Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Положення про порядок здійснення помилування оновлено

Президент В. Янукович видав 16 вересня 2010 року Указ про затвердження оновленої редакції Положення про порядок здійснення помилування. Більшість норм Положення залишились без змін. Натомість є і певні новації
В минулому Положенні визначалося коло суб’єктів, які можуть подавати клопотання про помилування, а саме: крім самої засудженої особи, ще також «її захисник, батьки, дружина (чоловік), діти, законний представник, громадські організації тощо».
В новому варіанті Положення цей перелік суб’єктів відсутній. Це може означати, що віднині всі ці суб’єкти права подавати клопотання про помилування позбавляються. Це підтверджується формулюванням п. 4 нового Положення, в якому сказано: «Клопотання про помилування може бути подано…». Очевидно, що в такому формулюванні не вказується, ким саме воно може бути подано. Треба розуміти так, що відповідь міститься у п. 3 Положення, де говориться «Клопотати про помилування має право особа, яка засуджена…».
Ще однією новацією є зміни у періодичності подання клопотань. Якщо у старому варіанті Положення у п. 5 передбачалося, що «у разі відхилення клопотання про помилування повторне клопотання щодо особи, засудженої за особливо тяжкий злочин… може бути подано не раніше як через рік, а щодо особи, засудженої за інші злочини, не раніше, як через шість місяців із часу відхилення попереднього клопотання».
У оновленому Положенні тепер передбачається (за виключенням засуджених до довічного ув’язнення) лише один варіант незалежно від скоєного злочину – повторно клопотати про помилування всі засуджені можуть не раніше, ніж через рік.

Можна вважати, що цими новаціями помітні зміни, внесені до Положення про порядок здійснення помилування, вичерпуються.

Катя Кот

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном