Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Стрижавську колонію перевірять

ВПГ
Перший Віце-Прем‘єр-Міністр України Олександр Турчинов прислухався до прохань правозахисників та розпорядився провести комплексну перевірку Стрижавської виправної колонії №81 (Вінницька область).

Вінницька міська громадська організація «Вінницька правозахисна група» змушена регулярно повідомляти суспільству численні повідомлення про порушення прав людини, які надходять до правозахисників з Стрижавської виправної колонії №81 Державного департаменту України з питань виконання покарань. Ми багаторазово «транслювали» ці скарги суспільству та правоохоронним органам, проте прокуратура стабільно відповідає, що жоден факт порушень прав засуджених не знайшов свого підтвердження, обстановка в колонії керована та спокійна, права людини дотримуються. Вінницька правозахисна група не вірить таким заспокійливим повідомленням з Прокуратури Вінницької області, яка відома в Україні схильністю до укривання злочинних дій правоохоронних органів, презирством до прав людини та відсутністю прозорості у перевірці повідомлень про порушення прав засуджених.

Оскільки Президент України, який за Конституцією мав би бути «гарантом дотримання прав та свобод людини та громадянина» залишається байдужим до численних скарг про порушення прав засуджених, застосування щодо них незаконного насильства та використання рабської праці, оскільки єдиною реакцією Президента на повідомлення про порушення прав людини в установах Управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області став Указ про присвоєння полковнику внутрішньої служби начальникові Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань С.Ткачу звання генерал-майор внутрішньої служби ми були змушені звернутися до Першого Віце-Прем‘єр-Міністра України Олександра Турчинова із проханням невідкладно провести перевірку численних сигналів про порушення прав людини в цій установі, яку багато засуджених та їхніх родичів називають «табором смерті».
Четвертого вересня 2008 року Вінницька правозахисна група отримала офіційне підтвердження, що розпорядженням Першого Віце-Прем‘єр-Міністра України О.В.Турчинова доручено організувати та провести комплексну перевірку діяльності Стрижавської виправної колонії №81. За інформацією, яка є в розпорядженні ВПГ, робота комісії триватиме чотири дні – з понеділка 8 вересня 2008 року по четвер 11 вересня 2008 року. Комісію, до складу якої увійдуть представники Кабінету Міністрів України, Голов КРУ, державної податкової адміністрації та мінюсту, очолюватиме заступник Міністра юстиції України Корнійчук, до складу комісії також увійде Заступник Голови державного департаменту України з питань виконання покарань Ільтяй.
За неперевіреною інформацією, яка є в розпорядженні ВПГ, вже третю добу в бухгалтерії СВК №81 та на однойменному підприємстві, де працюють засуджені, трудяться співробітники контрольної служби Державного департаменту України з питань виконання покарань, перед якими київським керівництвом поставлено завдання «підготувати» бухгалтерію для перевірки представниками КРУ, проте як можна буде приховати факт суміщення Магомедом Магомаєвим посад директора підприємства СВК №81 та Начальника Стрижавської колонії №81, який підтверджено офіційною довідкою Головного Управління статистики у Вінницькій області? Як можна буде підробити документи про виплати в‘язням, які в середньому працюють по 45 годин на тиждень, заробітної плати на персональні рахунки готівкою в сума 10-12 гривень на місяць? Чи можна буде сфальшувати підтвердження того, що деякі хворі в‘язні змушені самостійно оплачувати етапування себе в спеціальні закриті лікарняні установи? Ми віримо в те, що члени комісії зможуть на власні очі побачити приватний будинок, який будує неподалік від колонії її начальник, та оцінити будинок, який побудовано у Вінниці в районі «Старого міста». Ми надамо можливість членами комісії поспілкуватися із колишніми засудженими, які розкажуть про систему рабської праці та нелюдської експлуатації засуджених. Ми віримо і у те, що члени комісії власноручно перевірять які суми в середньому сплачують засуджені СВК №81 жертвам злочинів за т.зв. «цивільними позовами». Ми також просимо комісію уважно перевірити як формується ціна, яку сплачують засуджені за користування т.зв. «комунальними послугами». Ми пропонуємо перевірити також і те як витрачаються прибутки Державного казенного підприємства СВК №81 (код ЄДРПОУ 08679600), як стало можливим проплата вказаним підприємством за рахунок коштів, зароблених засудженими витрат судових витрат Стрижавської колонії на загальну суму 5030 грн 00 коп згідно до п.д. 1041 та 1042.
Ми попереджаємо членів комісії про те, що засуджені можуть знаходитися в стані страху та боятися говорити правду, крім того, за нашою інформацією колонією та Державним департаментом України з питань виконання покарань з 14 серпня 2008 року до цього часу було вивезено в інші кримінально-виконавчі установи України до 15 осіб, які були готові скаржитися на порушення прав людини.
Вінницька правозахисна група розраховує на зустріч з членами комісії. Ми оприлюднимо повний список осіб, з якими треба зустрітися, надавши їм відповідні гарантії безпеки, з питань отримання інформації про факти можливих порушень прав людини в колонії в понеділок 8 вересня 2008 року після прибуття комісії у Вінницю.

Вінницька правозахисна група офіційно звертається до членів комісії повністю відмовитися під час свого перебування у Вінниці від будь-яких спільних вживань їжі та неформальних контактів з керівництвом СВК №81 та Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області, ми уявляємо собі як важко прохарчуватися на 30гривень добових на день, проте саме таку суму визначено відповідною постановою КМУ. Ми просимо Управління СБУ у Вінницькій області унеможливити будь-який вплив на членів комісії в ході здійснення перевірки. Ми закликаємо представників засобів масової інформації сумлінно виконувати свої професійні обов‘язки, повідомляючи суспільству правдиву інформацію про ситуацію в колонії.
Керуючись принципами, визначеними в Законі України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави», Вінницька правозахисна група закликає комісію Кабінету Міністрів України долучити до проведення перевірки членів Громадської Ради при Управлінні державного департаменту України у Вінницькій області.
Вінницька правозахисна група готова делегувати своїх представників для роботи в комісії, та надавати усіляку допомогу у встановленні істини під час проведення перевірки.
Ми звертаємося до усіх засуджених, які перебувають в Стрижавській колонії №81: Майже щодня ми отримуємо від вас дзвінки та нелегально передані листи із проханнями про допомогу та повідомленнями про жорстокість та несправедливість, з якими вам доводиться стикатись. Ми знаємо, що багато з вас налякані та зневірені. Проте настав час сказати правду. Влада, яка принижує і експлуатує вас, більше не здатна приховувати приниження та експлуатацію. Нам було важко добитися утворення комплексної комісії по перевірці діяльності стрижавської колонії, проте ми змогли добитися цього. Тепер ви зможете бути почутими, тож не мовчіть! Вимагайте зустрічі із членами комісії без присутності адміністрації, не бійтеся говорити правду, гірше не буде!
Ми звертаємося до колишніх засуджених СВК №81, які звільнилися в 2008 та 2007 роках. Будь-ласка зв‘яжіться негайно з Вінницькою правозахисною групою, нам дуже важливо отримати від вас інформацію про те, яким був ваш досвід, як засуджених цієї пенітенціарної установи. Ми будемо просити декого з вас поспілкуватися із членами комісії, оскільки інакше суспільство не дізнається правди.
Вінницька правозахисна група наголошує, що ми не переслідуємо жодних інших цілей, ніж захист прав людини, не обслуговуємо жодну політичну силу чи бізнес-структуру, готові до чесного діалогу із владою, метою якого може бути лише якісна і прозора перевірка повідомлень про порушення прав людини, притягнення винуватих до відповідальності та створення умов, що унеможливлюватимуть подальші порушення прав людини.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном