Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Навчальні збори спецпідрозділів Департаменту

Олександр Букалов
15-18 вересня відбулися навчальні збори з особовим складом підрозділів спеціального призначення на базі Дніпродзержинського училища професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України
До програми зборів входили, зокрема, лекції з питань нормативно-правових актів у контексті дотримання прав людини та запобігання тортурам, а також з питань порядку проведення обшуків засуджених та приміщень. Ці лекції підготовлені викладачами училища. Важливим елементом програми були практичні тренування особового складу підрозділів. На ці тренування були запрошені представники громадських організацій та журналісти. Вони змогли побачити дії спец підрозділів під час проведення спеціальної операції по припиненню групової непокори і масових заворушень засуджених, а також дії по знешкодженню злочинців, які захопили заручників у виправній колонії. Журналісти мали змогу безперешкодно фотографувати та фільмувати навчання.
Після цього відбувся „круглий стіл”, який вів перший заступник голови Держдпартаменту генерал-майор Сергій Миколайович Сидоренко. Він коротко окреслив проблеми, які зараз вирішує Держдпартамент, наголосив на необхідності відкритого діалогу з громадськістю. Про особливості діяльності спецпідрозділів розповів начальник департаменту охорони, нагляду і безпеки Держдпартаменту підполковник Олександр Кислов. Учасники відверто обговорювали проблеми діяльності спецпідрозділів, необхідність громадського контролю, ділилися поглядами на роль та методи діяльності спецпідрозділів у кримінально-виконавчій службі. Відмічалась необхідність якомога скорішого нормативного врегулювання засад діяльності цієї структури. Журналісти отримали відповіді на питання щодо їх діяльності.
На завершення „круглого столу” були висловлені сподівання на продовження діалогу між керівництвом відомства та громадськістю і журналістами як найкращого шляху до порозуміння та забезпечення дотримання прав людини у діяльності установ системи.
Олександр Букалов

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном