монітори пересвідчилися, що голосування в таких установах має свої особливості, відрізняється від звичайних дільниць, де голосує переважна більшість громадян України.

Проте, підсумовуючи результати спостереження, можна дійти висновку, що волевиявлення в день виборів було вільним та прозорим, у цілому ситуація не викликає серйозних зауважень та нарікань.

В ході моніторингу виборів у місцях несвободи, що здійснювався Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини, грубих порушень (застосування адміністративного ресурсу, підкупу виборців, фальсифікацій тощо), які б могли вплинути на хід голосування і результати волевиявлення громадян, не виявлено.

Результати виборів:

Чернігівська жіноча виправна колонія (спеціальна дільниця № 741108 виборчого округу № 208) проголосувало 519 засуджених жінок з 521 внесених до списку виборців.
Тимошенко - 56%,
Порошенко - 19%,
Ляшко - 6%.

Чернігівський слідчий ізолятор (спеціальна дільниця на тимчасовій основі № 000001. Проголосувало 239 з 241 осіб, внесених до списку виборців.
Тимошенко - 47%
Порошенко - 24%
Ляшко - 14%.

Чернігівський геріатричний пансіонат (дільниця № 741087).
352 особи у списках виборців. З них 186 внесених до витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування (в палатах). Взяло участь в голосуванні - 333 виборця. Проголосувало 156 в приміщенні, 177 - в палатах.
Порошенко - 38%
Тимошенко - 21%
Ляшко - 12%

Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня (дільниця № 740890) - 566 осіб внесених до списку виборців. Взяло участь в голосуванні - 325 виборців. Тобто явка склала 57 %, що є занадто низьким відсотком як для спеціальної дільниці.
Порошенко - 30%
Тимошенко - 19%
Ляшко - 10%
Недійсних - 8%

Зауважимо, що загалом по Чернігівській області Тимошенко набрала найвищий відсоток серед регіонів України - 20%; Порошенко - один з найнижчих - 44%.