Міжнародний фонд "Відродження"

Управління ДДУПВП у Волинській області

Управління Департаменту у Волинській області, як свідчать архівні матеріали, має 50-річну історію. За цей час територіальний орган управління пройшов шлях від групи в складі двох співробітників у післявоєнний період до сучасного управління Департаменту у Волинській області зі штатом 45 працівників.

У кінці 50-х - на початку 60-х років у складі УВС Волинського облвиконкому питаннями функціонування місць позбавлення волі регіону безпосередньо займалась відповідна група по роботі тюрем УВС Волинського облвиконкому. На той час вона складалася з двох працівників - старшого оперуповноваженого по роботі виправно-трудових установ підполковника внутрішньої служби Терещенка Миколи Савелійовича та інженера Левковського Володимира Володимировича. Саме в той період, у березні 1958 р. була створена Маневицька виправна колонія.

У1962 р. на базі групи був створений відділ виправно-трудових колоній УВС Волинської області, який проіснував до 1964 р., після чого був реструктуризований у відділення виправно-трудових установ. У березні 1966 р. була створена Ковельська трудова колонія для неповнолітніх.

У 1975 р. замість відділення знову було створено відділ виправно-трудових установ УВС Волинського облвиконкому. У 1978 р. перелік місць позбавлення волі Волинської області поповнив Цуманський лікувально-трудовий профілакторій.

22 квітня 1998 р., відповідно до зобов'язань, взятих Україною при вступі до Ради Європи, Президент України Указом № 344 на базі Головного управління виконання покарань МВС України утворив Державний департамент України з питань виконання покарань, який з 12.03.1999 р. функціонує як самостійний центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, основним завданням якого є реалізація єдиної державної політики у сфері виконання кримінальних покарань.

Наказом Департаменту № 157 від 06.11.1999 р. було затверджено Положення про управління ДДУПВП в Автономній Республіці Крим та областях. Саме тоді фактично і було завершено створення всіх правових засад функціонування обласного апарату кримінально-виконавчої системи в тому форматі, який ми маємо сьогодні.

Саме на період керівництва управлінням Департаменту у Волинській області М. М. Кулічука випала серйозна робота щодо пошуку та облаштування нового адміністративного приміщення управління, перегляду практики роботи підпорядкованих підрозділів області у зв'язку з складним фінансово-економічним станом держави, численними змінами в кримінально-виконавчому законодавстві.

Сьогодні в підпорядкуванні управління Департаменту у Волинській області перебувають у підпорядкуванні 3 установи виконання покарань, слідчий ізолятор, у яких тримається більше 2 тисяч чоловік, з яких практично половина є жителями Волинської області, а також 18 підрозділів кримінально-виконавчої інспекції.

У різні роки управління очолювали:

І. М. Мірченко, М. В. Петруня, А. І. Грика, І. Й. Кириченко, А. І. Барчук, О. Г. Колб, М. М. Кулічук.

На даний час його очолює Макогончук Володимир Анатолійович