Міжнародний фонд "Відродження"

Жіночі колонії України

Олександр Букалов

У всіх пенітенціарних системах жінки складають незначну частину ув’язнених. Оскільки переважну кількість ув’язнених становлять чоловіки,  тюремна система розрахована саме на їх утримання. Тюрми будуються для чоловіків і часто вони практично не годяться для задоволення потреб жінок. Попри невелику чисельність ув’язнених жінок, з їх утриманням пов’язана низка проблем, які змушена вирішувати тюремна адміністрація.

Чи добре пристосовані жіночі колонії України для тримання саме жінок? Які в них умови тримання, які є проблеми, що потребують вирішення?

Доволі важко надати об’єктивні відповіді на ці питання з двох причин.

Перша причина полягає в тому, що  дослідження різних аспектів діяльності установ виконання покарань в Україні майже не проводяться, відсутня структура або інституція, яка б планомірно досліджувала ситуацію, розробляла рекомендації та пропозиції, робила узагальнення та висновки. Останнє відоме серйозне дослідження умов тримання та інших аспектів перебування в ув’язненні жінок проводилось більше десяти років тому ( у 2001 році).

Виконувані відомством пізніше дослідження та їх результати не оприлюднювалися, тому оцінити їх якість та достовірність неможливо. Також неможливо оцінити їх вплив на ситуацію в місцях позбавлення волі та їх результативність.

Друга – зазвичай адміністрація жіночих колоній (до речі, як і будь-яких установ) зосереджена на описі досягнень та позитивних моментів своїх колоній – адже доволі природно в першу чергу говорити про те, чим можна пишатися. Складнощі та проблеми часто залишаються в тіні, поза увагою.

Доволі цікава інформація щодо жінок в ув’язненні, надана пенітенціарною службою, міститься у статті «Деякі аспекти організації діяльності виправних колоній для тримання засуджених жінок», яка вміщена в даному виданні.  

«Донецький Меморіал» в рамках виконання проекту «Підвищення рівня дотримання прав засуджених жінок» здійснив опитування всіх жіночих колоній України і отримав низку даних, які дають доволі загальне уявлення про умови тримання жінок в колоніях. Їх цікаво порівняти з тими, які вміщені у згадуваній статті ДПтСУ. 

 Певні складнощі в дослідженні виникли вже на етапі збору інформації. Запит до всіх жіночих колоній було спрямовано у лютому 2012 року. Відразу надали відповіді не більше третини установ. Довелося тричі, а до деяких установ і більше разів звертатися, аби переконати їх надати запитувані дані, а також долучати керівництво відомства, аби отримати запитувану інформацію у повному обсязі.

Процес збору отримання інформації висвітив суттєві проблеми у ставлення адміністрації багатьох установ до виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Варто зазначити, що прихильна позиція керівництва ДПтС України сприяла отриманню даних. Деякі установи намагалися створити уявлення, начебто вони відповіді надавали, але таке враження, що надання відповідей лише імітувалося. Ймовірно, відповіді або взагалі не готувалися, або були підготовлені, навіть реєструвалися, проте фактично не відправлялися. З двох установ спочатку надійшла відповідь, що надати інформацію не можуть, бо вона є конфіденційною.

Тільки у вересні – зі спливом 7 місяців – вдалося зібрати дані, які вміщені в таблиці.

(для збільшення потрібно клікнути по табличці)

Засуджені до позбавлення волі жінки в Україні тримаються в 12 установах виконання покарань для дорослих жінок та в одній виховній колонії для неповнолітніх. Їх дислокація наведена на малюнку 1.

У двох колоніях для дорослих засуджених жінок є Будинки дитини – в Одесі та у Чернігові. В них тримається станом на середину 2012 року 108 малюків до трьох років.

 У Мелітопольській виховній колонії для дівчат тримається 94 засуджених, з них неповнолітніх (до 18 років) – 44. Законодавство країни дозволяє, якщо доцільно, тримати у виховних колоніях осіб до 22 років. 

Розрахункова чисельність 12 установ для дорослих жінок, як випливає з отриманих даних, складає 6919 осіб, фактично в них трималося станом на березень 2012 року 6946 жінок. Станом на 1 липня 2012 року їх чисельність сягнула 7161 осіб. Ще 665 засуджених жінок, які за даними ДПтС, перебували в СІЗО.

Наповненість більшості колоній близько 100% - від 92% до 106%. Проте мінімальна наповненість складає 89%  (Дзержинська ВК-34), а максимальна – 147% (Галицька ВК-128).

У 2011 році до установ виконання покарань поступило 4409 жінок, звільнилося – 3460 жінок. Отже чисельність жінок, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, зросла протягом 2011 року майже на тисячу осіб, або на 14%.

Умовно-достроково звільнились 1156 жінок – 33% від числа усіх звільнених протягом року.  При цьому в різних колоніях доля жінок, звільнених умовно-достроково, коливається від 14% до 73%. Помилувана була в 2011 році одна жінка.

Згідно КВК на кожну особу має бути забезпечена житлова площа в 4 кв. м. Цей стандарт дотримано, згідно отриманих від колоній даних, у восьми установах. Найменший показник – 3,2 кв. м на особу – в Червонопартизанській ВК-68.

Важливим показником є охоплення засуджених роботою. Цей рівень складає від 29% в Галицькій ВК-128 та 32% в Червонопартизанській ВК-68 до майже 100% в Уманській ВК-129, Надержинщенській ВК-65 та в Орджонікідзевськову ВЦ-79.

Загалом по установах пенітенціарної служби з 118909 засуджених осіб число працездатних складає 74 327 осіб. До праці залучені 31 254 особи – 26,3% від числа всіх засуджених (від числа працездатних це складає 42%), тоді як по всіх жіночих колоніях цей відсоток складає 69%. 

Середній заробіток засуджених жінок в 2011 році в 10 колоніях складав від 234 грн. до 415 грн. У виховній колонії середній заробіток складав у 2011 році 208 грн.  По установах всієї пенітенціарної служби середня заробітна плата складала у 2010 році 327, 39 грн., а в 2011 році – 383,6 грн.

Виключення у цій картині являє Надержинщенська ВК-65, в якій працевлаштовано 98% засуджених, а середній заробіток в 2011 році склав 1073 грн. та Орджонікідзевський виправний центр № 79, в якому середній заробіток складає 875, грн.

Вартість утримання засуджених, яку установа має право утримувати із заробітку засуджених, складає в межах 200-250 грн. Це означає що великою мірою зароблених засудженими коштів хіба що вистачає на власне утримання в колонії, а на особові рахунки працюючих жінок щомісяця можуть перераховуватись декілька десятків гривень, в кращому випадку – до сотні грн.

Умови тримання засуджених жінок

Для характеристики умов тримання жінок було обрано лише декілька показників (характеристик). Це число місць в їдальні, число місць для короткострокових та довготривалих побачень, число отриманих протягом року довготривалих побачень, число телефонів в установі та кількість книг в бібліотеці.   

Число місць в їдальнях колоній становить від 120 до 570 і менше числа засуджених в колоніях в 1,5 – 3 рази. Це означає, що засуджені харчуються у 2-3 зміни.

Кількість приміщень для побачень в установах дозволяє надавати короткострокові побачення одночасно від 3 до 12 осіб, а довгострокові – від 4 до 12 осіб. Протягом 2011 року отримали довгострокові побачення в різних колоніях від 29 осіб, або 15% від числа ув’язнених жінок в установі (Галицька ВК-128) до 949 жінок, або 95% (Качанівська ВК-54).

П’ять колоній мають тільки по одному телефону для розмов засуджених. В цих колоніях відбуває покарання до 413 жінок (Орджонікідзевський виправний центр № 79), а навіть і до 475 засуджених жінок (Приазовська ВК-107). Проте попри можливість телефонувати без обмежень свідчення від жінок про проблеми в отримання можливості телефонувати не відомі.

В 2011 році в колоніях  отримували освіту від 20 до більш як 100 жінок в кожній, а професію – від 30 до 200 жінок в кожній.

Книжковий фонд бібліотек установ складає від 5 326 книжок  до 12800 примірників. (від 10  до 25 книг на одну засуджену особу).

Наведені характеристики не є визначальними або найголовнішими, але вони надають уявлення про те, які саме умови створені в колоніях для жінок у сфері контактів із зовнішнім світом та які їх можливості підтримувати соціально-корисні зв’язки. 

Більш повне уявлення про кожну з установ для жінок можна скласти з їх опису, наданому «Донецькому Меморіалу» за запропонованою схемою. Натомість обсяг надаваної інформації визначали самі установи.  

Опис установ відбування покарань для жінок

Дніпродзержинська виправна колонія № 34

Дніпропетровська область,   51912

м, Дніпродзержинськ вул. Дімітрова, 214  

Телефон - 05692-2-03-28;  Факс-05692-2-02-75      Е-майл – dvk.org.ua

Керівник установи - Боброва Ірина Юріївна

Дата створення установи - 10 жовтня 1992 року

Чисельність в’язнів, на яку розрахована колонія – 970

Фактична чисельність ув’язнених колонії станом на 01.03.2012 року - 860

Одночасно можуть розміститися у їдальні установи 575 осіб.

Отримати короткострокові побачення одночасно можуть 10 осіб, довгострокові побачення – 11 осіб.

Протягом 2011 року 432 жінки мали довгострокові побачення.

На одну ув’язнену особу припадає житлова площа в 3.44 кв.м.

Засудженим в установі забезпечено створення необхідних житлово-побутових умов, які відповідають правилам санітарії та гігієни. Кожна жінка забезпечена спальним місцем та постільними речами згідно норм належності.

Засуджені розміщені у житлових приміщеннях казарменого типу, обладнаних централізованим теплопостачанням від газової котельні, забезпечених водопостачанням, каналізаційними спорудами, туалетними кімнатами та підсобними приміщеннями (сушильна кімната для одягу та взуття, кімната зберігання особистих речей, кімната прийому їжі, кімната для відпочинку).

Житлові приміщення розташовані в двох чотирьохповерхових гуртожитках, розділених на 10 відділень. Для поліпшення комунально-побутових умов засуджених, крім поточних ремонтів, було зроблено переобладнання приміщення двох відділень, де казармене проживання замінено на кімнатну систему. Замінено стару систему опалення на сучасні матеріали в обох гуртожитках. Здійснено капітальний ремонт покрівлі гуртожитків, виробничого корпусу, їдальні-клубу. Відремонтовано та переобладнано в сучасному стилі магазин для засуджених, їдальню, приміщення кімнати побачень, приміщення лазньо-прального комбінату, для прийому новоприбулих засуджених. Проведено роботи по встановленню вікон, виготовлених за сучасними технологіями, в приміщеннях кімнат тривалих побачень, в бібліотеці для засуджених, в деяких приміщеннях відділень СПС.

В 2006 році здана в експлуатацію нова будівля, де розміщена чергова частина та інші приміщення відділу нагляду та безпеки. На території житлової зони розміщується лікувальний заклад для засуджених жінок, які хворі на дермато-венерологічні захворювання: поліклініка та приміщення стаціонару, розрахованого на 15 хворих. В разі виникнення необхідності хворих засуджених вивозять до лікарень міста та спеціальних лікувальних закладів Держдепартаменту.

Для надання телефонних розмов засудженим є один стаціонарний та один мобільний телефони.

Всі засуджені, що готуються до звільнення з установи за різними підставами, відвідують заняття в школі по підготовці засуджених до звільнення, яка створена за наказом начальника установи. До проведення занять залучаються співробітники різних відділів установи, представники Центру зайнятості м. Дніпродзержинська, Центру соціальних служб для молоді, паспортного столу, спостережної комісії тощо. У тісній взаємодії з державними та громадськими організаціями вирішуються питання допомоги особам, що звільняються, в побутовому влаштуванні, в наданні консультативної та іншої адресної допомоги.

В установі працюють класи з вечірньою формою навчання. Заняття проводяться вчителями середньої школи № ЗІ м. Дніпродзержинська, протягом 2011-2012 навчального року атестати про середню освіту отримали 38 засуджених, 14 – свідоцтва про загальну базову середню освіту та 28 – атестати про повну загальну середню освіту.

В установі відкрито професійно-технічне училище, де щорічно 100 засуджених набувають професії швачки, кулінара-кондитера та закрійника, квітникара.

Всі, без винятку, засуджені колонії задіяні у диференційованому вихованні. В установі створені умови для відправлення релігійних потреб засудженими та проведення з ними духовно-просвітницької роботи. На території установи відведено місце для будування православної церкви.

При клубі установи створені гуртки за інтересами - «Група здоров’я», «Вокальний», «Драматичний», «Хореографічний», «Прикладної творчості», «Аеробіка».

В установі оформлено кімнату психо-емоційного розвантаження для засуджених, є кольоровий телевізор, відеомагнітофон з підбіркою відеофільмів, акустична система, яка забезпечує квадроефект, слайдопроектор, стерео навушники, кондиціонер. В кімнаті психоемоційного розвантаження психологи установи проводять сеанси психотерапії, релаксації, навчають навичкам психосоматичної саморегуляції, а засуджені в свою чергу, мають можливість побути у тиші на одинці, послухати музику, поспілкуватися з психологом.

В колонії працевлаштовані станом на 01.03.2012 р. 453 жінки, їх середньомісячна зарплата складає 415.37 грн.

У 2011 р. 52 засуджені отримали атестати про повну середню освіту та 100 – свідоцтва про набуття професії.

Бібліотека колонії має бібліотечний фонд у кількості 12461 примірників, який складається з правової, навчальної та художньої літератури.

До установи протягом 2011 р. надійшло 393 засуджених жінки, а звільнилося 433 жінки, в тому числі отримали УДЗ 93 особи, помилування – жодна.

В установі налагоджено роботу з державними та громадськими організаціями:

-   спостережною комісією Заводського райвиконкому м. Дніпродзержинська, яка бере участь у засіданнях комісії по застосуванню пільг до засуджених, здійснює громадський нагляд за звільненими;

-   музей історії міста;

-   «Жіночий інформаційно-координаційний центр», який бере участь у проведені роботи по ресоціалізації жінок, які відбувають покарання;

-   Дніпродзержинський міський центр зайнятості, представники якого беруть участь у роботі школи по підготовці засуджених до звільнення;

-   Міський центр соціальної служби для молоді, який проводить групові консультації, бесіди, запрошує з лекціями лікарів міського центру планування сім’ї, психологів, юристів, організовує культурно-масові заходи, здійснює соціальний супровід звільнених;

-   Центр соціально - юридичної допомоги населенню, який проводе лекції, надає консультації засудженим;

-    Благодійний фонд «Воскресіння», який організовує та проводе акції, бере участь у підготовці засуджених до звільнення;

-   Представники Української Православної церкви.

 

ЧЕРНІГІВСЬКА ВИПРАВНА КОЛОНІЯ № 44

14014 м.Чернігів вул. Промислова,  38

Тел:   662-100 Факс: 662-100

Начальник установи Кирієнко Андрій Іванович

 

Установа розрахована на 820 засуджених. Чисельність засуджених станом на 25.02.2012 року - 758 засуджених

Протягом 2011 року надійшло до установи - 478 засуджених, звільнено протягом - 302 засуджені, в т.ч. УДЗ отримали 45 засуджених, помилуваних не було. В їдальні установи одночасно може розміститись 200 засуджених. Одночасно можуть отримати короткострокові побачення три засуджені, а довгострокові побачення – п’ять засуджених.  Протягом 2011 року мали довгострокові побачення 132 засуджені. На одну засуджену припадає 4 м. кв. Для надання телефонних розмов засудженим колонія має чотири  телефони.

Всі засуджені працевлаштовані, крім інвалідів, пенсіонерів, матерів з дітьми, вагітних.

Засуджені, які не мають повної середньої освіти, навчаються у Чернігівській вечірній школі № 1 при установі.

В установі функціонують: клуб, бібліотека, гуртки. Станом на 25.02.2012 року на виробництві установи працевлаштовано 447 засуджених, а їх середньомісячна зарплата складає 294,08 грн.

За 2011 рік 30 засуджених отримали атестати про повну середню освіту. Бібліотека установи має - 10842 книги, в т, ч. і правового змісту.

Установу відвідують громадські організації: Чернігівській жіночий правозахисний центра та міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Громадські організації надають правову допомогу засудженим, проводять юридичні консультації.

 

 

Качанівська виправна колонія № 54.

61124, м. Харків, провулок Вишневий, буд. 16.

Телефон: (0572) 52-41-21,    факс: (0572) 52-41-21.

Е-майл:

 

Дата створення установи: жовтень 1943 року.

Чисельність в’язнів, на яку розрахована колонія:     946 осіб.

Фактична чисельність ув’язнених колонії станом на 01.03.2012 року складає 935 засуджених,

сектор середнього рівня безпеки для жінок засуджених до довічного позбавлення волі – 21 засуджена,

дільниця соціальної реабілітації – 46 засуджених.

Одночасно у їдальні установи можуть розміститися 336 засуджених.

Одночасно можуть отримати короткострокові побачення 9 засуджених, довгострокові побачення – те ж 9 засуджених.

Протягом року отримали довгострокові побачення 949 засуджених.

Колонія має сім стаціонарних телефонів для надання телефонних розмов засудженим.

На території житлової зони установи є Качанівський навчальний центр, де засуджені здобувають спеціальності маляра, муляра, лицювальника-плиточника, швачки. При установі функціонує вечірня школа І-ІІІ ступенів (з 9 по 12 класи).

На території житлової зони розміщені спортивна зала, майданчик для спортивних ігор, центр психоемоційного розвантаження, бібліотека. У приміщенні клубу організовані гуртки художньо-прикладного творчості, для перегляду кінофільмів розміщено великий екран. Для духовного розвитку засуджених збудовано храм, де регулярно проводяться обряди Богослужіння. У відділеннях ресоціалізації є кімнати культурно-масових робіт, які оснащені телевізорами, наборами шах, шашок, нард, доміно, книгами правового та просвітницького характеру.

Станом на 01.03.2012 року в установі працевлаштовані 714 засуджених, які працюють у двох швацьких цехах. Середньомісячна заробітна плата засуджених складає 405,00 грн.

На одну ув’язнену особу припадає житлова площа 4,31 квадратних метрів.

Засуджені установи забезпечені 3-разовим харчуванням, належним речовим майном, взуттям, білизною, миючими засобами, медичним обслуговуванням. Вони можуть придбавати продукти харчування та засоби особистої гігієни в крамниці для засуджених, користуватися послугами банно-прального комбінату, користуватися правом на довготривалі (один раз на три місяці), короткострокові (один раз на місяць) побачення, отримувати посилки, передачі без обмежень.

В бібліотеці установи всього 12800 книг, є видання правового змісту: «Урядовий кур’єр», «Закон і обов’язок».

Протягом 2011 року до установи прибули 665 засуджених, а звільнилися 535 засуджених, в тому числі умовно-достроково - 139 засуджених; помилувано - 0 засуджених.

З колонією співпрацюють міська бібліотека ім. Тургенєва, міський центр зайнятості населення, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Комінтернівського району м. Харкова, благодійний фонд «Калеб-Дінсте», Всеукраїнська благодійна організація «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

Громадські організації допомагають новоприбулим засудженим адаптуватися в нових для них умовах, засудженим, які звільняються підготуватися до життя на свободі. Надають корисну інформацію, з їх допомогою засуджені підтримують духовний зв’язок з життям на свободі, допомагають корисно зайняти вільний час засуджених та зацікавити їх.

 

ЗБАРАЗЬКА виправна колонія № 63

47341 с. Доброводи, Збаразького району Тернопільської області

Тел. (03550)49482,   факс (03550) 49492

Е-майл

 

Керівник установи - Рєтюк Олександр Олександрович

Дата створення установи - 25.01.1962 року

Чисельність засуджених, на яку розрахована установа - 727

Фактична чисельність засуджених колонії станом на 01.03.2012 - 651

Одночасно можуть розміститися у їдальні установи - 250 осіб.

Одночасно можуть отримати короткострокові побачення 5 засуджених і 6 громадян, а довгострокові побачення - 12 осіб

На одну засуджену особу припадає житлова площа в 4 кв. м.

Збаразька виправна колонія – це колонія мінімального рівня безпеки з загальними умовами тримання, де відбувають покарання неодноразово засуджені жінки.

На території установи розміщено сім житлових гуртожитків, два з яких відведено під лікувальний заклад. В установі знаходяться:

-        дільниця карантину, діагностики та розподілу;

-         приміщення камерного типу та ДІЗО;

-         їдальня, яка дозволяє харчування 550 осіб в одну зміну; 

-         банно-пральний комбінат з помив очною залою, яка дозволяє помивку 20 засуджених одночасно; 

-         амбулаторно-профілактичне відділення, яке складається з чотирьох палат на 16 ліжкомісць.

Пріоритетним видом діяльності підприємства колонії є швейне виробництво, та як додаткове - виготовлення плитки тротуарної. В наявності є 260 швейних машин, два стаціонарні розкрійно-стрічкові машини, верстат для проміру тканини, два столи для настилання тканини, стіл для виготовлення трафаретів та дві пересувні машини для розпуску настилу. На підприємстві колонії проводиться професійно-технічне навчання з професії «Швачка».

        Короткострокові та довгострокові побачення відбуваються у п’яти кімнатах. В житловій зоні розміщений магазин.

За територією забороненої зони розміщена дільниця соціальної реабілітації.

На території установи діє їдальня на 520 посадочних місць.

В установі організовано навчання засуджених, які не мають повної загальної середньої освіти.

Працівниками лікувального закладу при установі здійснюється медичне обслуговування засуджених, які хворі на туберкульоз та дерматовенерологічні захворювання. Є амбулаторно-профілактичне відділення.

Колонія має для надання телефонних розмов засудженим два стаціонарних телефони.

05.12.2011р. на території міжобласної туберкульозної лікарні при установі відкрито капличку Пречистої Діви Марії.

В колонії реалізовується програма диференційованого виховного впливу: „Духовне відродження”. Метою програми є підвищення значення духовенства, традицій і християнської культури в моральному вихованні, розвиток корисної ініціативи та творчих здібностей, запобігання морально-психологічній деформації, пов’язаній з позбавленням волі.

В ній бере участь 450 засуджених, які відвідують богослужіння та інші релігійні заходи (сповіді, бесіди духовно-просвітницького змісту, перегляд кіно та відеофільмів, прослуховування радіопередач на релігійну тематику. Сприяють реалізації програм одинадцять церков та релігійних організацій, які також надають гуманітарну допомогу (одяг, предмети першої потреби, продукти харчування).

Працевлаштовані станом на 01.03.2012 р. - 267 засуджених жінок, їх середньомісячна зарплата складає 393,26 грн.

Отримали освіту в 2011 році 35 жінок, а професію – 80 осіб.

В бібліотеці є 6479 книг, з яких 450 - видання правового змісту.

До установи надійшло протягом 2011 року 518 засуджених, а звільнилося за цей же період – 346 жінок, в тому числі умовно-достроково – 85 осіб,  помилувано - 0.

З колонією співпрацюють громадські організації - Реабілітаційний центр «Броди» в м. Броди Львівської області та Центр реабілітації „Вибір”  смт. Буча.

Колонія також співпрацює з Тернопільською обласною асоціацією жінок (ТОАЖ) вже одинадцятий рік. Представниками ТОАЖ надають засудженим колонії один-два рази на місяць індивідуальні консультації лікарями (гінекологом, терапевтом, наркологом), психологом, юристом, системним аналітиком.

 

Надержинщинська виправна колонія № 65

38734, Потавська обл., Полтавський р-н, с.Божківське

Телефон: (053)2 55 47 14,   факс: (053)2 55 46 16

Е-майл:

 

Керівник установи Алєксєєнко Микола Іванович

Установа створена 31 березня 2000 року шляхом реорганізації Божківського лікувально-трудового профілакторію у виправно-трудову колонію загального режиму, яку в подальшому перейменовано в Надержинщинську виправну колонію №65.

Чисельність засуджених, на яку розрахована колонія  520 осіб

Фактична чисельність засуджених в установі станом на 01.03.2012 року  591 особа

Протягом 2011 року до установи прибули 563 засуджених жінки, а звільнилися з установи 545 жінок, із них умовно-достроково – 111 жінок. Помилуваних протягом 2011 року жінок не було.

Одночасно можуть розміститися у їдальні установи 200 осіб.

Отримати короткострокові побачення можуть одночасно чотири особи, тривалі побачення – 6 осіб. Протягом 2011 року мали тривалі побачення 92 засуджених жінки.

Для надання засудженим телефонних розмов є п’ять таксофонів.                                     

Підприємство колонії спеціалізується на виробництві швейних виробів, має дві швейні дільниці, засуджені установи 100% забезпечені роботою. В установі організовано чотири гуртки за інтересами: художньої самодіяльності, літературний, фізкультурно-оздоровчий, народно-прикладної творчості. Установа тісно співпрацює з релігійними та громадськими організаціями. Засуджені, які не мають повної загальної середньої освіти, мають змогу навчатися в загальноосвітньому навчальному закладі при установі Божківського навчально-виховного комплексу. Професійно-технічному навчальному центрі засуджені установи здобувають професію швачки, штукатура, кухаря, муляра.

Працевлаштовані станом на 01.03.2012 року 580 засуджених жінок, їх середньомісячна заробітна плата складає 1073 грн.

Повну загальну середню освіту отримали в 2011 році 12 осіб, базову загальну середню освіту - 46 осіб, професію штукатур отримали - 40 осіб, муляр - 40 осіб, кухар - 20 осіб, швачка - 85 осіб.

Бібліотечний фонд установи налічує 7328 примірників художньої літератури та підручників. В бібліотеці установи в наявності видання правового змісту та збірники Законів України.

З установою співпрацюють громадські організації: Полтавський обласний Медіа Клуб, Благодійний Фонд «Громадське здоров’я», Благодійна Асоціація «Світло Надії», ГО «Школа для батьків «Щасливий будинок»», організація ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Програми громадських організацій спрямовані на надання допомоги засудженим в швидкому адаптуванню до умов відбуття покарання, в реабілітації та підготовці засуджених до звільнення, надання індивідуальних, правових, соціально-педагогічних, інформаційних послуг, а також надання допомоги ВІЛ-інфікованим засудженим.

 

 

Червонопартизанська виправна колонія   №68

94830, Луганська область,  м. Червонопартизанськ

Тел. (06434) 7-22-33

Факс. (06434) 7-19-95

Е-майл 

Керівник установи Мельніченко Е.В.

 

Дата створення установи – 29.11.1999 р.

Колонія розрахована на утримання 322 засуджених осіб, фактична чисельність ув’язнених колонії станом на 01.03.2012 р. складає 389 засуджених осіб.

У їдальні установи можуть розміститися 120 осіб.

Отримати короткострокові побачення  одночасно можуть 6 засуджених/18 родичів, довгострокові побачення –6 засуджених. Протягом 2011 року отримали довгострокові побачення 189 засуджених жінок.

На одну особу припадає 3,2 кв. м.

Колонія має один стаціонарний телефон для надання телефонних розмов засудженим.  

Засуджені працюють на виробництві установи на швацькій дільниці. Для засуджених діє програма диференційованого виховного впливу, існує шість гуртків засуджених за інтересами: літературний, вишивання та в’язання, образотворчого мистецтва, по підготовці культурно-масових заходів, плетіння макраме, бджоловодства.

Станом на 01.03.2012 р. працевлаштовані 123 жінки, їх середньомісячна зарплата складає 252  грн.

У 2011 році отримали освіту в школі 37 жінок, а професію 50 жінок.

В бібліотеці 9 157 книг, бібліотека забезпечена науковими, правовими, публіцистичними, літературними книгами. Є видання правового змісту.

Протягом 2011 року до установи надійшло 286 засуджених жінок, а звільнилася 131 жінка, в тому числі отримали УДЗ – 69 жінок, помилування - 0.

З колонією співпрацюють Свердловське управління ЦСССДМ м. Свердловськ, міський центр зайнятості. Вони проводять лекції, бесіди, роз’яснювальну роботу, консультації, сприяють працевлаштуванню.

 

Чорноморська виправна колонія № 74

65059, м. Одеса, Люстдорфська дорога, 15

(048) 760-26-45,  (048) 765-90-72

e-mail    

 

Керівник установи Ольга Миколаївна Каракай

Дата створення установи   20.05.1961 р.

Колонія розрахована на 920 засуджених, фактична чисельність засуджених в установі станом на 01.03.2012 року складає 857 жінок. 

Одночасно можуть розміститися в їдальні установи  248 жінок та в дієтичній залі ще 60, разом 308 осіб.

Одночасно можуть отримати коротко часові побачення 6 осіб, а довгострокові побачення – 9 осіб.

Протягом 2011 року мали довгострокові побачення 264 засуджених жінки. На одну ув’язнену особу припадає 3.6 кв. м.

Колонія має для надання телефонних розмов засудженим три стаціонарних телефони.

В установі для засуджених створені належні комунально-побутові умови, у 11 відділеннях функціонують кімнати виховної роботи, в кожному відділенні є телевізор, холодильник. Щороку проводяться поточні ремонти у приміщеннях відділень соціально-психологічної служби та проводиться огляд-конкурс на найкраще відділення соціально-виховної та психологічної служби.

В установі функціонує кімната психоемоційного розвантаження, в якій є необхідне обладнання: кольоровий телевізор, відеомагнітофон, аудіомагнітофон, комплект м’якої меблі, комп’ютер із необхідною периферією.

В установі працює загальноосвітній навчальний заклад, а також професійно-технічний навчальний центр.

В установі функціонують бібліотека, клуб, гуртки декоративно прикладного мистецтва, літературний гурток, для розвитку фізкультурно-спортивної роботи в установі працює спортивна зала, в якій всі бажаючі засуджені мають змогу займатися спортом.

Працевлаштовані станом на 01.03.2012 р. 665 засуджених жінок, їх середньомісячна зарплата складає 234,9 грн.

Отримали освіту у 2011 році 42 жінки, професію – 60 жінок.

В бібліотеці є 11864 книги, в наявності є 60 видань правового змісту

До установи протягом 2011 року надійшло 392 засуджених жінки, звільнилося 308 жінок, в тому числі отримали УДЗ 152 жінки, помилувана – одна.

З установою працює низка громадських організацій.

 

Орджонікідзевський виправний Центр №79

ОВЦ-79, м. Орджонікідзе,

вул. Зонова, 15 Дніпропетровської обл., 53300

Телефон: (05667)-4-38-61  факс  (05667)-4-14-04

Е-майл  

Начальник установи Чепурко Олена Михайлівна

 

У 1986 році у м. Орджонікідзе Дніпропетровської області на території Чкаловської гірничо-збагачувальної фабрики було організовано лікувально-трудовий профілакторій №53(ЛТП-53), в якому жінки відбували покарання та проходили курс лікування від наркоманії та алкоголізму.

З 01.02.1992 р. цей профілакторій реорганізовано у колонію-поселення УВП-79, де відбували покарання жінки у вигляді позбавлення волі, які стали твердо на шлях виправлення.

У листопаді 1999 р. УВП-79 перейменовано у Орджонікідзевську виправну колонію № 79. У 2001 році в ній створено дільницю-виправний центр для тримання осіб, засуджених до обмеження волі. Планове наповнення спецконтингенту складало 750 осіб, із них 1.00  осіб до обмеженням волі.

Орджонікідзевська ВК-79 віднесена до колонії мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання з дільницею - виправний центр, в якій тримаються засуджені вперше до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, злочини невеликої та середньої тяжкості, а також особи, переведені з колоній мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання і колоній середнього рівня безпеки, а також засуджені до обмеження волі.

З 01.01.2005 р. виправна колонія перепрофільована в Орджонікідзевський виправний центр № 79 для тримання жінок, засуджених до обмеження волі, з сектором мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання для тримання жінок, засуджених до позбавлення волі на певний строк.

Планове наповнення установи складає 450 осіб, із них 15 осіб до позбавлення волі. Фактична чисельність засуджених: 402 засуджені до обмеження волі та 11 засуджених до позбавлення волі. Відбувають покарання вперше - 150 осіб (37,0%), неодноразово - 252 осіб (63,0%).

Протягом 2011 року до установи прибуло 311 засуджених жінок;

Всього з початку 2012 року підпадало під умовно-дострокове звільнення від покарання 214 засуджених, які були розглянуті на комісіях установи. Відмовлено в направленні до суду матеріалів про умовно-дострокове звільнення - 109 засудженим. З початку року звільнено умовно-достроково – 88 осіб. Під дію ст.82 КК України – заміни невідбутої частини покарання більш м’яким, підпадало та розглянуто на комісіях установи -              97 засуджених. Звільнено 1 засуджену на виправні роботи, 1-й невідбута частина покарання у вигляду позбавлення волі замінено на обмеження волі.

За 12 місяців 2011 року підпадало під умовно-дострокове звільнення від покарання 517 засуджених, які були розглянуті на комісіях установи. Відмовлено в направленні до суду матеріалів про умовно-дострокове звільнення - 312 засудженим. З початку року звільнено умовно-достроково – 199 осіб. Під дію ст.82 КК України - заміни невідбутої частини покарання більш м’яким, підпадало та розглянуто на комісіях установи - 259 засуджених. Згідно вимог ст. 82 КК України, звільнено б засуджених на виправні .роботи, 3-м невідбута частина покарання у вигляду позбавлення волі замінено на обмеження волі.

З початку 2012 року було направлено 4 комплекти матеріалів за клопотаннями про помилування засуджених до Адміністрації Президента України. Всі матеріали надійшли з відмовою.(2011 направлено 2 комплекти матеріалів, на які надійшла відмова).

За 6 місяців 2012 року з установи звільнено 169 засуджених (на територію Дніпропетровської області 26). За 2011 рік звільнено 397 засуджених (на територію Дніпропетровської області - 63 чол.)

На одну засуджену жінку в установі припадає 4кв. м;

Виправний центр має швацьке підприємство. Засуджені жінки, які відбувають покарання в установі, проживають у гуртожитку, який знаходиться в окремій чотирьохповерховій будівлі та складається з чотирьох відділень та приміщення сектору мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання, яке розташовано окремо та має відокремлений вихід від будівлі, де тримаються засуджені до обмеження волі.

В установі функціонує:

- приміщення для надання першої медичної допомоги та обліку хворих засуджених;

-   банно-пральний комбінат;

-   перукарня, де робляться стрижки, фарбування та хімічна завивка волосся, укладка;

-   виїзна крамниця;

-   бібліотека, в наявності якої є різноманітна література, а також проводиться перегляд відеофільмів,

-   тренажерний зал, який обладнаний велотренажером, тренажером, стінкою шведською дерев’яною, тренажерним станком „Титан", гантелями з резини та інше;

-   кімната для проведення релігійних обрядів, в якій засуджені зустрічаються зі священиками Православної церкви.

Їдальня для засуджених розташована у двоповерховій будівлі з кількістю приміщень – 21, одноразова кількість посадочних місць - 213.

Для зустрічі засуджених з рідними та знайомими в установі обладнані кімната короткострокових побачень та 9 кімнат для тривалих побачень, з яких 

-   1 кімната підвищеного комфорту з покращеним плануванням;

-   1 кімната підвищеного комфорту;

-   6 звичайних житлових кімнат;

-   1 кімната для дітей;

Загальна кількість місць в кімнатах тривалих побачень - 19.

Кімната для проведення короткострокових побачень розрахована на 12 посадочних місць.

В 2011 році надавалось 107 довгострокових побачень;

. В черговій частині розміщений таксофон для засуджених, розмови надаються згідно затвердженого начальником графіку.

Працевлаштування засуджених по установі складає 100% і здійснюється на контрагентських об’єктах і на власному підприємстві, де працюють засуджені жінки з виготовлення спецодягу для промислових підприємств та медичних установ, займаються випуском трикотажних виробів, постільної білизни, шлакоблоку, тротуарної плитки.

Швацькі цехи повного мірою устатковані технологічним оновленим обладнанням з потужністю устаткування 12 тис. грн. готової продукції на добу.

Постійними клієнтами підприємства є біля десятка промислових підприємств.

Середньомісячна зарплата засуджених жінок складає 875грн.00 коп;

Через те, що засуджені в установі перебувають нетривалий час та відсоток осіб з неповною освітою дуже низький, немає необхідності у функціонуванні в ОВЦ-79 навчального закладу. Але проводиться робота щодо професійного навчання засуджених силами складу майстрів виробництва. Жінки мають можливість оволодіти навичками деяких робітничих професій, отримати посвідчення. З метою недопущення випадків звільнення засуджених без професії застосовується навчання у формі мінімальної професійної підготовки на виробництві або інструктажу з відповідним оформленням документів про набуття професії.

Так за 2011 р. в установі пройшли навчання 202 особи, з них набули професію: швачки - 29;

-         підсобний робітник - 33;

-         роздільник брухту та відходів металів - 139;

робітник кухні – 1

Для стимулювання правослухняної поведінки засуджені залучаються до участі у програмах диференційованого виховного впливу. Так на даний час в установі беруть участь у таких програмах на добровільних засадах 387 засуджених.

В колонії є кімната психоемоційного розвантаження засуджених, клас виховної роботи із засудженими, які звільняються з установи, де жінки мають змогу переглядати телевізійні передачі, брати участь у тренінгах, запропонованих психологом, проводити бесіди, звертатися зі своїми проблемами до психолога один на один, ознайомлюватися з підшивками періодичних видань.

В установі діє на даний час 4 гуртка: гурток художньої самодіяльності, декоративно-прикладного мистецтва, бібліотечний гурток, духовно просвітницький гурток, а також спортивна секція. Силами учасників гуртків проводяться концерти, музичні програми, виставки творчих робіт, спортивні змагання.

Для розвитку фізкультурно-спортивної роботи в установі діє спортивний зал, який обладнано тренажерами (арбітреком, велотренажером), в наявності є шведська стінка, тенісний стіл та різні спортивні приладдя. Спортивний зал працює згідно затвердженого начальником установи графіку.

В установі діє бібліотека, яка налічує понад 8,9 тисяч примірників художньої, наукової та просвітницької літератури. В бібліотеці установи в наявності є куток правової просвіти, забезпечений діючими нормативними документами. В кожному відділенні СПС є наочна інформація, в тому числі з правової тематики ( стенд "Людина і закон" - правила, права та обов’язки засуджених, умови відбування покарання). Кожне відділення забезпечено Конституцією України.

До виховної роботи з початку 2012 року були залучені державні, громадські та релігійні організації. (Назва та контактна інформація щодо організацій надається).

 

Приазовська виправна колонія № 107

87519, Донецька обл., м. Маріуполь, пер. Уральський, 61

В. о .начальника установи Хаджинов Михайло Лук’янович.

 

Дата початку функціонування установи: травень 1984 року.

Установа розрахована на 450 осіб, а фактично утримується в установі 475 осіб.

Приазовська виправна колонія №107 є колонією мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання.

У колонії відбувають покарання 475 жінок від 18 до 74 років. Протягом 2011 року до колонії прибуло 215 осіб, звільнилося - 169 осіб. До Адміністрації Президента України було спрямовано 6 матеріалів про помилування засуджених – усім відмовлено в помилуванні.

Для забезпечення оптимальних умов відбування покарання створені наступні ділянки: карантину, діагностики та розподілу; ресоціалізації; соціальної реабілітації. Функціонує кабінет з підготовці засуджених до звільнення. кімната психоемоційного розвантаження, де психологами проводиться робота із засудженими.

За 2011 рік умовно-достроково звільнено 123 жінки, по кінцю строку - 20 жінок.

Основний профіль виробничо-господарської діяльності - швейний, на якому працевлаштовано в середньому 310 засуджених, вони виготовляють спецодяг, товари народного споживання.

Їдальня колонії одночасно може розмістити до 300 осіб. Є власна міні-пекарня, макаронний цех. Відведено місце під городи, де у весняно-літній період засуджені вирощують городин, зелень для збагачення блюд вітамінами. Працює крамниця.

В кожному відділенні є кімната культурно-масової роботи, де можна відпочити, подивитися телевізор, пограти в шашки, шахи. У колонії є ігровий та дискотечний майданчики, бібліотека, чий фонд становить 9617 книг, серед яких є публікації правового характеру.

Функціонує загальноосвітня школа, де навчається 80 засуджених, які не мають середньої освіти. В 2011 році 23 засуджених отримали свідоцтва про базову середню освіту та 12 - атестати про повну середню освіту.

Засуджені мають можливість отримувати короткострокові побачення – одночасно чотири особи, та тривалі до трьох діб - одночасно сім осіб, а також отримувати телефонні розмови – встановлено один таксофонний апарат. Протягом року в середньому 150 засуджених отримують тривалі побачення.

Постійно проводиться залучення релігійних і громадських організацій до процесу виховної роботи. Засуджених відвідують представники шести релігійних конфесій і трьох громадських організацій, діяльність яких спрямована на пропаганду здорового способу життя, підтримку засуджених, які живуть із ВІЛ/СНІДом, а також на надання гуманітарної допомоги у вигляді одягу, взуття та продуктів харчування. В березні 2004 року в колонії обладнана каплиця.

В колонії працюють фахівці Іллічівського районного центру соціальних служб для молоді м. Маріуполя. Юристом та психологом ІЦССМ проводяться консультації для засуджених, ведеться робота по підготовці до звільнення та надається практична допомога після звільнення.

 

Сніжнянська виправна колонія № 127

Донецька обл., м. Сніжне, вул. Центральна, буд. 10,  86591.

Тел.: 0625654068,   факс: 0625654068.

Е-майл:   

 

Керівник установи Краєвська Алла Ґеннадіївна.

Дата створення установи: 2000 рік.

Чисельність засуджених, на яку розрахована колонія: 247 осіб

Фактична чисельність засуджених колонії станом на 01.03.2012   313 засуджених.

Одночасно можуть розміститися у їдальні установи 220 осіб.

Отримати коротко часові побачення можуть одночасно три засуджені, довгострокові побачення – чотири засуджені. Протягом 2011 року мали довгострокові побачення 79 засуджених.

На одну засуджену припадає 4 кв. м.

Колонія має для надання телефонних розмов засудженим один стаціонарний телефон.

Усі засуджені, які за станом здоров’я можуть працювати, працюють на швейному виробництві колонії. В установі працюють гуртки прикладної творчості засуджених «Творчість» (малювання, вишивання) та шашко-шаховий «Ладдя», в кожному відділенні є спортивний куточок, так як в установі не має місця для спортивного майданчика. Усі засуджені, які не мають повної середньої освіти, мають можливість навчатися в загальноосвітньому навчальному закладі при установі. При установі відкрито учбовий центр, де навчають робітничій професії (швачка, кравець).

Працевлаштовані станом на 01.03.2012 р. 238 засуджених жінок, їх середньомісячна зарплата складає 263,58 грн.

Отримали в 2011 році освіту 72 засуджені, які навчалися в загальноосвітньому навчальному закладі при колонії, вісім отримали атестати про повну загальну освіту, 25 засуджених свідоцтва про закінчення 9 класів, отримали професію - 60 засуджених.

В бібліотеці 5362 книг, є видання правового змісту.

Надійшло до установи протягом 2011 р. 147 засуджених жінок, звільнилося 89 осіб, в тому числі отримали УДЗ 34 засуджені, помилувано 0.

З колонією співпрацює громадська організація «Клуб «Світанок». Діяльність направлена на поліпшення умов життя жінок, котрі живуть з ВІЛ/СНІДом та знаходяться в місцях позбавлення волі. Вони проводять тренінги на різноманітні теми, які пов’язані з проблемами ВІЛ/СНІДа, прав людини, наркоманії, проводять анонімні тестування, а також надають гуманітарну допомогу засудженим.

 

Галицька виправна колонія № 128

Івано-Франківська область Галицький район село Маріямпіль, 77181.  

телефон (03431) 32-260.

Начальник установи Атаманюк Володимир Богданович

.

Історія створення Галицької виправної колонії № 128 розпочалася з 1979 року.

Згідно наказу № 64 від 18.03.2011 року у Галицькій виправній колонії № 128 створено сектор мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання жінок, вперше засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше працювали у суді, органах прокуратури, юстиції та правоохоронних органах. Загальне наповнення становить 122 та сектор мінімального рівня безпеки 15 засуджених осіб.

Фактична чисельність засуджених колонії станом на 01.03.2012 року становить 202 особи.

У їдальні установи можуть розміститись одночасно 270 осіб.

Одночасно короткострокові та довгострокові побачення можуть отримати п’ять засуджених. Протягом року довгострокові побачення мають 29 засуджених.

На одну засуджену припадає 4 м. кв. житлової площі.

На території колонії для надання телефонних розмов засудженим використовується один стаціонарний телефон.

Засудженні мають можливість користуватися бібліотекою, послугами телевізійної мережі, для задоволення релігійних потреб в установі функціонує молитовна кімната, проводяться зустрічі з представниками релігійних та громадських організацій, організовуються концертні програми за участю засуджених, а також творчих колективів місцевого, районного та обласного підпорядкування.

Станом на 01.03.2012 року працевлаштовано 58 осіб.

Середньомісячна зарплата жінок, які працюють, становить 259 гривень. У 2011 році отримали професію швей 32 засуджених жінки.

Бібліотечний фонд становить 1773 книг, є видання правового змісту.

Протягом 2011 року 215 засуджених жінок поступило для відбування покарань.

29 засуджених жінок звільнилися у 2011 році, в тому числі отримали УДЗ чотири засуджені і жодна засуджена не була помилувана.

Громадські та релігійні організації які співпрацюють з установою забезпечують засуджених релігійною літературою, надають благодійну допомогу для потреб засуджених до державних та релігійних свят, проводять концертні програми для засуджених, тематичні бесіди, лекції, проводять богослужіння і надають практичну допомогу в організації гурткової роботи для засуджених.

 

Уманська виправна колонія № 129

м. Умань вул. Енергетична, 6,  Черкаська обл., 20300

тел.: 0-4744-4-99-15, факс: 0-4744-4-99-15

Начальник установи - начальник арештного дому Уманської виправної колонії  № 129 Лапуцький Анатолій Олександрович.

 

Наказом МВС України від 16.04.1998 року № 261 лікувально-трудовий профілакторій (установа ЕЧ 325/п-25) УМВС України в Черкаській області був перепрофільований на виправно-трудову колонію загального режиму для тримання вперше засуджених до позбавлення волі жінок та присвоєно № 129, умовне найменування «Установа ЕЧ-325/129» та встановлено планове наповнення 610 осіб.

29 листопада 1999 року установа перейменована на Уманську виправну колонію №129.

В даний час планове наповнення установи складає 400 осіб:  350 - дільниця ресоціалізації, 50 - дільниця соціальної реабілітації. У 2011 році в установі створено арештний дім, з плановим наповненням 10 осіб, де станом на 01.02. 2012 року покарання відбувають дві особи.

Фактична чисельність засуджених колонії станом на 01.02.2012 року становить 435 осіб. Протягом 2011 року до установи поступило 226 засуджених жінок. Звільнено в 2011 році 180 осіб, у тому числі, умовно-достроково 106, помилувано - 0.

В установі створено необхідні житлово-побутові умови, що відповідають правилам санітарії та гігієни, організовано харчування засуджених, забезпечено їх речовим майном, постільною білизною та інвентарем, організовано проведення санітарних заходів для засуджених та забезпечено роботу крамниці. Крамниця установи працює 16 днів на місяць, в середньому асортимент товарів нараховує 350 найменувань.

Одночасно в їдальні установи можуть розміститися 160 осіб.

Робота кімнати короткострокових та тривалих побачень відповідає вимогам діючого законодавства. Тривалі побачення одночасно можуть отримати 7 засуджених, короткострокові 6. Протягом 2011 року 300 засуджених жінок мали тривалі побачення. В колонії встановлено два таксофони.

В установі функціонує підприємство, що здійснює некомерційну господарську діяльність без мети одержання прибутку для залучення засуджених до суспільно-корисної праці з урахуванням виробничих потужностей.

Здебільшого промислове виробництво установи спрямовується на пошив швейних виробів (в основному робочого одягу), надання послуг по пакуванню предметів медичного призначення та надання послуг з переробки зерна. Всі засуджені, що перебувають в установі, працевлаштовані, а їх середньомісячний заробіток становить 379,36 грн.

Загальноосвітній навчальний заклад забезпечений окремим приміщенням, є викладацька, бібліотека, класи: української мови та літератури, історії, комп’ютерний клас, який налічує 16 нових комп’ютерів. На даний час у 2011/2012 навчальному році, навчається в загальноосвітньому навчальному закладі при установі 21 засуджена.

Уманський навчальний центр № 129 є державним професійно-технічним навчальним закладом другого атестаційного рівня. В ньому тільки за 2011 рік 75 засуджених оволоділи професією 30 швачок, 30 розкрійників та 15 операторів комп’ютерного набору та отримали документи державного зразка.

Бібліотека установи нараховує 7690 книг, з них 1653 навчальних підручників. Є підшивки газет "Освіта України", " Урядовий курєр", "Голос України", "Закон і обов’язок" та інших видань. В наявності: словники, атласи, навчальні карти. Засуджені за власним бажанням виписують газети, журнали, книги.

Засуджені на 100% забезпечені навчальною літературою, кількість бібліотечного фонду постійно збільшується, тільки в 2011 році шкільна бібліотека поповнилася 543 новими підручниками.

В колонії діють гуртки художньої самодіяльності, прикладного мистецтва, літературної творчості та спортивна секція.

Для досягнення кращих результатів у виховній та соціальній роботі із засудженими установа співпрацює з різними громадськими, релігійними та благодійними організаціями, міським центром зайнятості, представниками спостережної комісії, Уманським центром управління праці та соціального захисту населення. За сприяння спостережної комісії, організовано роботу щодо влаштування звільнених осіб без постійного місця проживання до центру обслуговування бездомних громадян.

 

Мелітопольська виховна колонія

72312 Запорізька область, м.Мелітополь, вул. О.Невського, 81,

(06192)69725 

E-mail:

Керівник установи: Рулєвська Світлана Миколаївна

 

Дата створення установи: 27.05.1967 року, і вже 30.06.1967 року новостворена Мелітопольська колонія реорганізована в виховно-трудову колонію для неповнолітніх дівчат.

Установа розрахована на 100 осіб, фактична чисельність засуджених  станом на 01.03.2012 року 87 осіб, одночасно можуть розміститися у їдальні установи 60 осіб,  короткострокові побачення одночасно можуть отримувати 2 особи довгострокові побачення 2 особи.

Житлова площа складає на одну особу 4 кв. м.

Вихованки проживають у триповерховому гуртожитку, в якому на кожному поверсі розташовані спальні та побутові приміщення. Кімнати для умивання облаштовано вентиляцією, раковинами та водогінними кранами.

Опалення, освітлення, водопостачання, доступ свіжого повітря, вентиляція, каналізування згідно встановлених норм. Необхідне пральне обладнання в повному обсязі; забезпечує прання і дезобробку речового майна, білизни, одягу. Торгівельне обслуговування  відповідає встановленим вимогам  Кімнати тривалих та короткострокових побачень забезпечено необхідними меблями, інвентарем, предметами господарчого призначення. Повна  забезпеченість миючими та дезінфікуючими засобами. Пропускна спроможність лазні забезпечує щотижневе миття засуджених. Достатня забезпеченість речовим майном та взуттям, постільними приналежностями згідно встановлених норм. В наявності необхідне обладнання та організація їх ремонту. Облаштовано їдальню. В наявності виробничі, допоміжні та побутові приміщення, приточно – витяжна вентиляція, забезпечено гарячою та холодною водою, обладнанням, інвентарем, резервними засобами приготування їжі та випікання хліба. Достатня кількість столового посуду. Облаштовано продовольчий склад та овочесховище згідно встановлених норм. Забезпечення харчування згідно встановлених норм та раціоном з урахуванням заміни.

В установі організовано загально - освітнє навчання на базі Мелітопольської загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів з денною формою навчання. Вихованки в достатній мірі забезпечені шкільним приладдям. Школа працює по п’ятиденному робочому тижню, в якій є 6 класів – кабінетів, які відповідають сучасним вимогам і забезпечені навчальними приладами та технічними засобами.

Загальноосвітня школа розташована на окремому поверсі, має 6 належно обладнаних навчальних класів. Комп’ютерний клас обладнано 12 ПК. Школа забезпечена підручниками та навчально-методичною літературою, обладнано кабінет для вчителів.

В установі є один стаціонарний телефон для надання телефонних розмов засудженим.

Кімната психоемоційного розвантаження складається з двох приміщень, забезпечена м’якими меблями, шторами, кольоровим телевізором, відео – та аудіо магнітофоном, акустичною системою, яка забезпечує квадро ефект, освітлювальним приладдям.

В бібліотеці є книгосховище та читальна зала, яка обладнана необхідними меблями та інвентарем. Бібліотечний фонд відповідає граничній наповнюваності установи, задовільний фізичний стан книг.

Спортивний майданчик обладнаний перекладиною, бруссями, штангою та тенісним столом.

Спортивна зала обладнана спортивним інвентарем, роздягальнею. Клас підготовки до звільнення обладнаний  столами, стільцями, наочною інформацією, бібліотечкою правової літератури, телевізором.

Клуб обладнаний фойє – вестибюлем, залою для глядачів, кімнатою завідуючого клубом, кімнатою для занять гуртків за інтересами, складом бутафорії, артистичною кімнатою, кіно апаратною, фотолабораторією, набором музичних інструментів (фортепіано, «YAMAНA»).

Приміщення для проведення богослужінь та релігійних обрядів обладнано окремою кімнатою, телевізором, відео – та аудіо магнітофоном, релігійною бібліотекою.

Кабельне телебачення – наявність телецентру (телевідеоапаратура, відеокамера, кабельна мережа).

Радіомережа – наявність радіовузлу (радіоприймач, аудіо магнітофон, мікрофони, набір аудіокасет), радіомережі.

Станом на 01.03.2012 року працевлаштовано 100 % засуджених.

На кінець 2011 року у школі навчалось 68 осіб, 3 навчалось заочно у вищому навчальному закладі. На кінець навчального 2011 – 2012 років отримано 19 атестатів про повну загальну середню освіту, 13 свідоцтв про базову середню освіту. Мають робітничу професію 36 осіб

В бібліотеці 16017 книг, існують видання правового змісту.

Протягом 2011 року до установи прибуло 49 осіб, звільнилось 41 особи.

Підпадало під УДЗ - 16 осіб. Направлено за 2011 рік 4 матеріалу на помилування.  Помилувано 0 осіб.

Співпрацюють з колонією такі організації :

-                  Запорізьке відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

-                  Благодійний фонд Квітка життя»

-                  Благодійна організація «Сяйво Надії».