Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Чи насправді в’язні можуть отримувати посилки без перешкод?

Олександр Букалов
Спершу хотів би від коментувати ситуацію з рішенням Конституційного Суду. Так, Кримінально-виконавчий кодекс встановлює обмежену кількість посилок та передач. І це встановлено законом, що важливо. Так, останнім часом щороку дія цих обмежувальних норм призупинялася Законом про бюджет. Прошу зауважити – те ж Законом. І обмеження на кількість посилок знімалися, але тільки на рік. Цього року Конституційний Суд визнав неконституційними положення Закону „Про бюджет України”, тим самим поновив дію обмежувальних норм КВК.
Але 28 травня Кабмін приймає Постанову, і знімає ці обмеження. Як на мене, то мені видається надто сумнівним крок, коли Постанова КабМіну змінює норму закону. Це може зробити лише інший закон. І я би не поспішав вважати, що тепер обмежень щодо кількості посилок немає.
Щодо заборони отримувати посилки під час перебування у ПКТ, про що пише пані Ольги Кушнерик, то таке обмеження передбачене Законом, а саме п. 11 ст. 134 КВК. Може це й погано, але такий є Закон. І коментар працівника Департаменту, наведений у статі, взагалі то вірний, але краще посилатися йому було б на Закон, а не Правила внутрішнього розпорядку. Бо є деякі обмеження, які регламентовані цими Правилами, а їх немає у Законі. Такі обмеження я вважав би незаконними. І якби обмеження щодо посилок для тих, хто перебуває у ПКТ, визначалося тільки Правилами, а не законом, то таке обмеження можна було б оскаржувати у суді. Але воно є і в Законі.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном