Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Вибори на спеціальній дільниці – в Чернігівській жіночій колонії

Валентина Бадира
Відповідно до ст.63 Конституції України засуджені користуються всіма правами людини і громадянина за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду, тобто на засуджених розповсюджується більшість прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, які передбачені розділом 2 Конституції України. З цієї норми випливає й те, що засуджені мають право приймати участь у виборах та референдумах, що підтверджено статтею 70 Конституції України.
Рішенням Конституційного Суду України від 26 лютого 1998 року №1-рп/98 визнано таким, що не відповідає Конституції України положення попередніх законів, у яких було передбачено, що здійснення виборчого права зупиняється для осіб, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, на час перебування в цих місцях. Отже, починаючи з 26 лютого 1998 року, засуджені мають право обирати депутатів Верховної Ради та Президента України.
17 січня 2010 року відбулися вибори Президента України.
В цих виборах взяли участь і засуджені, які утримуються в установах виконання покарань Чернігівської області.
Представники громадських організацій були спостерігачами на цих виборах. На спеціальних дільницях, де приймали участь в голосуванні засуджені, порушень виборчих прав засуджень не виявлено. Вибори на цих дільницях пройшли організовано.

У день виборів Президента України, після закінчення голосування, за ініціативою благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» та сприяння відділу у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради для засуджених жінок, які відбувають покарання у Чернігівській виправній колонії №44, відбувся святковий концерт.
Вперше концерт було підготовлено та проведено за участю центру молодіжної культури «Альянс», співаків Сергія Макашова та Євгена Мацака, танцюристів – брата та сестри – Даші та Іллі Бронських та засуджених жінок – учасників художньої самодіяльності Чернігівської виправній колонії №44. Глядачі тепло зустрічали виступи професіональних та аматорських артистів, особливо їм сподобався виступ танцюристів – брата та сестри – Бронських.

Директор благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр», В.Бадира

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном