Міжнародний фонд "Відродження"

Доступ до лікування ув’язнених в зоні АТО

Завантажити (docx-file)

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ

ЩОДО СИТУАЦІЇ З ОХОПЛЕННЯМ ПРОЕКТАМИ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ДОГЛЯДУ І ПІДТРИМКИ У ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СЛУЖБІ ДОНЕЦЬКОЇ ТА ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТЯХ СТАНОМ НА 12.06.2015р.

На території Донецької та Луганської областях перебувало 36 установ Державної пенітенціарної служби України, з них 28 знаходяться на території підконтрольної, так званим силам «ДНР» і «ЛНР» (3 з яких вже не функціонують), лише 7 підконтрольні Уряду України. З минулого року Державна пенітенціарна служба України припинила фінансування, постачання медикаментів, продуктів харчування у заклади, які перейшли в підпорядкування так званої «Державній службі виконання покарання МВС ДНР і ЛНР».Важливо підкреслити, що Мережа ЛЖВ забезпечує препаратами всі колонії даних областей, оскільки Державна пенітенціарна служба на сьогоднішній день не доставляє препарати.

6 НУО (ДОБО «Варіант», БО «Клуб Світанок», БО «Клуб «Майбутнє», ДОБФ «Оберіг», ГО «Твій шанс», Луганське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»)продовжують свою проектну діяльність у 17 закладах Донецької області, та у 11 закладах Луганської області.

Станом на 12 червня 2015 рокуу 11 закладах Донецької області, які не контролюються Урядом України перебуває 934 ВІЛ-позитивних ув’язнених, з них 276 на антиретровірусному лікуванні. У 6 закладах Донецької області підконтрольних Уряду України на обліку перебуває 232 ВІЛ-інфікованих засуджених та осіб, узятих під варту (на АРТ 50).

Не дивлячись на Указ Президента України №875 від 14.11.2014р. про евакуацію установ виконання покарань, самі заходи щодо евакуації ні до чого, ні привели. Це видно з подій навколо Чорнухинської виправної колонії №23, де перебувало 16 ВІЛ-позитивних засуджених з них 10 на антиретровірусному лікуванні. Доля цих людей не відома досі.

Установи виконання покарань та слідчі ізолятори, які підпорядкувалися так званим «ДНР» та «ЛНР» перестали фінансуватися з державного бюджету України. Звичайно ув'язнені і персонал стикаються з нестачею харчування, санітарно гігієнічних засобів, медикаментів тощо.

Охоплення проектною діяльністю закладів УДПтС України в Донецькій області

Охоплення проектною діяльністю закладів, які не контролюються Урядом України

Охоплення проектною діяльністю закладів в Луганській області

Станом на 12 червня 2015 року у 10 закладах Луганської області, які не контролюються Урядом України перебуває 199 ВІЛ-позитивних ув’язнених, з них 91 на антиретровірусному лікуванні. У 1-му закладі Луганської області, який підконтрольний Уряду України на обліку перебуває 11 ВІЛ-інфікованих засуджених та осіб, узятих під варту (на АРТ 11).

* У Краснолуцькій ВК№19, Суходільській ВК№36, Свердловькій ВК№38 – проектна діяльність планується здійснюватися з липня 2015 року, зараз йдуть процеси комунікації з керівництвом, так званої «ЛНР», щодо відвідування закладів.

 

Перешкоди у діяльності з виправними закладами:

· Відсутність доставки біоматеріалів на аналізи в лабораторії. (Селідівська ВК№82, Дзержинська ВК№2, Артемівська УВП – не має обладнаної лабораторії у м. Слов’янськ)

· Нестача медперсоналу колоній у зв'язку з бойовими діями.

 

ВИСНОВКИ

ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ», як організація, яка представляє інтереси ВІЛ-позитивних людей на всій території України, занепокоєна ситуацією щодо проблем з доступом до антиретровірусного лікування  ВІЛ-позитивних людей, які знаходяться на території Донецькій та луганській областей.

Ми залишаємося вірними цінностям щодо дотримання права на медичну допомогу людям з ВІЛ і ініціюємо використання  всіх можливих дипломатичних каналів для збереження медичної системи, доступу до ліків та підтримки діяльності неурядових організацій в зоні АТО.

Всеукраїнська Мережа ЛЖВ на Правлінні Глобального Фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією запропонувала два ургентних рішення :

1.             Використати кошти з Фонду надзвичайної допомоги Глобального Фонду   (EmergencyFund) для закупівлі АРТ для вагітних, дітей, дорослих та ув’язнених, які проживають на неконтрольованій території, залучивши ЮНІСЕФ до закупівлі препаратів  для пацієнтів, які отримували ліки за рахунок   державного бюджету України.

2.             Підтримати  оплату послуг медичного персоналу  медичних установ зони АТО, які здійснюють лікування ВІЛ-інфекції, за рахунок коштів, що були зекономлені Мережею в попередньому проекті ГФ на суму 200 000 $.

Глобальний Фонд підтримав ініціативу щодо оплати послуг медичного персоналу. 03.06.2015 ЮНІСЕФ подав заявку на закупівлю річного обсягу АРВ- препаратів для пацієнтів зони АТО.

Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні регулярно проводить засідання спеціальної робочої групи  (кластеру)  з лікування  туберкульозу та ВІЛ-інфекції, під час яких Мережа ЛЖВ інформує про доставку ліків, крові, надані послуги та поточну ситуацію щодо здійснення медико-соціального супроводу ВІЛ-позитивних в зоні АТО.

Мережа ЛЖВ - єдина організація, яка з моменту початку військового конфлікту систематично надає АРВ - препарати як для клієнтів    Центрів СНІДу, кабінетів довіри, так і виправних закладів зони АТО.

На сьогодні в умовах економічної блокади територій, які не контролюються Урядом України запропонували організаціям, які реалізують проекти з догляду та підтримки на території військового конфлікту в Донецькій області розробити плани заходів по доставці АРВ - препаратів індивідуально для кожного клієнта або груп клієнтів (доставка ліків соціальним працівником/індивідуальне відвідування пацієнтом Центру та постановка на облік).

 

Контактна особа:

О. Гатіятуллін, +38 (044) 467-75-69 (вн. 716)

[email protected]