Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Чому в’язниця краще волі?

Катя Кот
Верховна Рада України у грудні 2008 року прийняла закон про чергову амністію. Вязні зазвичай з нетерпінням чекають на амністію. І ось – сталося. Є шанс ловтороково вийти на таку бажану волю.
Разом з тим з’являються повідомлення про те, що начебто деякі засуджені не бажають виходити на волю. Чи може таке бути? Які причини можуть спонукати людину відмовитися від волі?
Такі причини є і доволі зрозумілі.
По-перше, варто зауважити, що амністія до ’будь-якої людини може бути застосована тільки один раз. І якщо у когось із засуджених до закінчення строку покарання залишилось два-три місяці, то використати спокусу звільнитися вже й не так вигідно. А раптом знову людина опиниться за гратами? Право на амністію може ще згодитися у житті. А декілька зайвих місяців можна й почекати, особливо коли за вікнами – зима.
По-друге, ухвалюючи Закон про амністію, наші депутати не зважають на те, в який період року будуть звільнятися засуджені. Для тих з в’язнів, хто має родину та дах над головою, це не суттєво. Але є певна частка засуджених, кого на волі ніхто не чекає. Переночувати та прохарчуватися – для них проблема. Зрозуміло, що вирішувати ці проблеми легшее влітку. То ж оголошувати амністію краще у березні-квітні. Тоді на волю в’язні виходитимуть на початку літа. І матимуть менше проблем, ніж у січні-лютому. А саме так вимагає робити остання амністія, оголошена у грудні. І можна зрозуміти людину, яка вирішує провести зимові та весняні місці у клонії, де забезпечено і дах, і харчування, ніж виходити у холодну невідомість.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном