Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Інформація навколо ’подій’ у Курязькій виховній колонії

Як повідомлялось раніше, Вінницькою правозахисною групою було розповсюджено інформацію про нібито побиття засуджених Курязької виховної колонії управління Держдепартаменту в Харківській області персоналом цієї установи.

З метою перевірки зазначеної інформації керівництвом Державного департаменту України з питань виконання покарань 12 травня 2010 року до установи було направлено представників центрального апарату Держдепартаменту.

Спільно з представниками Держдепартаменту перевірку інформації здійснювали працівники Харківської обласної прокуратури, піклувальної ради Курязької виховної колонії, Громадської ради при управлінні Департаменту в Харківській області. Також було запрошено судово-медичного експерта Міністерства охорони здоровя України в Харківській області, який здійснив огляд усіх вихованців колонії.

В ході проведення тілесного огляду у п'яти засуджених виявлено подряпини передпліч легкого ступеню тяжкості.

Відповідно до актів судово-медичного дослідження від 13 травня 2010 року засуджених Прокопа Р.М., 1992 р.н., Прилуцького С.П., 1992 р.н., Теребинського Д.І., 1992 р.н.,; Трошечка О.О., 1992 р.н., Благіна Р.С, 1993 р.н., проведеного судово-медичним експертом Кобою В.Я., зроблено висновок: об'єктивних медичних даних про застосування до вищезазначених засуджених у період з 7.04.10 і до часу проведення їм судово-медичних досліджень, методів фізичного впливу, а саме застосування кайданок, гумового шлангу, побиття руками та ногами, причинення хімічних опіків від втирання харчової солі у порізах на руках не встановлено.

Разом з тим, в ході перевірки встановлено, що 7 квітня 2010 року о 20-00 годині до чергового помічника начальника колонії (далі - ДПНК) звернулися п'ятеро засуджених з ознаками подряпин на передпліччях. У супроводі ДПНК вихованців було відведено до медичної частини установи, де медичний працівник надав їм першу невідкладну допомогу. Після цього вихованців було повернуто до спального приміщення.

Особисто начальником Курязької виховної колонії, у присупності персоналу установи, здійснено тілесний огляд, при якому ознак побиття не виявлено.

В ході особистої бесіди, засуджені пояснили, що ці дії вони вчинили з метою уникнення дисциплінарної відповідальності за вчиненене ними порушення (навмисне розбиття скла у спальному приміщенні з метою привернення уваги до себе та підвищення свого злочинного статусу серед інших засуджених), попросили вибачення та вмовляли начальника установи не оприлюднювати цю інформацію, адже вона принижує їхню гідність перед іншими засудженими.

Враховуючи каяття засуджених, начальником установи було прийнято рішення обмежитись проведенням профілактичної бесіди.

Сьогодні, 14 травня 2010 року, у Курязькій виховній колонії проведено прес-конференцію для представників ЗМІ, по завершенні якої журналісти мали можливість поспілкуватися з вихованцями колонії.

Довідково: на даний час в установі відбувають покарання 152 вихованця.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном