Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Янукович у волинських колоніях – персона нон грата?

Сергій Дрізо
Для здійснення планової перевірки УВП-42 членами обласної спостережної комісії до управління Державного департаменту з питань виконання покарань у Волинській області було направлено лист за № 7.6-257.1 за підписом першого заступника Волинської облдержадміністрації та голови Волинської обласної спостережної В.Заремби. Відвідування було заплановане на 14 серпня і передбачало ознайомлення членів комісії з умовами тримання засуджених, зокрема, з умовами проживання, з якістю харчування, умовами праці, матеріально-побутовим та медико-санітарним забезпеченням засуджених. Передбачався також прийом засуджених. Ця діяльність передбачена нормативними актами і відповідала чинному законодавству. Відповідальним за проведення заходу було назначено члена обласної спостережної комісії Корнієвського Г.О.
У відповідь на цей лист з управління департаменту на ім’я голови спостережної комісії Заремби В.М. надійшла факсограма про те, що управління просить перенести планову перевірку на третю декаду вересня - мовляв, зараз відбувається підготовка заходів до річниці дня Незалежності.
Лист управління містив і своєрідне прохання - „осіб раніше засуджених до відвідування установ виконання покарань прошу не залучати”.
Згідно ст.. 25 Кримінально-виконавчого кодексу, спостережні комісії мають здійснювати громадський контроль діяльності установ кримінально-виконавчої системи. І тому вони вільні обирати час для своєї діяльності. Звичайно, керівництво установ може просити змінити час відвідування, якщо існують якісь надзвичайні обставини. Проте, як випливає з аргументації управління, підготовка до дня Незалежності в УВП-42 – це надзвичайна обставина.
Окремої уваги заслуговує побажання щодо „раніше засуджених осіб”. Чи законним воно є? Якщо мова йде про конкретну особу, щодо якої є безперечні докази її злочинних та небезпечних дій, навіть якщо вона й не була раніше засудженою – обмеження на відвідування може бути. Натомість тут мова йде про члена спостережної комісії та про особу, судимість якої знята у встановленому законом порядку. То ж така вимога управління виконання покарань є звичайним свавіллям, перешкоджанням діяльності органу, який має перевіряти дотримання прав людини в установах виконання покарань. І такі дії одним з керівників управління Стефановськм І. чиняться впродовж декількох років. Вельми поважний пан може творити з членами спостережної комісії (перевіряю чого органу!) що завгодно - свавільно відібрати посвідчення у члена спостережної комісії, заборонити відвідування, коли заманеться.
Таким брутальним порушенням сприяє й керівництво відомства, яке, отримуючи докази протиправної діяльності, нічого не бачить і вважає такі дії „законними”. Якщо факт засудження якоїсь особи сам по собі є причиною відмови у відвідуванні колонії, то наприклад, пан Янукович не має шансів потрапити до колоній Волині.
От з такими заборонами та такими „охоронцями” закону наша країна сподівається потрапити до європейської спільноти.

коментарі

09.09.2008 | uran
да нет такой УВП-42, есть Маневицька виправна колонія управління ДДУВП у Волинській області (№42)
Господа правозащтники, плиз, отойдите от совковых терминов и выучите хотя бы правильные названия учреждений Департамента, на этом же сайте все есть.

09.09.2008 | uran
да и вообще статья бредовая, раздули из мухи слона. Писать больше не о чем?


щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном