Міжнародний фонд "Відродження"

Загальна характеристика Державної кримінально-виконавчої служби та органів і установ виконання покарань Львівської області

Михайло Васюта
Інформація підготована за підсумками реалізації проекту "Розвиток громадянського суспільства в Україні", який здійснюється Координаторм проектів ОБСЄ в Україні та ІСАР "ЄДНАННЯ" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії БФ "Самодопомога" реалізовував проект "Сприяння громадськості у захисті прав людини в установах виконання покарань Львівської області".

Державна кримінально-виконавча служба України складається з центрального апарату, 25 територіальних органів управління в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Київській області, 183 установ, 703 підрозділів кримінально-виконавчої інспекції, навчальних закладів (два центри первинної підготовки, коледж другого рівня акредитації).

У 183 установах кримінально-виконавчої служби утримується близько 160 тис. осіб та стільки ж на обліку у 703 підрозділах кримінально-виконавчої інспекції.

У Львівській області Державна кримінально-виконавча служба представлена управлінням Держдепартаменту України з питань виконання покарань, Львівським слідчий ізолятором, 6 установами кримінально-виконавчої служби, Самбірською виховною колонією, 32 підрозділами кримінально-виконавчої інспекції.

На даний час в установах області перебуває близько 6500 осіб, на обліку 32 підрозділів кримінально-виконавчої інспекції управління ДДУПВП у Львівській області — 5200 осіб.

За 2007 рік з установ виконання покарань звільнено умовно-достроково згідно ст.81 КК України 1192 осіб, застосовано ст.82 КК України (заміна невідбутої частини покарання більш м’яким) до 383 осіб.

Поліпшуються умови утримання засуджених, харчування та медичного забезпечення. В установах виконання покарань області завершено запланований комплекс заходів з проведення поточних ремонтів житлово-комунальних об’єктів - відремонто-вано 19 гуртожитків, 8 медичних частин, 8 банно-пральних комплексів, 8 продовольчих складів.

Відповідно до статті 53 Конституції України реалізується право громадян, які перебувають в місцях позбавлення волі, на здобуття повної загальної середньої освіти.

Спільно з Міністерством освіти і науки України Департаментом за останні два роки в установах виконання покарань відновлено мережу загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, яку було зруйновано у 1994 році. У теперішній час у Львівській області при установах виконання покарань функціонує 7 середніх шкіл та з вересня 2006 року створений вечірній навчальний заклад при Львівському слідчому ізоляторі.

На 2007-2008 навчальний рік в загальноосвітні навчальні заклади установ області зараховано 848 засуджених, що складає 82% від осіб, що не мають повної середньої освіти.

Також в області створено і функціонує 7 навчальних центрів та 1 професійно-технічне училище. У професійних навчальних закладах при установах виконання покарання щорічно здобувають робітничі професії та підвищують свою кваліфі-кацію близько 1000 засуджених з 15 професій.

Особлива увага приділяється медико-санітарному забезпе-ченню засуджених і ув’язнених, що здійснюється у медичних частинах кожної установи та міжобласній соматичній лікарні при Львівському слідчому ізоляторі.

Для реалізації засудженими права на працю функціонують 7 підприємств, якими виготовляється продукція та надаються послуги промислового характеру.

В органах та установах кримінально-виконавчої служби у Львівській області на теперішній час працює 2172 працівники, з яких:

- середній та старший начальницький склад - 508;
- рядовий та молодший начальницький склад - 1105;
- вільнонайманий склад - 559.

Кримінально-виконавча служба Львівщини забезпечує виконання покладених на неї завдань значною мірою завдяки активній підтримці та допомозі з боку керівництва Державного департаменту України з питань виконання покарань, Львівської обласної державної адміністрації та обласної Ради, Львівської міської, міських та районних Рад і адміністрацій, правоохоронних органів, навчальних закладів, релігійних та благодійних організацій, громадськості краю.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном