Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Засудженим – про громадянство

Алла Лепеха
Тренінг організований благодійною організацією «Чернігівський жіночий правозахисний центр» в рамках реалізації проекту «Забезпечення засудженим жінкам та ув’язненим неповнолітнім, особам, звільненим з місць позбавлення волі, доступу до правосуддя через надання правової допомоги». В підготовці та проведенні тренінгу взяли участь члени благодійної організації, Чернігівської міської спостережної комісії та Приходько Наталія Іванівна – начальник відділу паспортної роботи, громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Чернігівській області.

В ході тренінгу засуджені були ознайомлені з поняттям громадянства України, принципами громадянства, належності до громадянства, набуття і припинення громадянства. Детально розглядалися питання щодо повноваження органів та організацій, які беруть участь у вирішенні питань громадянства: повноваження Президента України та комісії з питань громадянства при Президенті. Особливу увагу було приділено висвітленню Указу Президента України від 27 березня 2001 року №215 «Питання організації виконання Закону України «Про громадянство України», в якому функції спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань громадянства покладено на МВС України.
Крім того, засуджені були ознайомлені з основними положеннями розділу 4 Цивільно-процесуального кодексу України «Окреме провадження» щодо встановлення факту, що має юридичну силу, порядком відкриття справи по встановленню фактів та змістом заяви. Ця інформація є важливою для багатьох засуджених, тому що на момент проголошення незалежності України та прийняття Закону України «Про громадянство» вони були власниками паспортів зразку 1974 року, в які не були вчасно внесені відмітки «громадянин України», та не провели заміни їх на паспорт громадянина України зразку 1993 року. За 3 місяці до звільнення, відповідно до частини 4 статті 153 Кримінально-виконавчого кодексу України адміністрація установи виконання покарань має завчасно вжити заходів щодо одержання паспорту засудженими, в яких відсутні паспорти. А для їх отримання необхідно підтвердити факт постійного проживання на території України на 13 листопада 1991 року (момент набрання чинності Закону України «Про громадянство»).
Організатори тренінгу підготували зразок заяви до суду про встановлення факту постійного проживання особою на території України на 13 листопада 1991 року (момент набрання чинності Закону України «Про громадянство») та перелік необхідних документів, які передбачені Наказом МВС України №600 «Про порядок оформлення і видачі паспорту громадянина України».
Для користування в практичній діяльності засудженим були передані документи:
Закон України «Про громадянство»,
Указ Президента України від 27 березня 2001 року №215 «Питання організації виконання Закону України «Про громадянство України»,
Наказ МВС України №600 «Про порядок оформлення і видачі паспорту громадянина України» та витяги із Цивільно-процесуального кодексу України.
Під час підготовки до проведення тренінгу засуджені були залучені до виготовлення наглядних матеріалів.

А.Лепеха, директор БО „ЧЖПЦ”

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном